OSOBNA ISKUSTVA MLADIH

LAKŠI START Što sve nude poduzetnički inkubatori i zašto su produžena ruka pomoći mladim poduzetnicima?

Autor

Mislav Nekić/Zaposljavanje.mimladi.hr

Zahvaljujući poduzetničkim inkubatorima, kad su mladi i poduzetništvo u pitanju nije sve tako crno, što su za portal Zaposljavanje.mimladi.hr posvjedočile i same poduzetnice, korisnice Poduzetničkog inkubatora Vinkovci.

01.05.2022. u 17:10
Ispiši članak

Jedna od njih je Andrijana Previšić, vlasnica Centra Zdravog Života, obrta koji se bavi medicinom općenito, alternativnom medicinom, rehabilitacijom na svim nivoima, njegom i kozmetikom te, kako najavljuje, uskoro i vlastitom proizvodnjom biljne kozmetike i homeopatskih preparata.

Stanarka vinkovačkog Inkubatora postala je 18. rujna 2020., samo 8 dana nakon što je postala obrtnica. 

Napominje kako bi, da nije postala korisnica pogodnosti koje Inkubator nudi, njezin početak bio uvelike otežan, kako prostorno, tako i financijski, a izostale bi i korisne informacije koje je tada dobila kao poduzetnica početnica.

"Moj početak poduzetništva uvelike je olakšan ulaskom u Poduzetnički inkubator i pomoći od Grada, sufinanciranjem prostora te od pomoći ljudi koji ga vode i uvijek su mi na raspolaganju, a to je jako važno za mlade poduzetnike. Sam voditelj Inkubatora uvijek je na raspolaganju, čak kada su u pitanju i terenske odrade, kao moje proširenje s Inkubatorom Drenovci, za vlastitu proizvodnju ili savjetovanje od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje po pitanju budućih zaposlenja i mogućnosti. Dostupan je čak i izvan radnog vremena i za sva pitanja i rješenja poteškoća. Također, svi ostali djelatnici uvijek su na raspolaganju za bilo kakva pitanja ili pomoć. Svim mladima ili početnicima u poduzetništvu savjetovala bih ovakav početak jer puno je lakše rasti kada imate pomoć i podršku educiranih ljudi", govori mlada sugovornica.

Dodaje:

"Čak i smanjenjem sufinanciranja prostora od Grada, s obzirom na to da sam ušla u 2. godinu svoga poslovanja, jako sam zadovoljna svime što dobivam."

Pozitivna iskustva s istim inkubatorom ima i tvrtka Magic Land Vk j.d.o.o., osnovana u travnju 2021. godine, čiji je direktor i osnivač mladi poduzetnik Danijel Peša, a bavi se tiskarskom djelatnošću, sublimacijskim i digitalnim tiskom na razne predmete, tekstil, šalice, puzzle, privjeske, fotokamen, a i izradom rođendanskih dekoracija s naglaskom na personalizaciju koje upotpunjuju s balonskim dekoracijama.

Otkrivaju kako im je na početku poduzetničke priče najveći problem bio pronalazak primjerenog prostora za neku razumnu cijenu najma.

Tada im se ukazala prilika da uđu u prostore Poduzetničkog inkubatora Vinkovci, čiji su stanari od listopada prošle godine.

"Najveća prednost bila je to što nam je trošak najma bio subvencioniran 100 % od strane Grada za 1. godinu poslovanja. Velika pomoć pružena je i oko knjigovodstvenih i računovodstvenih stvari, a organizirane su i brojne radionice kroz koje se poduzetnike upoznavalo s nadolazećim javnim pozivima, probijanjem na tržište i sl.", dodaju.

Da nisu postali korisnici usluga vinkovačkog Inkubatora, alternativa bi im bila vlastiti prostor koji posjeduju, ali je, kako navode, "potrebno puno ulaganja kako bi se doveo u stanje prikladno za rad, što u početku poslovanja nismo bili u mogućnosti", te su se odlučili ući u Inkubator.


Poduzetnički inkubator Vinkovci


"Za ulazak u Inkubator potrebno je ispuniti zahtjev te priložiti poslovni plan u kojem je potrebno detaljno opisati poslovnu ideju, objasniti provedeno istraživanje tržišta te razraditi financijsku analizu. U tom dijelu, mi kao ekipa iz Inkubatora, stojimo im na raspolaganju za svu potrebnu pomoć", objasnio je Krunoslav Josip Čačić, voditelj vinkovačkog Inkubatora.

