TREĆE IZDANJE

Konferencija 4. industrijska revolucija: Podaci kao pokretač digitalne ekonomiije

Autor

ri

Nakon stoljeća nafte, dolazi stoljeće podataka, istaknuo je član Uprave APIS IT-a Vlado Rendulić u izlaganju na trećem izdanju konferencije "4. industrijska revolucija"

24.05.2019. u 10:36
Ispiši članak

Nakon stoljeća nafte, dolazi stoljeće podataka - istaknuo je član Uprave APIS IT-a Vlado Rendulić u izlaganju na trećem izdanju konferencije "4. industrijska revolucija" koja je u petak u organizaciji poslovnog tjednika Lider održana u Zagrebu.

Rendulić se u svom predavanju fokusirao na česte usporedbe potencijala koje podaci imaju u digitalnoj ekonomiji sa značenjem nafte u energetici. No, za razliku od nafte, koja je neobnovljiv izvor, mogućnosti korištenja podataka beskonačne i danas je zapravo veći problem što s onim podacima koje već imamo nego kako doći do novih podataka, istaknuo je. Stoga na podatke treba gledati kao na obnovljive izvore energije, ali neke analogije s naftom unatoč tome postoje: podaci su pokretač četvrte industrijske revolucije jednako kao što je nafta bila za drugu industrijsku revoluciju. Kao primjer je naveo slučaj Milana koji je inicijalnom investicijom od 300.000 eura u samo nekoliko godina privukao dodatna ulaganja u visini od nekoliko desetaka milijuna eura. Međutim, upozorio je Rendulić, tim dvjema strategijskim sirovinama zajednički je još jedan efekt – zagađenje. Dok su posljedice koje izaziva eksploatacija nafte dobro poznati, ove druge treba na vrijeme prepoznati i prevenirati moguće štete.

Neizmjerna količina podataka koje prikupljamo postavljaju i pitanje filtriranja te načina selekcije. Povlačeći usporedbu s haaškim procesom Gotovina-Markač u kojem je sudjelovao kao član braniteljskog tima, Rendulić je naglasio da je golema količina dokaznog materijala i iskaza predstavljala svojevrsni švedski stol u kojem su obje strane birale one podatke koji će potvrditi njihove teze. Stoga je od presudnog značaja znati prepoznati ključne podatke koji mogu utjecati na konačni ishod.   

U kontekstu važnosti podataka za donošenje poslovnih odluka, Rendulić je najavio da je uz deskriptivnu, dijagnostičku, prediktivnu i preskriptivnu analizu podataka, najvažnija promjena koja slijedi je kognitivna analitika, u kojoj kompjuter želi nadomjestiti ljudski mozak, stvoriti racionalno i intuitivno razmišljanje što će otvoriti cijeli splet novih mogućnosti. Zato je zaključno pozvao na razvoj novih proizvoda i usluga koji će iskoristiti sav potencijal podataka.

Konferenciju Industrija 4.0 otvorio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, a sam događaj okupio je ključne dionike iz različitih sektora koji su kroz dva okrugla stola dali svoj pogled na industriju 4.0 te niz govornika iz struke, uključujući i IBM Fellowa Namika Hrlu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.