BUDUĆNOST PROGRAMA

Maletić: Novi InvestEU treba biti više usmjeren prema manje razvijenim državama članicama

Autor

av

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, u srijedu je održana rasprava o djelomičnom sporazumu Europskog parlamenta i Vijeća o InvestEU programu na kojem je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i male i srednje poduzetnike, Elżbieta Bieńkowska.

18.04.2019. u 13:01
Ispiši članak

Zastupnica Maletić na raspravi je istaknula važnost InvestEU programa i potrebu za uključivanjem ne samo u zakonodavno definiranje ovog programa nego i kasnije u pomoći u kvalitetnoj provedbi InvestEU-a u državama članicama, a posebno u povećanju njegove vidljivosti. Zastupnica je upozorila na važnost usmjeravanja sredstava InvestEU-a u poduzetničke projekte koji ne mogu dobiti klasične izvore financiranja: "Jako je važno da InvestEU programom financiramo projekte koji ne mogu dobiti komercijalne kredite i garancije ili sredstva iz EU fondova u okviru kohezijske politike nego da InvestEU uložimo u projekte inovatora, startupova, startupova koji trebaju što brže prerasti u scaleupove ili u projekte poduzetnika u poteškoćama koji zaslužuju drugu šansu“.

U svom izlaganju zastupnica Maletić se posebno osvrnula i na problem loše geografske raspodjele dosadašnjeg programa za strateške investicije, ali i općenito ulaganja EIB-a o čemu je, još prije dvije godine, napisala i mišljenje u Odboru za regionalni razvoj (REGI) u kojem je naglasila da preko 50 posto svih sredstava EIB ulaže u pet država članica: Njemačku, Italiju, Francusku, Veliku Britaniju i Španjolsku te je još tad pozvala na promjene u načinima rada.

"Ponovno upozoravam na geografsku raspodjelu. Dosadašnji Europski fond za strateška ulaganja je bio uložen više u najrazvijenije države članice. Moramo ispunjavati temeljni cilj, a to je smanjenje razlika u razvijenosti i zato je važno tehničku pomoć usmjeriti prema manje razvijenim državama članicama, pomoći u pripremi projekata i većem korištenju novog, tri puta većeg InvestEU programa“, zaključila je zastupnica Maletić.

U okviru višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021.–2027. program InvestEU uspostavlja se kao jedinstveni instrument EU-a za potporu ulaganjima u državama članicama i nastavak je Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU-a) iz tekućeg razdoblja 2014.-2020. Dosadašnja izdvajanja od 4,0 milijardi eura povećavaju se na 13,1 milijardu eura što pokazuje odlučnost EU-a da kroz značajno povećanje ulaganja i razvojnih projekata odgovori na izazove novog vremena u kojem su ključne inovacije, moderna tehnološka rješenja i digitalizacija.

Zastupnica Maletić održala je brojne konferencije na temu izvora financiranja projekata u Hrvatskoj, a zajedno s potpredsjednikom Katainenom uz konferenciju pod nazivom "Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) – Prednosti i prilike za poduzetnike i lokalne jedinice“ održala je i dijalog s građanima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.