Otkriva kako je mladim poduzetnicima najveći problem kako riješiti papirologiju s institucijama te oni kao Inkubator to najčešće obavljaju u njihovo ime.

Što se tiče troškova, najam prostora iznosi za ured 60 kn/m², dok za proizvodne prostore iznosi 50 kn/m².

Osim samog najma, poduzetnici imaju i dodatne troškove koji iznose za ured 1 €/m², a za proizvodnju 0,50 €/m². Nadalje, ured i proizvodnja plaćaju struje isključivo onoliko koliko potroše jer imaju svoja brojila, dok, što se tiče potrošnje vode, ured plaća 0,5 m³ mjesečno, a proizvodnja onoliko koliko pojedini proizvodni prostor potroši jer svaki ima svoja brojila za vodu.

Svakom poduzetniku koji se nalazi u Inkubatoru Grad Vinkovci sufinancira iznos najma i to na način da je postotak sufinanciranja za 1. godinu 100 %, 2. godinu 75 %, 3. godinu 50 %, a 4. i 5. godinu postotak sufinanciranja je 25 %.

Kada sve sumiramo, mjesečni trošak poduzetnika u 1. godini njegovog poslovanja u kompletno opremljenom uredu ili u proizvodnoj hali iznosi cca 300,00 kn.

Uz gore navedene, usluge vinkovačkog Inkubatora trenutno koristi 16 tvrtki, a u 2 godine, koliko ovaj mladi inkubator postoji, koristilo ga je njih 25, čiji su vlasnici mlađi od 40 godina.

Više o samom Inkubatoru te onome što nudi mladim poduzetnicima možete doznati ovdje.


Istarska razvojna agencija – IDA


Poduzetnički inkubator "Izazov" uspostavljen je 2005. godine u sjedištu Istarske razvojne agencije IDA-e u Puli te raspolaže s 10 uredskih prostora, dok je Tehnološki inkubator opremljen i otvoren tijekom 2013. godine u prostorima bivše kirurgije Opće bolnice Pula, zahvaljujući EU projektu Cluster Club (Jadranska prekogranična suradnja). Broji 11 modularnih ureda, informatičku dvoranu te salu za sastanke i prezentacije, kao i zajedničke prostorije za odmor.

IDA je tijekom godina u inkubatorima u Puli pružila podršku za više od 90 tvrtki poduzetnika početnika, pri čemu su žene poduzetnice zastupljene jednako kao i muškarci.

Na upit, kome je, kad su mladi u pitanju, otvoren za suradnju poduzetnički inkubator i pod kojim uvjetima mu mladi mogu pristupiti, Tamara Kiršić, zamjenica direktora IDA-e odgovara:

"Zahtjev za korištenje poslovnih prostora mogu podnijeti svi zainteresirani poduzetnici početnici (koje ne posluju duže od godine dana) te oni koji to žele biti uz uvjet osnivanja poslovnog subjekta u roku od 3 mjeseca od dana ulaska u poduzetnički inkubator."

Dodaje:

"Za podnošenje zahtjeva dovoljni su dobra početna ideja i kratak poslovni plan, pri čemu IDA usmjerava i gleda da se poduzetnika čim više rasteretiti birokracije i formalnosti, a čim više potakne na konkretan i realan razvoj ideje i fokusirano djelovanje od samog početka. Nakon toga se poduzetnika kontinuirano besplatno savjetuje i prati tijekom cjelokupnog razdoblja boravka u inkubatoru, koje sukladno definiranim pravilima može potrajati do najviše 3 godine."

"Poduzetnicima koji tek započinju svoj poduzetnički put IDA u inkubatorima nudi prije svega mogućnost registriranja tvrtke na predmetnoj adresi te potpuno besplatna prva 3 mjeseca boravka, što su korisnici ocijenili kao odličan poticaj za start. Nadalje, zakupnina za potpuno opremljene poslovne prostore u poduzetničkim inkubatorima je subvencionirana, što u praksi znači da 1. godinu korištenja poduzetnik plaća samo 25 % utvrđene tržišne cijene najma, u 2. godini se zakup plaća u omjeru 50 % ukupne tržišno utvrđene cijene, a u 3. ugovornoj godini plaća se 75 % utvrđenog iznosa, što znači da poduzetnik nikada ne plaća punu tržišnu cijenu najma poslovnog prostora. U cijenu su uključeni svi troškovi (i režije i čišćenje, a u Tehnološkom inkubatoru Pula i besplatni bežični Internet)", objašnjava Kiršić.

