STABILAN RAST

Japanska bonitetna agencija povećala financijski rejting Hrvatske na investicijsku razinu

Autor

mo

Japanska bonitetna kuća Rating and Investment Information (R&I) priopćila je u četvrtak kako je povećala financijski rejting Hrvatske na investicijsku razinu u stranoj valuti s BBB- na BBB te da će Hrvatska zadržati izglede za stabilan rejting.

24.10.2019. u 22:06
Ispiši članak

"Hrvatska ekonomija pokazuje solidan rast. Vladina politika fokusirana je na fiskalnu disciplinu, a državni proračun ostat će u suficitu dok državni dug nastavlja s padom", navodi se u izjavi R&I, koji dodaju kako očekuju da će se fiskalna pozicija nastaviti poboljšavati.

Nadalje, R&I pozitivno gleda i na pridruživanje Hrvatske eurozoni, što je također pomoglo povećanju rejtinga.

Naime, u srpnju su hrvatske vlasti poslale pismo o namjeri za priključenje europskom tečajnom mehanizmu dva (ERM II), što je prvi formalni korak prema usvajanju eura. Vlada se nada da će se Hrvatska pridružiti ERM-u sljedeće godine, a očekuje se kako će čitav proces pridruživanja eurozoni potrajati najmanje četiri godine, uključujući dvogodišnji obavezni boravak u ERM-u II.

R&I navodi i kako suficit u državnom proračunu te pad vanjskog duga signaliziraju da se stabilnost Hrvatske povećava.

"Gospodarstvo solidno raste vođeno domaćom potražnjom. U 2019. nastavio se rast plaća i radnih mjesta u odnosu na prethodnu godinu, a stopa nezaposlenosti pala je ispod 7 posto. Nadalje, priljev sredstava Europske unije (EU) potaknuo je formiranje stalnog priljeva kapitala.

Europska komisija (EK) i Hrvatska središnja banka projiciraju rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 3,1 posto u 2019. 

Na domaćem tržištu nema većih ekonomskih negativnih rizika, osim ako Njemačka i Italija, zemlje koje su dva glavna izvozna odredišta Hrvatske, padnu u recesiju. No čak i onda japanska bonitetna agencija projicira kako će realni BDP Hrvatske i dalje rasti iznad 2 posto u 2020. godini poduprt domaćom potražnjom.

Pretpostavljaju kako će državni proračun i dalje ostati u suficitu, s viškom od 1,9 posto BDP-a u 2018. Iako će pogoršanje trgovinske bilance rezultirati nižim suficitom za 2019. godinu, u državnom proračunu ostat će višak od preko 1 posto zahvaljujući isplatama sredstava iz EU fondova. Vanjski dug smanjio se na 84,7 posto BDP-a do kraja lipnja 2019. a budući da devizne rezerve premašuju godišnji vanjski dug, devizna likvidnost nije problem, piše SeeNews. 

Vladina projekcija za 2020. godinu je da će fiskalna premašiti 0,2 posto BDP-a. Zbog izbora zakazanih za drugu polovicu godine, pritisak za povećanom javnom potrošnjom vjerojatno će se povećati. A zbog planiranog smanjenja stope poreza na dodanu vrijednost, fiskalna bilanca mogla bi postati negativna. S ciljem pridruživanja Europskom mehanizmu deviznog tečaja (ERM2), te usvajanju eura, Vlada pokušava manevrirati između povećane državne potrošnje i fiskalne discipline. Međutim čak i ako dođe do probijanja proračuna i do deficita, u R&I vjeruju da će deficit biti minimalan.

Japanska kreditna agencija upozorava kako bi s obzirom na kontinuirani odljev radne snage iz Hrvatske neuspjeh u jačanju ponude mogao usporiti gospodarski rast u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. R&I vodit će računa da li je ova vlada sposobna potaknuti strukturne reforme, kao i napore za ulazak u ERM2 u ciljnoj godini 2020."

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.