ENERGETIKA I TURIZAM

Na konferenciji potegnuto vruće pitanje: 'Oni nam dolaze u električnim automobilima'

Autor

ri

Iako na prvi pogled djeluju kao odvojeni sektori, turizam i energetika su neodvojivo povezani, a to potvrđuju najnoviji podaci. Prema informacijama Hrvatske narodne banke, prihod od turizma u 2023. godini dosegao je impresivnih 14,6 milijardi eura, što predstavlja porast od 11,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

18.10.2024. u 11:36
Ispiši članak

Udio turizma u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosi gotovo 20 posto, što ga čini ključnom granom hrvatskog gospodarstva. S druge strane, Europska unija postavila je ambiciozne ciljeve za energetsku neovisnost, smanjenje emisija stakleničkih plinova i klimatsku neutralnost do 2050. godine. No, potrošnja energije naglo raste tijekom turističke sezone, što je ovog ljeta rezultiralo padom elektroenergetske mreže u Dalmaciji zbog problema u susjednoj Crnoj Gori.

Na konferenciji održanoj u petak, stručnjaci su raspravljali o međusobnoj povezanosti energetskog sektora i turizma te njihovom zajedničkom putu prema održivoj budućnosti. Teme rasprave uključuju održivi transport, nove tehnologije za podršku razvoju turizma te viziju održivog hrvatskog turizma. "Hvala vam svima na dolasku, kao i našim panelistima od kojih ćemo danas čuti puno lijepih stvari. Ovu temu smatramo bitnom za budućnost u Hrvatskoj i zato hvala svim našim panelistima, kao i sponzorima koji podržavaju poslovne aktivnosti Motus Media grupe.

Naše konferencije su besplatne za sve sudionike i širu javnost. Energetika i turizam… meni su prije nekoliko dana rekli kako te dvije teme ne idu zaedno, a ja odgovaram'‘kako Dinamo i Hajduk mogu ići zajedno?'. Na prvi pogled možda su ove dvije teme nespojive, ali ovo ljeto smo vidjeli što to znači. Odjednom je cijela Dalmacija bila u mraku, ali drago mi je da imamo ljude koji će na kvalitetan način reći kako struka gleda na sve ovo i što Hrvatska mora raditi kako bi se pretvorila u jednu pravu samoodrživu zelenu zemlju. Politika bi trebala puno više slušati stručnjake. Hvala Vam svima na dolasku", rekao je uvodno Tomislav Stojak, savjetnik za strateške projekte i razvoj u Motus Media.

FOTO: Direktno

Problematična situacija u turizmu

Na panel raspravi "Energetika budućnosti kao temelj za 'zeleni’ turizam?" sudjelovali su Vedran Belamarić, direktor u Orbico Electro, direktor Sektora za vođenje Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) Danko Blažević, izvršna direktorica za urbanu mobilnost u Končaru Nina Dusper Sušić, viša znanstvena suradnica u Institutu za turizam Izidora Marković Vukadin, redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER) Hrvoje Pandžić, te direktorica u Obnovljivim izvorima energije Hrvatske Maja Pokrovac. Moderatorica panela je bila viša menadžerica u Odjelu poslovnog savjetovanja u Deloitte Lucija Šikić.

Hrvoje Pandžić odgovorio je na pitanje moderatorice o potrošnji energije u doba turističke sezone: "U turističkim djelovima Hrvatske imamo nesrazmjerne iznose potrošnje u doba zime i ljeta. Kada se nakupi veliki broj turista potrošnja energije se poveća, a posebice u večernjim satima kada svi pale svjetla i bojlere za tuširanje. Taj dio je malo problematičan u Hrvatskoj. Za sada nismo imali nikakvih osobitih problema u tom pogledu jer je energetski sustav ososobljen na kvalitetan način", rekao je.

Danko Blažević komentirao je stanje mreže u Hrvatskoj: "U objavljenim planovima razvoja mreže jasno se vidi da je dio stariji od 40 godina, ali i mnogi drugi operatori imaju slično stanje. Godine nisu ono što je ključno, već način na koji se ta mreža održava tijekom godina. Sada koristimo priliku da ubijemo dvije muhe jednim udarcem. Iskoristili smo priliku da pomladimo mrežu i istovremeno ju ojačamo", rekao je Blažević.

FOTO: Direktno

'U ovoj državi se ne brine o energetici'

Maja Pokrovac osvrnula se na administrativne poteškoće u dobivanju dozvola i certifikata: "Ovdje govorimo o partnerima i državi koja mora ostvariti određene ciljeve. Poznato je da zemlje u okruženju puno više razmišljaju o administrativnoj proceduri, a Hrvatska je i dalje treća u Europi po kompliciranosti procedure. Poznato je i da smo u situaciji da dvije godine nezavisni regulator HERA nije izračunao trošak priključivanja na mrežu. U ovoj državi se ne brine o energetici. Svi na televiziji gledamo kada se dogodi tuča ili mraz", rekla je Pokrovac.

Temu održivog turizma komentirala je Izidora Marković Vukadin: "Očekivanje da će naš turizam rasti svake godine 10 do 15 posto nisu realna, a posebice kada se to gleda iz perspektive energetike, jer onda bi i taj sustav morao rasti. Tu ulogu igraju i sektori koji danas nisu tema, poput vodoopskrbe. Minimalno 20 do 30 posto noćenja u Hrvatskoj nisu registrirani, pa bi turizam u Hrvatskoj mogao imati i veći broj noćenja. Vrlo je teško implementirati i fokusirati se na razvoj održivog turizma. On je izrazito kompleksan i sastoji se od 12 različitih aktivnosti, i to ne samo u smještaju i ugostiteljstvu, već i u sektorima poput prometa", rekla je Marković Vukadin.

