OPSEŽNA AKCIJA

I ove godine HAKOM provodi mjerenje talijanskih radijskih i TV smetnji po obali i otocima

Autor

Direktno.hr

Prema riječima Danijela Vidakovića, rukovoditelja Odjela kontrole radiofrekvencijskog spektra u HAKOM-u, smetnje u radijskom i televizijskom programu prisutne su već nekoliko desetljeća, a nastale su zbog činjenice kako talijanski odašiljači rade protivno međunarodnim propisima i radiofrekvencijskim planovima, odnosno, koriste frekvencije koje su dodijeljene Republici Hrvatskoj te na taj način ometaju rad odašiljača na hrvatskoj obali.

13.07.2017. u 09:39
Ispiši članak

„S dolaskom toplijih dana povoljnija je propagacija elektromagnetskih valova pa građani više osjete smetnje u radijskom programu. Ovo je osobito osjetno na lokacijama u Brtonigli, okolici Umaga i Novigrada u Istri, na području Karlobaga i Senja te Zadra i Šibenika“, kaže Danijel Vidaković. 

Kada je u pitanju televizijski signal, problemi su započeli još 2010. godine, kada je u sjevernoj Italiji započeo proces prelaska s analogne televizije na digitalnu te su u rad pušteni novi, međunarodno neusklađeni odašiljači. Smetnje su se isprva najviše osjetile u priobalnom dijelu Istre, a daljnjom digitalizacijom do kraja 2012. godine proširile su se i na ostatak jadranske obale, sve do Prevlake.

„No, kada je u pitanju smetnja televizijskim signalima u Hrvatskoj, značajniji su rezultati ipak ostvareni“, ističe Danijel Vidaković. „HAKOM aktivno sudjeluje u tijelima Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) i radnoj grupi pri Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije te je krajem prošle godine ostvaren značajan pomak. Naime, u zadnje tri godine Italija je započela s izmjenom zakona i frekvencijskih planova te je u studenom prošle godine započela isključivanje ometajućih TV odašiljača. Postupak je završen početkom ove godine i znatno je pridonio boljoj kakvoći prijema hrvatskih TV programa u priobalnim županijama“.

Nažalost, smetnje prijema hrvatskih radijskih programa uzrokovane smetnjama iz Italije i dalje predstavljaju velik problem, osobito u ljetnim mjesecima  na području jadranske obale i otoka. Upravo zato naglasak ovogodišnje akcije mjerenja HAKOM-a stavljen je na provjeru uklonjenih TV smetnji iz Italije i na daljnje otkrivanje i identificiranje izvora smetnji radijskim i televizijskim mrežama u Republici Hrvatskoj. 

„U posljednjih osam godina HAKOM je poslao više od 3900 međunarodnih prijava smetnji talijanskoj administraciji te istodobno o tome izvijestio Međunarodnu telekomunikacijsku zajednicu (ITU)“, kazao je Danijel Vidaković i dodao: „Samo prošle godine poslano je 700 prijava smetnji, od toga 540 vezanih uz radijski, a 160 uz televizijski signal“. Vidaković ističe i kako su određenim intervencijama HAKOM-a spriječene neke od novih dodjela frekvencija koje bi dodatno uvećale postojeće smetnje. O svim aktivnostima HAKOM redovno izvješćuje i nadležna ministarstva, prije svega Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koja su se uključila u rješavanje ovog problema i na diplomatskoj razini. Međutim, pošto se izvor smetnji nalazi u drugoj državi, u ovom slučaju Italiji, HAKOM nije u mogućnosti izdati nalog za isključivanje ometajućih odašiljača. 

Mjerna aktivnosti HAKOM-a ne obuhvaća samo radijski i TV signal, već i rješavanje smetnji komunikacijskim sustavima koji se  koje koriste za sigurnost pomorskog i zračnog prometa, kao i one koje djeluju u svrhu zaštite i sigurnosti ljudskih života. Ove smetnje rješavaju se prioritetno u najkraćem mogućem roku. Također, HAKOM redovito kontrolira i otklanja smetnje u mrežama pokretnih komunikacija na GMS, UMTS i LTE sustavima, osobito u ljetnim mjesecima kada ove mreže pojačano koristi i velik broj turista. Značajna se pažnja posvećuje zaštiti ljudskog zdravlja od elektromagnetskih polja, pa je tako tijekom 2016. godine HAKOM proveo preko 120 mjerenja u 70 novih gradova i općina. Dodatno, obavljeno je 156 mjerenja na područjima dječjih vrtića, škola i igrališta diljem Republike Hrvatske, a rezultati su pokazali kako su razine elektromagnetskih zračenja znatno ispod onih koje propisuje pravilnik Ministarstva zdravlja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.