ULAZNO OKNO ISPOD SAVE

Ministar Ćorić obišao gradilište za spajanje crpilišta Kosnice; podsjetio da se trenutačno u Hrvatskoj provode aglomeracije sufinancirane novcem iz EU-a

Autor

bl/h

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić obišao je u četvrtak gradilište ulaznog okna ispod rijeke Save kako bi se spojilo crpilište Kosnica s regionalnim vodoopskrbnim sustavom u sklopu projekta po kojem se gradi 316 km vodoopskrbnih cjevovoda i obnavlja još 108 km.

15.07.2021. u 18:45
Ispiši članak

Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Hrvatskim vodama, provodi europski projekt "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“, u sklopu kojeg se izvode radovi mikrotuneliranja ispod rijeke Save za potrebe spajanja crpilišta Kosnica s regionalnim vodoopskrbnim sustavom, priopćeno je iz ministarstva.

Radovi se izvode u sklopu europskog projekta "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok", vrijednog 883.885.327 kuna, od čega je 483.953.845 kuna nepovratnog novca iz EU-a. Ugovor vrijedan 124.054.973,73 kune (bez PDV-a) o radovima na izgradnji osnovnog dobavnog sustava - Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok potpisan je 14. srpnja 2020.  

Ministar Ćorić rekao je da se u ovom trenutku provodi šest projekata vodno-komunalne infrastrukture, vrijednih oko tri milijarde kuna, te vjeruje da će posao na području Zagrebačke županije u sljedećih nekoliko godina biti gotov.

"Ovaj projekt donosi povećanje mogućnosti priključka na vodoopskrbni sustav sa 60 na 90 posto, te smanjenje gubitaka u sustavu za jedinice lokalne samouprave, a sve na temelju ovog kanala. Zajedno s Hrvatskim vodama svakog dana napredujemo u tome da Hrvatsku učinimo zemljom u kojoj će priključenost na vodoopskrbni i sustav odvodnje biti maksimalan", rekao je.

Ćorić je podsjetio da se trenutačno u Hrvatskoj provode aglomeracije sufinancirane novcem iz EU-a, vrijedne više od 25 milijarda kuna.  

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je tu riječ o velikome vodoopskrbnom projektu u kojemu moraju proći ispod rijeke Save kako bi mogli završiti radove i spojiti cjelokupni sustav.

"Tehnički prolazimo 21 metar ispod rijeke Save u duljini od 680 metara, promjera 800 milimetara, koji će omogućiti dopremu do područja koje sada nema na odgovarajući način riješenu vodoopskrbu", objasnio je Đuroković.

Podsjetio je i kako se u sklopu tog projekta trenutačno gradi 316 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda i rekonstruira se dodatnih 108 kilometara. "Smanjiti će se gubici s 29 na 19 posto, što pridonosi racionalnoj uporabi i zaštiti okoliša“, poručio je.

Napominjući kako istočni dio Zagrebačke županije nije imao dostatne količine vode, niti je njezina kvaliteta bila zadovoljavajuća, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović rekao je, među ostalim, da će tim projektom svima omogućiti zdravstveno ispravnu i kvalitetnu vodu.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten istaknuo je da će se završetkom tog cjevovoda omogućiti da se na vodovodni sustav priključi dodatnih 30.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije, čime će se ukupna priključenost sa sadašnjih 62,95 posto povećati na 90,75 posto.

"Prvi put u povijesti ovo će područje dobiti svoje vodocrpilište i dostatne količine pitke vode za stanovništvo i industriju“, rekao je, dodajući da će radovi biti gotovi u roku od godine dana.

Gradonačelnik Dugog Sela i predsjednik Skupštine Vodovoda i odvodnje Zagrebačke županije Nenad Panian istaknuo je da se izgradnjom novog vodocrpilišta Kosnice poboljšava vodoopskrba oko 105.000 stanovnika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.