Nina Dusper Sušić komentirala je pojam "urbane mobilnosti". "Primijetili smo problem u prijenosnoj mreži i kod proizvođača. Rješenja su potrebna u našem turizmu kako bi se održala razina i sigurnost opskrbe. Mi i u mjesecima izvan sezone čak i izvozimo dio energije koju proizvodimo. Sve više težimo turistima s većom kupovnom moći, koji su veoma ekološki osvješteni te dolaze u električnim automobilima. U Istri i Dalmaciji otvorit će se ponuda da umjesto avionom mogu vlakom doći na svoje odredište. Potrebno je razumijevanje i suradnja svih u procesu", rekla je.

Gdje je energija kupljena?

Vedran Belamarić komentirao je planove Orbica u pitanju energetike: "Mislim da nećemo imati o čemu pričati ako ne počnemo svi zajedno pričati o ogromnim problemima koji nas zahvaćuju, vidimo da se pojavljuju ekstremne promjene vremena. Znanja i know-how koji prikupimo pružit ćemo i našim partnerima. Svi govore o problemima koji su realni, ali jedno je proizvodnja a druga komponenta je tranizcija i energetska učinkovitost. Svi mi možemo bolje upravljati resursima i energijom".

Nina Dusper Sušić komentirala je pojam "mikro mreža". "Mikro mreže su izrazito važne i kod nas su relativno malo prisutne. To je oblik poslovanja u kojima konzument energije istovremeno ima i mogućnost postati proizvođač. Tu se govori o integraciji solarnih panela kako bi se optimizirala potrošnja električne energije. Tu nudimo raznolika rješenja, a sve s ciljem kako bi se potrošač osigurao da uvijek ima na raspolaganju dovoljnu količinu električne energije", kazala je.

"U turizmu na žalost imamo jako malo spoznaja o energiji. Imamo jedan MPO projekt u kojem se sagledavaju svi benefiti od turizma, no uključuje i sagledavanje okolišnih troškova turizma. Mi na taj način pokušavamo iz perspektive turizma sagledati potrošnju energije na nacionalnoj razini, ali i na razini županija. Važno je naglasiti kako ne možemo kroz podatke Eurostata izračunati potrošnju u pojedinim djelovima gospodarske djelatnosti. Nameće se pitanje gdje je energija kupljena, kao i emisije plinova", rekla je Izidora Marković Vukadin.

Sponzori konferencije

Otpad kao resurs

"Elektrifikacija prometa dolazi i koliko god se u medijima stvara slika da postoji zastoj, to je neizbježno. Duboko sam uvjeren da će to ići dalje, a mi jesmo auto destinacija. O tome treba razmišljati i omogućiti svim turističkim djelatnostima da imaju pristup električnoj energiji. Važan je i otpad kao resurs koji bi se trebao koristiti. Nećemo biti konkurentni ako to ne pružimo gostima koji dolaze", rekao je Belamarić. Hrvoje Pandžić složio se s Belamarićem i naglasio važnost energetske učinkovitosti: "Slažem se da je cijena energije u Hrvatskoj jako niska. Često se postavlja pitanje tko će podnijeti teret ruskog napada na ukrajinu… hoće li to biti Vlada ili HEP? Ne, to ćemo, kao i uvijek biti mi, krajnji kupci.

Javljaju se brojni problemi, a jedan je neisplativost ugradnje nove tehnologije. Vaš rok povrata na investiciju je prevelik. Tako niska cijena ima loš utjecaj na gospodarstvo, a mi ovako i onako na kraju plaćamo tu cijenu sufinanciranjem HEP-a od strane države", rekao je Pandžić zaključno. Uslijedila je prezentacija "Energetika i Umjetna inteligencija (AI): Powerbox", koju je održao osnivač i direktor DC Tech Luka Šunjić. "U naša testiranja počeli smo uključivati nove alate i prvi smo koji su počeli integrirati AI kao alat koji analizira podatke koji ulaze i izlaze iz baterije. Već širimo tim sa znanstvenim zajednicama poput FER-a i sve to počinje imati svoju širu sliku o koristi koju pruža AI u energetici. rije 4,5 godina radili smo električne motore i bicikle i tamo smo se susreli sa sustavima koji kontroliraju energetske članke. Odlučili smo razviti vlastiti battery management system", rekao je.

Najveći problem našeg turizma nije u skupoći: Ovaj posao u Hrvatskoj nitko ne želi raditi

Cilj konferencije je proširiti vidike održivosti u turističkoj industriji, koja se suočava s izazovima poput rastuće potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova. Organizatori upozoravaju na potrebu promjene pristupa, kako bi se očuvala ova ključna gospodarska grana. Konferencija je namijenjena stručnjacima iz energetskog i turističkog sektora, liderima i donosiocima odluka, koji će razmatrati konkretne korake prema zelenom turizmu i održivoj energiji. Konferencija predstavlja važan korak ka stvaranju održivije turističke budućnosti u Hrvatskoj, naglašavajući nužnost promjene i konkretnih mjera koje će omogućiti očuvanje resursa za buduće generacije.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.