Radnici mole pomoć Direktnog

Drama u Hidroelektri: Hoće li pruga Dugo Selo - Križevci doživjeti sudbinu mosta Čiovo?!

Autor

Darko Markušić

Tvrtka Hidroelektra niskogradnja, kao podizvođač radova na pruzi Dugo Selo - Križevci kasni s radovima i to bi moglo u opasnost dovesti realizaciju cijelog projekta, potvrđeno je portalu Direktno iz više izvora.

05.12.2017. u 09:47
Ispiši članak

Informacija da postoje određena kašnjenja dijela radova na projektu željezničke dionice Dugo Selo – Križevci, koje izvodi podizvođač radova Hidroelektra niskogradnja d.d., je točna. Do kašnjenja je došlo uslijed financijskih problema koje ovaj podizvođač ima posljednjih nekoliko mjeseci, ističu u Službi korporativnih komunikacija Hidroelektra niskogradnje.

Radnici Hidroelektre požalili su se na kršenje radničkih prava (višemjesečna kašnjenja u isplati plaća, naknada i otpremnina), ali i na općenito kaotično stanje u poduzeću koje se nalazi u predstečajnoj nagodbi, a navodno je već zrelo za stečaj. Upozoravaju da bi radovi na pruzi mogli završiti propašću projekta kao i most Čiovo kojeg Viadukt nije uspio napraviti i na kraju je ugovor raskinut.

Projekt vrijedan 1,5 milijardi kuna, prema tvrdnjama anonimnog pisma, upravo kašnjenjem radova Hidroelektra dovodi u pitanje o čemu je portal Direktno već ranije pisao.

HŽ Infrastruktura: Financiranje projekta nije ugroženo, a penale od izvođača još nismo naplatili

"Ugovorom o građenju su s članovima konzorcija, a ne s podizvođačima, definirane garancije za dobro izvršenje posla i to u iznosu od 10 posto ugovorenog iznosa koje je moguće naplatiti u slučaju neizvršenja obveza. Parcijalna vremenska kašnjenja na ugovoru nisu element na temelju kojeg se naplaćuju navedene garancije tako da u ovom trenutku nisu niti aktivirane jer za to nema ugovorne osnove. Što se tiče samog financiranja projekta iz EU fondova ona je vezana uz Operativni program iz kojeg se projekt financira, u našem slučaju uz Operativni program za koheziju i konkurentnost. S obzirom da je na temelju navedenog programa projekte moguće financirati do 2023. financiranje projekta Dugo Selo – Križevci sasvim sigurno, u ovom trenutku, nije ugroženo", tvrde u HŽ Infrastrukturi.

Iz ovoga bi odgovora proizlazilo da je za kašnjenje Hidroelektre kriva Zagreb Montaža, a ostali izvođači radova su DIV i Dalekovod, jer, kako ističu u HŽ Infrastrukturi, "odabir podizvođača i odgovornost za ispunjavanje preuzetih poslova u ingerenciji je tvrtke ili zajednice ponuditelja s kojima se ugovori izvođenje radova".

Radi se, inače, o najvećem željezničkom poslu u Hrvatskoj u posljednih 50 godina, koji treba biti gotov do veljače 2020.

Kašnjenje plaća, rasprodaja imovine, dovođenje stranih radnika

Radnici Hidroelektre, u anonimnom pismu portalu Direktno, tvrde da im isplate plaća, terenski dodaci i naknade za prijevoz kasne mjesecima, da onaj tko napusti tvrtku ne dobije zaostale neisplaćene plaće, da se preostalim radnicima nude ugovori na određeno na druge tvrtke, najčešće Hidroelektra Plan d.o.o., da tvrtka rasprodaje mehanizaciju i strojevi tvrtki Avenue mehanizacija d.o.o. i potom ih uzima u najam od iste tvrtke, kao i da duguje mjesecima kooperantima i da dovodi zamjenske radnike iz inozemstva, najviše navodno iz Rusije, Bjelorusije i Mađarske, i da ih smješta u neprikladnim uvjetima u pogone tvrtke.

Te tvrdnje pokušali smo provjeriti kod uprave Hidroelektre, sindikata, ali i nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Uprava tvrtke portalu Direktno demantirala je većinu tvrdnji iz anonimnog pisma.

Uprava Hidroelektre: Krajem tjedna neće biti više zakašnjenja u isplati plaća

"U ovom trenutku kasni samo manji dio plaće, odnosno ostalih materijalnih prava, unutar mjesec dana, a obveze će biti isplaćene tijekom ovoga tjedna. Već krajem tjedna u Hidroelektri niskogradnji neće biti zakašnjenja u isplati plaća", stoji u odgovoru uprave Hidroelektre portalu Direktno.