Otkrila je i s kojim se problemima u Istri susreću poduzetnici početnici.

"Poduzetnici početnici među najznačajnije izazove svrstavaju otežan pristup financiranju za svoje projekte, nedostatnu prepoznatljivost na tržištu te nedovoljnu razinu znanja o pametnom poslovnom planiranju i rastu.

Stoga je značajno kontinuirano besplatno mentorstvo i savjetovanje te edukacije vezane za financiranje i razvoj poslovanja, potom logistička podrška, olakšavanje umrežavanja i nastupa prema institucijama, kao i besplatne usluge marketinške promocije poduzetnika korisnika inkubatora, koje IDA provodi", odgovorila je Kiršić.

Više informacija o samoj IDA-i te kakvu pomoć nude mladima možete doznati na internetskim stranicama razvojne agencije.


Startup inkubator Rijeka


Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, a pokrenut je 2013. godine s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za samozapošljavanje, kroz realizaciju vlastitih poslovnih ideja i podizanje poduzetničkih kompetencija.


Povijest riječkog inkubatora


Inkubator je u prvih 5 godina bio namijenjen isključivo mladim osobama do 30 godina, a od studenog 2018. dobna je granica ukinuta.

Program je tada kvalitativno i kvantitativno unaprijeđen, značajno je proširena mentorska mreža te su uvedene novčane subvencije za najbolje timove svake generacije korisnika.

Od veljače 2021. godine Startup inkubator djeluje na novoj adresi, u okviru centra RiHub (ulica Ivana Grohovca 1a u Rijeci), stavljajući time dodatne prostorne kapacitete i usluge korisnicima na raspolaganje, uključujući i prostrani co-working prostor.

Do sada je usluge Startup inkubatora koristilo 215 timova, odnosno 520 korisnika. Održano je ukupno 346 edukacija i čak 1053 individualne konzultacije s mentorima. Korisnici Startup inkubatora osnovali su ukupno 30 poslovnih subjekata, a mnogi od njih nastavili su svoj razvoj i poslovanje unutar poduzetničkih inkubatora Grada Rijeke.


O programu


Program Startup inkubatora Rijeka namijenjen je fizičkim osobama koje samostalno ili unutar tima žele steći relevantna znanja iz područja poduzetništva, kako bi razvili i unaprijedili svoju poslovnu ideju do faze spremnosti za tržište.

Pored edukacija i mentorstava, Startup inkubator korisnicima pruža radni prostor s pratećom infrastrukturom u prostoru RiHub-a, pomoć u izradi i provedbi poslovnog plana, umrežavanje s međunarodnom startup scenom, te povezivanje s potencijalnim investitorima.

Inkubacijski program traje 8 mjeseci, a za korisnike je u potpunosti besplatan.

Najuspješnijim timovima svake generacije dodjeljuju se novčane subvencije u ukupnom iznosu od 175.000,00 kn, kako bi pokrenuli poslovanje i unutar novootvorenog poslovnog subjekta nastavili s razvojem poduzetničke inicijative.

Najbolje ocjenjeni tim dobiva 100.000,00 kn, drugoplasirani 50.000,00 kn, dok trećem najuspješnijem timu dodjeljuje subvencija od 25.000,00 kn. Uvjet primitka subvencije osnivanje je poslovnog subjekta sa sjedištem u Rijeci, unutar kojeg će nadalje razvijati svoj proizvod/uslugu i tržišno ga realizirati.

Opširnije o Startup Inkubatoru, prijavama u isti, programu, Demo danu i ostale zanimljivosti možete doznati ovdje.


Razvoj programa


U okviru Startup inkubatora u ožujku 2022. pokrenuta su i dva nova programa – Startup Lite i Startup Creative, o kojima opširnije možete doznati ovdje.

 

Projekt ‘mimladi.hr – novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.