PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

Marija Vučković u Stonu uručila potpore poljoprivrednicima i ribarima

Autor

rj/h

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je u Stonu uručila 16 ugovora u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna u sklopu Programa ruralnog razvoja i šest odluka o dodjeli sredstava s odobrenim iznosom potpore od 5,5 milijuna kuna iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

03.07.2020. u 16:06
Ispiši članak

Novih 15 ugovora uručenih u Dubrovačko neretvanskoj županiji s ukupnim odobrenim iznosom potpore od 1,7 milijuna kuna sveukupno čini 5.795 ugovorenih korisnika/projekata s odobrenim iznosom potpore od gotovo 648 milijuna kuna za tip operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava".

U Stonu je uručen i jedan ugovor za tip operacije 7.4.1 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", koja se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2. "Provedba operacija unutar CLLD strategije“ ukupne vrijednosti 112 tisuća kuna.

Ulaganje se odnosi na opremanje prostora dječjeg vrtića, a korisnik je Općina Lumbarda na otoku Korčuli.

Sveučilištu u Dubrovniku dodijeljena je potpora u iznosu od 3,7 milijuna kuna u okviru mjere II.1. "Inovacije" Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, navode iz Ministarstva.

Napominju i da su u sklopu mjere III.3. "Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi" za programsko razdoblje 2014. – 2020. te natječaja kojega je proveo FLAG Južni Jadran dodijeljene stopostotne EU potpore projektima ulaganja u nabavu i opremanje montažnih objekata za maloprodaju ribe i školjkaša u Metkoviću, Lastovu, Slanome i Opuzenu te projektu adaptacije ribarnice u Veloj Luci.

U priopćenju se iznose podaci da je od 2016. do sredine lipnja ove godine Dubrovačko-neretvanska županija iz Programa ruralnog razvoja kroz 8.907 projekata ugovorila 255 milijuna kuna bespovratnih sredstava, pri čemu je isplaćeno gotovo 130 milijuna kuna.

Dodatno, kroz izravna plaćanja, tržišne mjere i nacionalne potpore ugovoreno je 6.451 projekata ukupne vrijednosti ugovorene i isplaćene bespovratne potpore od gotovo 153 milijuna kuna.

"U 2016. godini potrošnja sredstava iz EU fondova iznosila je TRI posto, a u svibnju ove godine isplate su na 57 posto", kazala je Vučković napominjući da je ugovoreno više od 80 posto ukupno raspoloživih sredstava iz Programa ruralnog razvoja, što ga čini najuspješnijim programom koji se financira iz EU fondova.

Pred nama su, kako je kazala, i dodjele sredstava uslijed provedbe mjere pomoći poljoprivrednicima uslijed pandemije Covid-19, koja iznosi nešto više od 360 milijuna kuna, uz mjere pomoći koje su već u provedbi te ukupno vrijede gotovo 500 milijuna kuna.

Podsjetila je da je ovog tjedna isplaćena i izvanredna mjera pomoći proizvođačima tovne junadi, svinja i janjadi te klaonicama papkara, a Ministarstvo poljoprivrede nastavlja pratiti stanje u sektorima te će na sve nastale poremećaje utjecati osiguranjem potrebnih sredstava i donošenjem novih mjera za ublažavanje posljedica problema u poslovanju uzrokovanih pandemijom.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.