hgk

Izvoznici i bankari zajedno o akreditivnom i garantnom poslovanju

Autor

Direktno.hr

U organizaciji Međunarodne trgovačke komore Hrvatska (ICC Croatia), 16. i 17. ožujka, u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je dvodnevni interaktivni seminar „Financiranje vanjske trgovine – Studije slučaja i novi globalni trendovi u akreditivnom i garantnom poslovanju” namijenjen polaznicima bankarskog i korporativnog sektora.

17.03.2017. u 17:33
Ispiši članak

„Gotovo svi proizvodi financiranja vanjske trgovine podliježu međunarodnim pravilima ICC-a. Efikasnost financiranja vanjske trgovine upravo i leži u tome da se banke i njihovi klijenti, odnosno poduzetnici i njihove poslovne banke pridržavaju međunarodnih pravila i standarda“, rekla je glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić te dodala kako je u eri globalizacije, posebno za male zemlje poput Hrvatske, kontinuirano stručno usavršavanje u području vanjskotrgovinskog poslovanja ključno za jačanje konkurentnosti i internacionalizaciju poslovanja.

„Upravo je edukacija poslovne zajednice jedna od žarišnih aktivnosti ICC-a, a i HGK“, naglasila je Skupnjak Kapić.

Istaknuti član Bankarske komisije ICC-a, ujedno i tajnik Bankarske komisije ICC Češka Pavel Andrle rekao je kako je međunarodna trgovina postala sve izazovnija čemu je posebno doprinijela tehnološka evolucija te kako će stopa rasta međunarodne trgovine u 2017. biti najsporija nakon 2008. godine.

“Najviše problema kada je u pitanju trgovina odnosi se na područje regulacije“, istaknuo je Andrle te predstavio najnovije trendove u praksi poslovanja s akreditivima kao i nova službena mišljenja Bankarske komisije ICC-a.

Andrle je naglasio kako banke trebaju promjenu poslovnog modela trgovinskog poslovanja na način da smanje troškove i povećaju kontrolu, a ujedno pojednostave procese. Dodao je kako digitalizacija predstavlja napredak, ali ga, negativne strane, poput troškova investicije i činjenice da sve stranke moraju implementirati isto rješenje, usporavaju.

U nastavku seminara govorilo se o međunarodnoj praksi u primjeni pravila ICC-a za akreditivno (UCP 600) i garantno poslovanje (URDG 758), o aktualnim temama financiranja vanjske trgovine i međunarodnim ICC-LIBF certifikatima na primjerima CDCS I CSDG testa.

Ivana Uzelac iż Zagrebačke banke na konkretnim je primjerima savjetovala poduzetnike kako pripremiti dokumente prema akreditivnim uvjetima, a Marina Validžić iż Raiffeisenbank Austria banke sudionicima je prezentirala studij slučaja vezan uz pregled dokumenata.

Drugi dan seminara fokusirao se na nove trendove u međunarodnim garancijama, s posebnim naglaskom na provedbu Ujednačenih pravila za garancije na poziv (URDG 758) te druge aktualne teme iz područja financiranja trgovine. Ljiljana Rokoš iz HBOR-a predstavila je studij slučaja na temu „Privremena mjera zabrane plaćanja po garanciji“, a na kraju su polaznicima dodijeljeni certifikati.

ICC je krovna svjetska udruga komora s više od 6,5 milijuna članica i udruženja u 130 zemalja svijeta, ujedno je i najveća svjetska poslovna organizacija koja kreira globalne standarde međunarodne trgovine. Osnovni cilj ICC-a je promicanje međunarodne trgovine i investicija i uklanjanje prepreka kroz liberalizaciju trgovine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.