KORONA KRIZA

Marić: Ako netko ima likvidnosnog problema, može taj problem premostiti s brzim Covid kreditima

Autor

ig/h

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da poduzetnici problem s likvidnosti do nadoknade fiksnih troškova mogu premostiti Covid kreditima.

09.12.2020. u 17:50
Ispiši članak

"Ako netko ima likvidnosnog problema, može taj problem premostiti s brzim Covid kreditima koji će mu ipak omogućiti da plati te račune (za fiksne troškove), a onda će Porezna uprava obraditi sve podatke sukladno jučerašnjim uputama i dati nalog Hrvatskom zavodu za zapošljavanje o isplati tih sredstava", rekao je Marić odgovarajući na upite oko jučerašnje upute Porezne uprave i primjedbi Udruge Glas poduzetnika.

Iz te su udruge, naime, danas upozorili kako, prema uputi Porezne uprave, poslodavci prvo trebaju platiti svoje obveze, a tek potom će dobiti od države povrat isplaćenih troškova. Ističu međutim da je to u ovoj situaciji za većinu poduzetnika nemoguće, jer je aktualna godina bila izuzetno loša i poduzetnici nisu mogli stvarati nove zalihe, a upozorili su i kako račune za naknadu fiksnih troškova moraju predati do 15. veljače 2021. godine, što znači da podmirenje troškova mogu očekivati tek u ožujku ili travnju. 

Ministar financija objašnjava kako je u uputi Porezne uprave navedeno da se zahtjevi podnose najkasnije do 15. veljače iduće godine, ali i kako se pretpostavlja da će oni kojima je odlukama Stožera civilne zaštite privremeno zabranjen rad to učiniti odmah kada budu imali podatke o prometu i fiksnim troškovima. 

"Mi smo jučer u uputi naveli da se do 15. veljače 2021. podnose zahtjevi, ali pretpostavljamo da će porezni obveznici kojima je rad privremeno obustavljen, to učiniti odmah kad budu imali i raspolagali podacima o prometu i plaćenim fiksnim računima. Porezna uprava stoji na raspolaganju da to u najkraćem mogućem roku obradi i da isplate idu što prije, odmah na početku nove godine", kazao je Marić.

Podsjetio je i kako je mjera naknade dijela ili svih fiksnih troškova dio paketa mjera, a tu su još i potpore za očuvanje radnih mjesta te tzv. Covid krediti u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde kuna, za što su prijave krenule od danas.

Porezna uprava jučer je objavila uputu o nadoknadi dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova u sklopu mjere potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim korona virusom, prema kojoj će poduzetnici kojima je odlukom Stožera civilne zaštite od 27. studenoga obustavljen rad zahtjev za nadoknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova za prosinac moći podnijeti najkasnije do 15. veljače 2021. godine. 

Pravo na naknadu plaćenih fiksnih troškova imat će poduzetnici kojima je pad prihoda/primitaka u prosincu ove godine u odnosu na prosinac lani bio najmanje 60 posto. Iznimno, pravo na na​knadu će ostvariti i poduzetnici koji su započeli s radom tijekom ove godine, a kojima je prihod/primitak na mjesečnoj razini, odnosno u prosincu u odnosu na studeni, pao za najmanje 60 posto. Uputom su točno definirani fiksni troškovi za koje će se moći zatražiti nadoknada.

Iz Udruge Glas poduzetnika su danas ocijenili kako su nove kompenzacijske mjere samo još jedan spin Vlade, jer sav teret krize i dalje pada na leđa poduzetnicima, kako su mjere nelogične, maksimalno birokratizirane i manjkave te da bi podmirenje fiksnih troškova mogli dobiti tek na proljeće. 

"Ove 'mjere' znače da se poduzetnici moraju prvo zadužiti, s tim da je upitno hoće li dobiti sredstva kako bi platili obveze. Nakon toga će im država vratiti sredstva umanjena za iznos PDV-a. Kako će poduzetnici snositi troškove još i potencijalnih kamatnih stopa te razlike između neto i bruto vrijednosti usluge", upitali su iz UGP-a u priopćenju.

Ćorić: Zahtjevi za Covid kreditima se promptno rješavaju

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u srijedu nakon sjednice Vlade da je samo danas ujutro zaprimljen 21 zahtjev za "Covid kreditom" te da osvježeni HAMAG-BICRO promptno rješava zahtjeve.

Vezano uz brze "Covid" kredite istaknuo je da su dosadašnje kreditne linije zatvorile oko 1,8 milijardi kuna potreba, te da je od 3860 kreditnih zahtjeva odobreno njih 2600, a 1.200 iz opravdanih razloga odbijeno. Podsjetio je da je odlukom Vlade početkom kolovoza uvećana tranša za odobrenje tih kredita za milijardu kuna, te da je omogućeno 1,3 milijarde kuna sredstava za Covid kredite. 

Istaknuo je da je u međuvremenu HAMAG-BICRO pojačao svoje redove, ali i da je dokumentacijski dio umanjen s 12 na 10 potrebnih dokumenata za odobravanje kredita.

Kreditna linija puštena je danas u optjecaj, a svaki kreditni zahtjev koji dođe bit će riješen u roku od dva mjeseca  od datuma predaje dokumenata, rekao je Ćorić. 

Upitan kako će poduzetnici čekati toliko vremena, jer moraju platiti fiksne obveze, Ćorić je kazao da nije moguće odobriti 4000 kreditnih zahtjeva u roku od deset dana.  

Istaknuo je da je već jutros u 10 sati zaprimljen 21 zahtjev te da ih administratori u HAMAG-BICRU odmah rješavaju. Dodao je da će neki na rješenje čekati nešto dulje, ponovivši da je ideja da se svi zahtjevi riješe u roku od dva mjeseca.

Pretpostavlja da kod poduzetnika "postoje zalihe kojima će namiriti troškove i na taj način premostiti likvidnost" te da su mnogi poduzetnici spremniji na ovu krizu nego što su bili prije desetak godina. 

Koliko će poduzetnika moći koristiti kredite budući da među njima ima dosta poreznih dužnika i za doprinose koji nisu trebali jedno vrijeme plaćati, bilo je novinarsko pitanje na što je Ćorić odgovorio da su preduvjeti za korištenje tih kredita kreirani tako da se odnose na sve one koji su prije ulaska u Covid 19 krizu bili poslovno zdravi, te da će oni svoje dobro poslovanje trebati dokazivati do početka ove godine, a ne posljednjih mjeseci.

Upitan za komentar nestanka Inine naftne platforme na sjevernom Jadranu, rekao je da se radi o havariji koja se dogodila uslijed vrlo loših vremenskih uvjeta. Prema njegovim informacijama nije došlo do ekološke ugroze jer takva postrojenja funkcioniraju po principu sigurnosnih ventila, odnosno zatvarača koji se zatvorio. Ne vidi razlog da se pojačaju inspekcije na naftnim platformama. Siguran je da će Ina učiniti sve da pronađe onoga tko je eventualno odgovoran za to što se dogodilo.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.