OSTVARI SAN U HRVATSKOJ

LJUBAV I UPORNOST Kako je inženjer telekomunikacija postao majstor lončar

Autor

Daniela Dujmović Ojvan

"Imam 33 godine i diplomirani sam inženjer telekomunikacija, a lončarstvom sam se počeo baviti prije 10-tak godina“, započinje svoju priču Valentino Valent iz Petrinje koji sa svojom obitelji vodi uspješan lončarski obrt u rodnome gradu, nekada poznatom upravo po tom starom, tradicijskom zanatu. Jedan mu je ispit nedostajao do diplome kada je otišao kod majstora Stanešića iz stare i poznate petrinjske lončarske obitelji da ga nauči osnovama zanata i mladi je student odmah znao da će lončarstvo biti njegov životni poziv.  

24.04.2019. u 07:22
Ispiši članak

"Nastavili smo tradiciju dugu šest generacija kao jedini nasljednici petrinjske obitelji Stanešić u lončarstvu“, nastavlja taj zaljubljenik u tradiciju i umjetnost te podsjeća da je u Petrinji prije Domovinskog rata bilo preko 50 lončara u Petrinji, odnosno cijela jedna ulica u kojoj su imali svoje obrte.

"I danas imamo vrhunsku petrinjsku glinu s kojom radim. Već prvi dan sam kod majstora napravio nekakvu posudu za koju je moj učitelj rekao da takvo što još nije vidio. Jednostavno imam neki prirodni dar, oduvijek sam bio kreativan i lončarstvo me privlačilo“, priča naš sugovornik ističući kako danas može reći da on i njegova obitelj žive od tog petrinjskog blata.

Imaju redovne naručitelje, za restorane rade uporabno posuđe, za kuhare peke, posude za hvatanje hobotnica, nakit, unikate po narudžbi, s tim da Valent posebnu ljubav gaji prema scenografiji i kiparstvu.

Upravo je Valent izradio 50 skulptura u prirodnoj veličini za prvi Križni put pod morem na svijetu i to u Trogiru. 

Valent smatra kako ima posla za lončare u Hrvatskoj, a prostora ima i u turizmu u obliku izrade suvenira. Prepreka tomu su određeni lobiji koji, ističe, 'guraju' samo uvozno, pa tako i suvenire. Stoga bi, smatra, trebalo apelirati na mjerodavne da makar  razdvoje suvenire napravljene u Hrvatskoj i one uvozne, ali ne tako da je hrvatski onaj koji je samo bojan u našoj zemlji.

"Mi primjerice radimo s petrinjskom glinom, koristimo hrvatske resurse, hrvatske ruke, hrvatske ideje, dakle sve je naše i to treba poticati“, zaključuje taj majstor lončarstva.

Početak nije bio lagan

Podsjeća kako su oni u Petrinji u Domovinskom ratu prošli kalvariju i danas su u svemu u zaostatku. No da se živjeti ako čovjek prepozna u čemu je dobar i radi što voli, ističe taj Petrinjčanin.  Početak nije bilo lagan, tim više što je obrt otvorio u vrijeme najveće krize 2007./2008. godine. "Moram priznati da su mi u razvoju poslovanja pomogli natječaji Ministarstva gospodarstva na koja sam se redovito javljalo. Imao sam sreću pa sam natječaj znao napisati sam, i da nije bilo njih danas ne bih imao kapacitet odraditi narudžbu od 500 komada glinenih proizvoda dnevno“, navodi.

Preko tih natječaja nabavio je prešu koja mu je izuzetno olakšala rad jer sada samo treba napraviti kalup koju taj stroj umnoži. "Onda smo uvidjeli da možemo raditi posude veličine metar i pol i to smo sročili u projektu i dobili sredstva za sufinanciranje keramičarske peći, tako da su naša iskustva s natječajima i više nego pozitivna“, govori naš sugovornik koji će se i ubuduće javljati na natječaje Ministarstva gospodarstva jer ne prestaje ulagati u proizvodnju.  

Smatra kako je danas idealna situacija; natječaja je dovoljno, novca ima i još preko e-pošte dolaze ponude da vam napišu prijavu projekta, a naplata ide tek ako projekt prođe. "Tako da je potpora poduzetnicima i obrtnicima preko natječaja dobar model, samo se ljudi moraju odvažiti i raditi posao koji uistinu i vole“, savjetuje taj uspješni obrtnik.    

