SJAJAN OMJER PRI POSLOVANJU

Karlovac na jednu proračunsku kunu iz fondova povuče 3,5 bespovratnih

Autor

av/h

Omjer bespovratnih i proračunskih sredstva u Gradu Karlovcu pokazuje da na jednu gradsku kunu dolazi 3,5 bespovratnih iz europskih fondova, od 2014. kroz 92 projekta povučeno je ukupno 262 milijuna kuna, a u tijeku je provedba 29 projekata vrijednih 164 milijuna kuna. 

16.10.2019. u 13:21
Ispiši članak

Te je podatke iznijela gradska pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada i EU fondove Marijana Tomičić u srijedu na  konferenciji za novinare. Za usporedbu, dodala je, prije godinu dana bilo je 16 projekata vrijednih 40 milijuna kuna.

Grad Karlovac je, naime, ovogodišnji dobitnik Plakete za najbolje gradove Jutarnjeg lista, portala gradonačlenik.hr i agencije Ipsos u kategoriji povlačenja novca iz EU fondova velikih, srednjih i malih gradova, podsjetila je.

Grad je povukao u godinu dana 768 kuna po stanovniku, a pošto to čini 4,26 posto u svom povućenom novcu u gradovima Hrvatske plasirao se među pet najučinkovitijih na Danima regionalnog razvoja i europskih fondova koje organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU (početkom ovog mjeseca).

Aktivni su projekti energetske obnove javnih zgrada, u vrijednost 25,6 milijuna kuna, Gradske uprave, Gradske knjižnice, Veleučilišta, Područne škole Tušilović, Osnovne škole Turanj, slijede Dječji vrtić Dubovac i OŠ Braća Seljan, a kreće i izgradnja Dječjeg vrtića Mahično u vrijednosti 5,7 milijuna kina.

Društveni projekti koji se provode vrijede 18,5 milijuna kuna, npr. "Učimo, radimo, živimo“ za jačanje stručnih znanja teško zapošljivih osoba, a sufinanciraju se iz Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali i Europskog socijalnog fonda.

U INTERREG programu Karlovac je u partnerstvu s različitim institucijama zemalja Europske unije u četiri projekta  ukupne vrijednosti 51 milijun kuna, te Karlovac postaje prepoznatljiv u korištenju novih alata i softwarea vezano uz energetsku učinkovitost i inovativno upravljanje javnim zgradama, rekla je pročelnica Tomičić.

Grad ima novo Reciklažno dvorište, u partnerstvu je u projektu izgradnje prilazne prometnice za Babinu Goru, a do kraja godine svaki tjedan organiziraju se edukativne radionice za javnost u projektu „Pametno odloži, bolji Karlovac složi!“ (zajedno 11,5 milijuna kuna).

U partnerstvu Grada i Razvojne agencije izgrađena je šetnica na obali Korani, a s Ministarstvom turizma šetnica će se opremiti multimedijalnim informativnim sadržajima.

Započela je i izgradnja Poslovne zone Gornje Mekušje (10,5 milijuna kuna od kojih je 8,7 milijuna bespovratno), u  postupku prijave je Plan razvoja širokopojasnog interneta, osmišljavaju se i pripremaju projekti u suradnji s udrugama, REGEA-om, JURRA-om i Karlovačkom županijom, izvijestila je pročelnica Tomičić.

U partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Karlovac i udrugama Korak i Milosrđe u tijeku su prijave na javni poziv „Unapređenje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – II faza“.

Grad čeka i odobrenje korištenja ITU mehanizma za veće urbano područje Karlovac te je ojačana suradnja s gradovima Dugom Resom i Ozljem, ponajprije kroz strateško planiranje i osmišljavanje novih zajedničkih projekata.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.