za komercijalizaciju proizvoda

Institut Ruđer Bošković: Niska inovativnost zbog lošeg financiranja

Autor

Direktno.hr

Nema inovativnih proizvoda bez kvalitetne znanosti, funkcionalnih zakona i transparentnog protoka kapitala za istraživanja i inovacije - samo je jedna od poruka sa svečanog predstavljanja novog projekta Instituta Ruđer Bošković (IRB) i konzultantske tvrtke Mreže znanja održanog u utorak. Riječ je o projektu "Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja Instituta Ruđer Bošković" vrijednog 440 tisuća eura, a usmjerenog na jačanje sustava razvoja inovacija na IRB-u s ciljem stvaranja novih konkurentnih proizvoda.

14.03.2017. u 17:06
Ispiši članak

O projektu je uvodno na svečanom predstavljanju u Kući Europe govorio ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić koji je istaknuo kako nažalost, nije novost da je inovacijska kultura u Hrvatskoj zapostavljena.

Ovakva stagnacija u razvoju inovacija i komercijalizacija rezultata istraživanja rezultat je sustavnog lošeg financiranja znanosti i istraživanja, ali i različitih administrativnih opterećenja, nepoticajnog zakonodavnog okvira, te nedovoljne suradnje tvrtki s istraživačkim organizacijama poput IRB-a.

Loš plasman Hrvatske u kategorijama inovativnosti posljedica je lošeg financiranja znanosti

''Razvoj pozitivne inovacijske klime dugotrajan je i složen proces koji zahtijeva promjenu mentaliteta. Također, postupak provedbe i zaštite patenata skup je i zahtjeva veliku aktivnost inovatora, a zakoni su demotivirajući za znanstvenike koji su utrci za određenim brojem utjecajnih radova ne bi li sačuvali radno mjesto i osigurali  napredovanje.'' – objasnio je dr. Antičić i dodao kako je jačanje konkurentnosti RH kroz inovacije i nove proizvode moguće ostvariti sustavnom politikom i usmjeravanjem financiranja u obrazovanje, znanost i gospodarstvo.

Jedna od takvih mjera bilo bi osnivanje državnog fonda za potpore patentiranju, no potrebno je i uvesti promjene Zakon o radu te smanjiti i ubrzati administrativne procedure na svim razinama, smatra dr. Antičić.

''Osigurati da se patenti vrednuju u znanstvenom sustavu napredovanja samo je jedna manja stavka u cijeloj priči jer od poticanja inovacijske klime i konkurentnog gospodarstva neće opet biti ništa ukoliko resorna ministarstva ne osiguraju sredstva za patentne portfelje, za njihov uspješan životni vijek, od zaštite do njegovog održavanja, marketinga i komercijalizacije.'' – zaključio je dr. Antičić.

Trebamo poticajne zakone i fond za financiranje patenata!

Nakon predstavljanja projekta uslijedio je okrugli stol na temu 'Mogućnosti i prepreke komercijalizaciji inovacija' u kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Bojan Jerbić, redoviti profesor, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Svjetlana Maleković, voditeljica Odjela za poticanje razvoja obrta i poduzetništva i praćenje stanja u gospodarstvu, Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Grad Zagreb,  Emir Džanić, manager za otvorene inovacije, Podravka d.d., prof. dr.sc. Gordan Lauc, osnivač i predsjednik uprave, Genos d.o.o., dr.sc. Mario Cindrić, predsjednik povjerenstva za intelektualno vlasništvo IRB-a.

Panelisti su raspravljali o problemima patentiranja i razvoja inovacija s kojim su se susretali u praksi, od nepostojanja sustava vrednovanja rada znanstvenika koji su dodatno angažirani na projektima razvoja inovacija, manjka financiranja do nepostojanja centralnog sustava i politike pametnog upravljanja patentima na nacionalnoj razini. ''Jasan preduvjet kod razvoja i jačanja transfera znanja je mobilnost stručnjaka i to na međunarodnoj međuinstitucionalnoj razini te mobilnost znanstvenika između privatnog i javnog sektora', 'naglasio je dr. sc. Gordan Lauc. 

Nažalost, uz ovakva izdvajanja za znanost to nije ostvarivo

Uz problem financiranja u znanosti danas je posebno istaknuto kako se lokalne i državne institucije na ovakvim skupovima često hvale ostvarenim ulaganjima u razvoj inovacija, međutim da je zapravo riječ o izuzetno malim sredstvima koje, primjerice, tvrtka veličine Genosa pokrije na godišnjoj razini. ''Tako se svako ministarstvo znanosti hvali ulaganjima u projekte i istraživanja, a činjenica je da je iz godine u godinu najveći gubitaš u državnom proračunu'', istaknuo je dr. sc. Gordan Lauc.

Dr. sc. Mario Cindrić, predsjednik povjerenstva za intelektualno vlasništvo IRB-a apelirao je na vladu i resorna ministarstva da osnuju fond za financiranje patenata na nacionalnoj razini koji bi odredio kvote za svaku istraživačku instituciju te na taj način omogući stvaranje kvalitetnog patentnog nacionalnog portfelja.

''Institut Ruđer Bošković ima najveći patentni portfelj kojeg smo sami financirali, ali na to uopće nisam ponosan jer u svim razvijenim zemljama u patente ulaže država. Smješno je da uopće nije riječ izdašnim državnim sredstvima, već o ulaganjima od pet do deset milijuna kuna godišnje na nacionalnoj razini'', istaknuo je dr. Cindrić.

Svi sudionici rasprave složili su u zaključku da nema inovativnih proizvoda bez kvalitetne znanosti, funkcionalnih zakona i transparentnog protoka kapitala za istraživanja i inovacije te pametne nacionalne politike za poticanje razvoja inovacija.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.