poruka iz osijeka

Ministar poljoprivrede smatra kako su proizvodnja i sigurnost hrane najveći izazovi na globalnoj razini

Autor

mo/h

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u ponedjeljak u Osijeku kako će proizvodnja dostatnih količina hrane te sigurnost hrane u budućnosti biti najveći izazovi na nacionalnoj, ali i globalnoj razini.

16.10.2017. u 12:11
Ispiši članak

Otvarajući drugu hrvatsku konferenciju o procjeni rizika podrijetlom iz hrane Tolušić je ocijenio kako je situacija sa sustavom kontrole sigurnosti hrane danas puno bolja, čemu su pridonijele i brojne kontrole na terenu, koje se provode u puno većem opsegu nego prijašnjih godina.

To pokazuje da se uz preventivne, a ponekad i represivne aktivnosti, neke stvari mogu popraviti i unaprijediti. Kada je riječ o inspekcijama i onome što radi Ministarstvo poljoprivrede, tu nema povlastica, popusta i "gledanja kroz prste", niti će biti u budućnosti, poručio je ministar Tolušić.

Ocijenio je kako Hrvatska agencija za hranu (HAH), sa sjedištem u Osijeku, u suradnji s drugim institucijama omogućava hrvatskim potrošačima kvalitetnu procjenu rizika i sprječavanje problema, koje može izazvati nekvalitetna te zdravstveno neispravna hrana.

S obzirom da je ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane ulaganje u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj, Tolušić je ocijenio kako su program ruralnog razvoja i EU fondovi neka od rješenja za ruralna područja Hrvatske, kako u budućnosti ne bi opustjela zbog ekonomski uvjetovanih migracija.

Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu (HAH) Andrea Gross-Bošković ističe da slučajevi u kojima se otkriju određeni rizici a javnost obavijesti o povlačenju određenih proizvoda s tržišta pokazuju "da sustav funkcionira i radi svoj posao",

"Iako u životu nema apsolutne sigurnosti, pa tako i u segmentu sigurnosti hrane, ulažemo sve moguće napore kako bi naši građani bili što sigurniji", poručila je Gross-Bošković.

Na dvodnevnoj konferenciji, koja će okupiti  više od 180 sudionika, raspravljat će se o analizi rizika genetski modificirane hrane, komunikaciji o riziku i međunarodnoj suradnji te znanosti o prehrani u službi procjene rizika.

U sklopu konferencije, u suradnji s Organizacijom za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) obilježit će se i Svjetski dan hrane 2017.,  pod krovnom temom "Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj".

Tijekom boravka u Osijeku ministar Tolušić sastat će se s predstavnicima županijskog Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza te posjetiti sklonište za napuštene životinje Udruge "Pobjeda".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.