FINANCIJSKI UDARAC

LUKA RIJEKA Gubitak će biti veći od polovine temeljnog kapitala

Autor

av/h

Uprava Luke Rijeke izvijestila je u srijedu da je za 22. svibnja sazvala izvanrednu glavnu skupštinu, na kojoj će dioničare izvijestiti o gubitku većem od polovine temeljnog kapitala.

01.04.2020. u 16:02
Ispiši članak

Iz Luke su naveli da je pri izradi godišnjih financijskih izvješća utvrđeno da u toj tvrtki postoji gubitak veći od visine polovine njenog temeljnoga kapitala te da je navedeni gubitak nastao primjenom Međunarodnog standarda financijskog izvještavanja (MSFI 16).

Prema podacima objavljenim na web stranicama Luke Rijeke, temeljni kapital te tvrtke iznosi 523,2 milijuna kuna

"Do sada je prikaz ovih efekata bio vidljiv kroz bilješke u revizijskim izvješćima, a sada su po prvi puta isti efekti vidljivi u bilanci i računu dobiti i gubitka, što nam govori da nije riječ o novonastalome stanju, već samo novom prikazu stanja, koje uz to, nema utjecaj na novčane tokove", kažu u Luci Rijeka.

Navode da je "utjecaj primjene novog standarda na konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje društva značajan s obzirom da novi standard tretira i postojeći ugovor o koncesiji za obavljanje lučkih usluga na koncesioniranom području luke Rijeka kao ugovor koji sadrži komponente najma."

Prema prethodno važećim standardima, Luka je imovinu odnosno lučku infrastrukturu koju je imala pravo koristiti na temelju ugovora o koncesiji za obavljanje lučkih djelatnosti prikazivala izvanbilančno, dok je obveze po koncesijskom ugovoru, vezane uz kapitalna ulaganja, također vodilo izvanbilančno i objavljivalo u sklopu bilješki u financijskim izvještajima.

Radi konzistentnog iskazivanja financijskih izvještaja, MSFI 16 primijenjeni su retrospektivno te je njegovom primjenom u financijskim izvještajima za 2019. po prvi puta prikazan efekt priznavanja koncesijskog ugovora na bilanci i u računu dobiti i gubitka za tekuće i prethodna razdoblja.

Primjenom tog standarda u biti nije došlo ni do kakvih promjena u koncesijskom aranžmanu niti do promjena u operativnom poslovanju Luke Rijeka i njenim novčanim tokovima, već se isključivo radi samo o primjeni novog računovodstvenog prikaza već ranije preuzetih obveza po koncesijskom ugovoru.

Potkraj veljače objavljeni su podaci iz nerevidiranog financijskog izvješća Luke Rijeke, po kojima je ta tvrtka lani pretovarila 2,06 milijuna tona tereta i zabilježila smanjenje tereta za 19 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi iz redovnog poslovanja su porasli za dva posto, ali je i gubitak porastao za 2,9 posto, na 30,8 milijuna kuna.

Luka Rijeka je objavila je i nerevidirano konsolidirano izvješće, koje obuhvaća i dvije tvrtke u njenom stopostotnom vlasništvu - Luka Prijevoz i Stanovi te Jadranska vrata, tvrtku koja ima koncesiju na kontejnerskom terminalu na Brajdici, a u kojoj Luka Rijeka ima 49 udjela. Na Brajdici je lani pretovareno 2,78 milijuna tona tereta ili 24 posto više nego 2018. godine. To izvješće pokazalo je gubitak od 16,4 milijuna kuna, što je za 43,2 posto manji gubitak nego 2018. godine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.