PONDERIRANA KAMATNA STOPA

Marić: Hrvatska izdala obveznicu vrijednu 15 milijardi kuna u tri tranše različite ročnosti

Autor

ig/h

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izjavio da je Hrvatska izdala obveznicu vrijednu 15 milijardi kuna u tri tranše različite ročnosti i uz ponderiranu kamatnu stopu od oko jedan posto.

26.02.2020. u 15:43
Ispiši članak

Hrvatska je tako izdala obveznicu u tri različite tranše, ovisno o ročnosti - 5 milijardi kuna na rok od pet godina, 4 milijarde kuna indeksiranih u euro na 14 godina i, kako je Marić istaknuo, dosad uz najdulju ročnost, 800 milijuna eura na 20 godina, odnosno gotovo 6 milijardi kuna.

Riječ je o ukupno 15 milijardi kuna, koji će se iskoristiti prije svega za iskup obveznica koje dospijevaju idući tjedan, kazao je ministar novinarima nakon 4. sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Podsjetio je naime kako 5. ožujka dospijevaju dvije domaće obveznice – u vrijednosti od milijardu eura i 5 milijardi kuna, odnosno ukupno oko 12,5 milijardi kuna, koje su izdane 2010. godine, pri čemu prva uz kamatnu stopu ili kupon od 6,75 posto, a druga od 6,5 posto.

Izrazio je zadovoljstvo ovim izdanjem, pri čemu je naveo da je na obveznicu vrijednu 5 milijardi kuna prinos 0,38 posto, na onu od 4 milijarde 1,12 posto, a na onu od 800 milijuna eura 1,28 posto.

Ponderirana kamatna stopa tako je na razini oko 1 posto, rekao je Marić te istaknuo kako je ostvarena znatna ušteda na kamatama, s obzirom na to da obveznice koje dospijevaju imaju kamatnu stopu iznad 6 posto.

Knjiga upisa za najnoviju obveznicu bila je otvorena jutros, a zatvorena rano poslijepodne.

Kako je rekao, već su ranije krenuli u dijalog s domaćom financijskom industrijskom - bankama, mirovinskim fondovima, osiguravajućim društvima, investicijskim fondovima i svima koji tradicionalno ulažu u hrvatske vrijednosne papire, napomenuvši da nitko ne može predvidjeti koronavirus i slične stvari.

"Tempirali smo da samo izvršenje ove transakcije bude netom prije samih dospijeća", kazao je Marić. 

Objasnio je i da će se razlika između ostvarenog izdanja i iznosa na koji dospijeva idući tjedna od 12,5 milijardi kuna također će iskoristiti "jer nam kroz par tjedana dospijeva jedan veliki trezorski zapis, a i za općenito likvidnosne potrebe koje imamo u okviru postojećih proračunskih stavki.

Inače, posljednji put Ministarstvo financija izdalo je obveznice u studenome lani, i to u visini od ukupno 11 milijardi kuna.

Pritom je jedno izdanje realizirano na domaćem tržištu kapitala, dospijeća 2024. u nominalnom iznosu od 3,5 milijardi kuna te drugo, indeksirano na kretanje tečaja kune prema euru, dospijeća 2034. godine, u nominalnom iznosu od 7,5 milijardi kuna. Izdanje obveznice dospijeća 2024. realizirano je uz prinos od 0,36 posto te godišnju kamatnu stopu od 0,25 posto, dok je izdanje obveznica dospijeća 2034. realizirano uz prinos od 1,20 posto i godišnju kamatnu stopu od jedan posto.

Kako je ranije ovoga tjedna u izjavi za Hinu Marić istaknuo, Ministarstvo financija sad će pripremati međunarodno izdanje. „Korak po korak, od selekcijskog postupka aranžera do ostaloga, s obzirom na to da 14. srpnja dospijeva obveznica od 1,25 milijardi dolara”, najavio je Marić. Riječ je o obveznici koja je nominalno izdana u dolarima, ali je zamijenjena u eure.

"Kao i do sada, pripreme uvijek radimo na vrijeme i tražimo najbolji mogući trenutak, ovisno o financijskim uvjetima, kako bismo postigli najbolji miks uvjeta, prije svega u smislu cijene, ali i ročnosti”, zaključio je Marić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.