IZGRAĐENA 8322 STANA DOSAD

Korisnici dobili ključeve 30 POS-ovih stanova u Krku

Autor

lub/h

Ključevi 30 novih stanova izgrađenih u višestambenoj zgradi u Krku po programu društveno poticane stanogradnje (POS), ukupne investicijske vrijednosti 16,6 milijuna kuna, dodijeljeni su u srijedu njihovim korisnicima.

09.10.2019. u 14:42
Ispiši članak

Od ukupne investicijske vrijednosti građevine, državna poticajna sredstva su oko tri milijuna kuna, a vrijednost zemljišta opremljenog komunalnom infrastrukturom je oko 4,8 milijuna kuna. Gradnja je počela u svibnju 2018. godine, a kupoprodajna cijena stana iznosi 1106,28 eura po četvornom metru.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja priopćilo je kako su od početka provedbe programa POS-a izgrađena 8322 stana u 257 objekta, u 80 lokalnih jedinica. Njihova ukupna investicijska vrijednost veća je od 4,3 milijarde kuna, a država je putem poticajnih sredstava uložila 1,1 milijardu kuna.

U izgradnji je 136 stanova u dvije građevine u Biogradu na Moru i u Varaždinu.

U PGŽ izgrađeno 565 POS-ovih stanova

U Primorsko-goranskoj županiji dosad je izgrađeno ukupno 565 POS-ovih stanova - u Cresu, Delnicama, Kraljevici, Krku, Lovranu, Velom Lošinju, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Omišlju, Opatiji, Puntu, Rabu, Rijeci i Vrbniku.

Iz ministarstva napominju kako su potkraj lipnja donesene izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, kojima je omogućeno rješavanje stambenog pitanja širem krugu građana, a kamatna stopa na javna sredstva u otplati smanjena je s 3 na 2 posto.

Omogućuje se kupnja stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja (liječnike, nastavnike, znanstvenike, djelatnike u kulturi, itd.) te se sprječava zloupotreba javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaje.

Kako navode u Ministarstvu, svi novi ugovori sadrže zabranu davanja u najam ili prodaju stana POS-a, a ako netko unatoč zakonskoj zabrani odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirat će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja će o svemu obavijestiti banku, a banka će kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati.

Na posljednji poziv zaprimljeno rekordnih 4260 prijava

Ministarstvo provodi još jednu mjeru stambenog zbrinjavanja, subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Na posljednji, treći poziv za prijave na subvencije od 10. rujna do 4. listopada zaprimljeno je rekordnih 4260 prijava. Sada se u APN-u obrađuju zahtjevi, a prema do sada obrađenima, prosjek dobi prijavitelja je 33 godine. Novi pozivi planiraju se u ožujku i rujnu 2020.

Iz ministarstva još navode kako je do sada, kroz mjere stambenog zbrinjavanja, POS i subvencije, dom osiguralo više od 13.500 mladih obitelji, a do 2021. planira se osigurati dom za ukupno 20.000 obitelji.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.