"Činjenica da je netko napustio tvrtku ni na koji način ne utječe na isplatu plaća i naknadu. Projekt Dugo Selo - Križevci jest u određenom zaostatku koji se nadoknađuje ubrzanjem radova. Također se razgovara o reorganizaciji projekta. U ovom trenutku ne postoji razlog koji bi spriječio uspješan završetak projekta Dugo Selo - Križevci.", stoji dalje u odgovoru Hidroelektre.

Što se tiče spomenute prodaje strojeva, iz tvrtke kažu da "društvo raspolaže imovinom, uključujući strojeve i mehanizaciju, u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, kako bi osiguralo profitabilnost i likvidnost", a potvrđuju i planirani angažman stranih radnika, ali ne preciziraju iz kojih zemalja.

"Društvo aktivno radi na osiguranju dovoljnog broja i strukture radnika, kako bi ispunilo svoje ugovorne obveze, što uključuje i traženje radnika izvan Hrvatske, no uvijek i isključivo uz poštivanje hrvatskih propisa. Smještaj za eventualno angažirane strane radnike, pokušat ćemo osigurati u svojim prostorima.

Hidroelektra potvrđuje i kašnjenje plaćanja kooperantima

"Struktura ugovora na izgradnji pruge Dugo Selo - Križevci je, nažalost, takva, da se Hidroelektri niskogradnji radovi plaćaju tek svaka tri do četiri mjeseca. Posljedica takve situacije jest i da se kooperantima plaća istom dinamikom".

Predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić i glavni tajnik Regionalnog ureda Sindikata u Zagrebu za portal Direktno potvrdili su kako "već neveliko mjeseci uzastopno najavljuju štrajkove i pokreću mirenje zbog neisplate plaće po dospijeću i tek pod sindikalnim pritiskom se plaća isplaćuje, a s njom terenski dodatak i prijevoz’’.

‘’Još uvijek Hidroelektra ne plaća sav prekovremeni rad", poručuju. 

Sindikat graditeljstva ne isključuje stečaj tvrtke

Čelnici Sindikata graditeljstva potvrđuju da "Hidroelektra ne ispunjava obveze preuzete nagodbama kod radnika koji su napustili tvrtku, a sve se zakompliciralo zbog dugotrajnog postupka. Putem Fine radnici temeljem starog zakona o predstečajnim nagodbama ne mogu ovršiti tvrtku temeljem obračunskih listi kao ovršnih isprava za plaće i otpremnine, a poslovodstvo odgađa plaćanja do završetka predstečajne nagodbe. Ako se radnici ne namire, blokirat će tvrtku i pokrenuti stečaj".

U Sindikatu tvrde da nemaju saznanja o stranim radnicima angažiranima u Hidroelektri.

"Imamo informacije o ponudi ugovora o radu na neodređeno vrijeme u Hidroelektru Plan  d.o.o, kao i prelasku dijela radnika. To je tvrtka, praktički bez imovine, posla i bez referenci, koja bi neko vrijeme očito trebala egzistirati uz Hidroelektru niskogradnju i pitanje je hoće li poštovati ugovoreno", naglašava predsjednica Sindikata graditeljstva Jasenka Vukšić.

O cijelom slučaju zasad se javno nije očitovalo nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a stečajni upravitelj s kojim smo razgovarali ističe "da je po svemu sudeći ova tvrtka zrela za stečaj i da funkcionira samo zahvaljajući podršci drugih izvođača radova i neisplati plaća radnicima".

‘’Ovo što sada rade pokušaj je odgađanja stečaja, a prodaja imovine, iako je u skladu sa zakonskim propisima, ima obilježja izigravanja vjerovnika. Po svemu sudeći kada se stečaj pokrene bit će prekasno za naplatu", kaže naš sugovornik.

U pet godina gubitak Hidroelektre 340 milijuna kuna

Većinski vlasnik tvrtke je ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, odnosno njegova austrijska tvrtka Avenue Osteuropa, koji obećava vjerovnicima da će tvrtki osigurati nove poslove na području Rusije, odnosno bivšeg Sovjetskog Saveza.

Hidroelektra niskogradnja, inače, u 2016. je ostvarila prihod od 132,7 milijuna kuna, ali i gubitak od gotovo 78,5 milijuna kuna. U posljednjih pet godina gubitak tvrtke iznosio je ukupno 340 milijuna kuna.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.