BILI NA RUBU DA IZGUBE SVE

Jadran Galenski: Otpisani su se vratili i pred smjenom generacija traže 130 milijuna kuna  

Autor

Dragana Radusinović

Ivo Usmiani i Zdravko Saršon Novu će godinu, što se biznisa tiče po svemu sudeći dočekati opuštenije nego nekoliko prethodnih. Njih su dvojica zajedno većinski vlasnici kompanije koja je po prihodu gotovo dvostruko veća nego prije deset godina. No, bili su na rubu da izgube sve kad se Jadran Galenski Laboratoriju (JGL) iz Rijeke opasno počela stezati omča dugova oko vrata.

08.12.2019. u 14:28
Ispiši članak

Danas tržištu kapitala nude obveznice u vrijedne najviše 130 milijuna kuna, kako bi uz, nadaju se jeftinije novo zaduženje refinancirali obveznicu koja im na naplatu dospijeva krajem iduće godine, odnosno produljili plaćanje do kraja 2024. 

Uspiju li im planovi kojima trenutačno kormilari Mislav Vučić, glavni izvršni direktor, Tevin kadar koji se dokazivao na tržištu Rumunjske, prihod bi dalje trebao rasti, partnerstvo s poljskom Polpharmom jačati, a ugovor s partnerom iz Švicarske za transfer patentirane tehnologije izrade očnih kapi u JGL-u bi trebao  biti potpisan do kraja godine. 

Ključni proizvod Aqua Maris trebao bi se širiti na Tajland te započeti proces licenciranja za tržište Kine, a većinski vlasnici, kako nam je rekao Usmiani sve manje aktivno raditi. Barem on sam. 

"Tvrtka se osjeća dobro", Usmianijev je savršen lapsus na pitanje kako je zadovoljan poslovanjem JGL-a, što i ne čudi s obzirom na to da se zbog dugova neko vrijeme u riječkom sjedištu tvrtke nitko nije osjećao dobro.

Usmiani ističe kako je JGL ušao u stabilniju fazu poslovanja te da ima mnogo prilika za rast među kojima ističe mogućnost proširivanja suradnje s poljskom Polpharmom s kojom je riječka tvrtka na proljeće ove godine sklopila strateško partnerstvo unutar kojeg međusobno razmjenjuju lijekove.

Stabilnosti poslovanja pridonosi i ugovor o distribuciji oralnih oblika lijekova tvrtke Medochemie, no do svega toga JGL ne bi ni došao da u posljednje tri godine nisu smanjili zaduženje s neizdrživih 713 milijuna kuna na sada relativno komotnih 379, 3 milijuna kuna. 

U domaćem su farmaceutskom sektoru s dozom  nevjerice gledali kako se JGL u sanaciji dugova odlučuje na prodaju brendova. Prodali su portfelj brendova u Rusiji, tržištu čija ih je destabilizacija uzdrmala. Isplatili su time dio dugova za obveznice, blizu stotinjak milijuna kuna kratkoročnog duga poslovnim bankama te 25 milijuna kuna svojem lancu ljekarni Pablo. 

Prodali su, jedno je od stajališta ono od čega bi se očekivalo da će živjeti. Međutim, pokazalo se da je to bila dobra odluka. Omogućila im je preživljavanje, a u njemu i raniji početak otplate 219 milijuna kuna teškog kredita HBOR-u podignutog za izgradnju proizvodnog pogona Svilno. 

Riječka tvrtka se neupitno oporavlja uz dvoznamenkasti rast prihoda svih ključnih brendova, ali ipak Aqua Maris "ključniji" od drugih donosi 33 posto svih prihoda JGL-a koji su lani iz prodaje lani iznosili 774 milijuna kuna, dok istovremeno 39 posto ukupnog prihoda dolazi s tržišta Rusije. Za usporedbu, s hrvatskog tržišta JGL ubire 21 posto svojeg prihoda.

JGL je tek 15. po veličini farmaceutska tvrtka koja drži dva posto ukupnog domaćeg tržišta, no Aqua Maris sprej za ispiranje nosa od prirodne morske soli s 48 posto udjela lider je u Hrvatskoj u svojoj kategoriji, dok je u Rusiji s 26 posto udjela drugi na tržištu, u Ukrajini je također drugi, a u Kazahstanu prvi. 

U Pharma segmentu poslovanja riječ je o nišnom igraču čvrsto oslonjenom na jedan proizvod s uporištem na ruskom tržištu. 

Izvan tog segmenta, a unutar grupe su Ljekarne Pablo, ali i Adrialab, koji objedinjuje prirodnu kozmetiku, funkcionalne čajeve, sirupe, topikalne dermatološke preparate, antiseptike, repelente i JGL-ovu dječju mast za pelensko područje. 

Mnogi se hrvatski privatni biznisi danas nalaze pred smjenom generacija, a JGL je jedan od njih. Obično su im na raspolaganju tri puta kojima mogu krenuti.

Prvi je da roditelje na čelu biznisa naslijede njihova djeca, drugi je da se vodstvo tvrtke prepusti profesionalnom menadžmentu te se tako upravljanje odvaja od vlasništva, a treći je uvijek zanimljiva prodaja biznisa. Za sada su u JGL-u izabrali opciju broj dva, postavljajući Vučića na čelo tvrtke, međutim Ivo Usmiani nije uspio pustiti sve upravljačke konce iz ruku, pa su uveli upravljački sustav u tvrtku kroz koji iz Upravnog odbora, umjesto iz Nadzornog odbora suvlasnici JGL-a- imaju veći utjecaj na upravljanje kompanijom. 

Kamo će put odvesti JGL? Eva Usmiani Capobianco, kćer je Ive Usmianija i članica Upravnog odbora Jadran Galenski Laboratorija, međutim, prema izvorima iz farmaceutskih krugova, ekonomistica s magisterijem iz poslovnog upravljanja te vlasnica hostela u Rijeci nije zagrižena za upravljanje JGL-om. 

Više afiniteta za bavljenje tim biznisom navodno ima Dino Ćoza Saršon, sin Zdravka Saršona drugog najvećeg dioničara. Mladi je farmaceut također s magisterijem poslovnog upravljanja na čelu Adrialaba i bavi se razvojem proizvoda iz kozmetičke i industrije dodataka prehrani, te navodno jest zagrižen za dugoročnije bavljenje biznisom JGL-a.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.