Izrada amfora kao svjetska atrakcija

Danas su stasali u jedan mali obrt koji može isporučiti bilo koju narudžbu. Njihov tzv. 'core business' je izrada amfora koje jedini rade u Hrvatskoj i dosta ih je zahtjevno napraviti. Izrađuju amfore za jednog vinara s Pelješca u koje se stavljaju boce vina i potapaju pod morem na 25 metara dubine. Dakle, amfora je ambalaža staklenoj boci vina. Priča vinara je da to vino na određenoj temperaturi u moru u određenoj tami sazrijeva posebno i taj je proizvod svjetska atrakcija i ima svoje tržište od Kalifornije do Hong Konga. Dobili su i zlatnu medalju za dizajn, a koliko je proizvod zanimljiv govori i podatak da je kineska državna televizija već dva puta snimala reportažu o amforama s vinom s Pelješca.  

Osim izrade amfora glavni posao im je isporuka uporabnog glinenog posuđa za restorane i hotele. Primjerice, za jedan splitski hotel u povodu Dioklecijanovih dana napravili su replike svih posuđa iz tog vremena.

Cijela obitelj pomaže

Riječ je o pravom obiteljskom obrtu jer Valentu u poslu pomažu otac, majka i supruga i savršeno funkcioniraju jer su u podlozi zdravi obiteljski odnosi puni ljubavi i međusobnog uvažavanja.  "Mi se ne možemo utrkivati s velikim dobavljačima i uvoznicima niti to želimo. Ali zato možemo ponuditi ručni rad s ljubavlju, brzu isporuku, unikate, kvalitetu i sve to po prihvatljivim cijenama“, nabraja naš sugovornik koji je dao i otkaz u državnoj službi kako bi se mogao posve posvetiti svom obrtu.

"Nismo se u početku mogli osloniti samo na obrt. Morao je proći određeni broj godina da bi se opustili i ostali samo na obrtu kao danas. Tko misli da to može postići u godinu dana, ne misli dobro. Imam dvoje djece i u našoj smo obitelji jedino majka i ja radili. Otac je bio u mirovini“, otkriva nam Valent svoje, ne baš lagane, početke.

"Imao sam tu sreću da radim nešto što obožavam i mogu otvoreno reći da sam dobar u tome jer volim to što radim. Ujutro ustajem s voljom za rad i ništa mi nije teško napraviti. Zato mi se i vraćaju kupci“, uvjeren je Valent.

Sada posao razvijaju u smjeru terapijskih radionica za djecu, osobe s posebnim potrebama, osobe koje pate  od PTSP-a, staračke domove... Za sada je to još volonterski. 

Ništa bez odricanja i upornosti

Kako je Hrvatska zemlja puna raznih proturječnosti i čuda, tako i lončarstvo nije iznimka. Naime, Valent ne može položiti lončarski ispit za majstora u Hrvatskoj jer nema dovoljno ljudi za komisiju. Potrebno ih je pet, a Hrvatska ima još samo dva živuća majstora lončarstva. Stoga će majstorski ispit polagati u Sloveniji iako je dobio potvrdu da nakon toliko godina rada može nositi naslov majstora lončarstva.

Otkriva kako se od obrta može pristojno živjeti, ali ništa bez odricanja i upornosti. "Kada otvorite prvih sto puta peć i na noge vam se prospe sve što ste radili i sušili i mučili se vadeći glinu iz polja i tako još stotine puta dok ne usavršite tehniku, a ipak ne odustanete, onda je to, morate priznati, upornost. Kod mene je bila specifična situacija jer nisam imao gdje učiti i usavršavati se, kod majstora sam naučio osnove, a sve drugo sam morao istražiti i naučiti sam“, napominje.  

Naravno, ništa bez podrške obitelji. No nisu svi za sve, podsjeća. Netko je za poljoprivrednika, netko za kuhara, netko za rad u uredu, a netko se pronađe u blatu...pa bude cijeli život dijete i igra se s blatom...

Ipak, najvažnije je voljeti posao koji radite, poručuje. To se uvijek na kraju prepozna.

 

Novi projekt Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta OSTVARI SAN U HRVATSKOJ predstavlja pozitivan zaokret u promišljanju i tretmanu poduzetništva. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je u svrhu projekta otvorilo web stranicu ostvarisan.hr na kojoj svi novi i postojeći poduzetnici mogu jednostavno i brzo provjeriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju. Stranica je koncipirana tako da pruža servis i podršku svima onima koji se odlučuju na otvaranje tvrtke, korištenju već postojećih potpora i olakšica, ali pruža i zainteresiranoj poduzetničkoj javnosti sve potrebne informacije o promjenama zakona, prijedlozima promjena zakona, novim rasterećenjima i podršci koju imaju u svom poslovanju. Svi građani koji su zainteresirani za otvaranje poduzeća na jednom mjestu tako imaju potrebne informacije o proceduri i postupcima za otvaranje obrta, jednostavnih trgovačkih društava, trgovačkih društava, ali i informacije o projektima drugih državnih institucija poput projekta samozapošljavanja i iznosima poticaja koji se mogu dobiti.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.