NAKON PROVEDENOG ISTRAŽIVANJA

HUP upozorio na rastući problem neoporezivog tržišta duhanskim proizvodima

Autor

rj/h

Nakon provedenog istraživanja o veličini i oblicima legalnog i ilegalnog tržišta duhanskih proizvoda, iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)  u petak su priopćili da je u zajedničkom interesu Vlade, duhanskih kompanija i javnosti da se riješi rastući problem neoporezivog tržišta duhanskim proizvodima.

10.07.2020. u 08:45
Ispiši članak

HUP u svom priopćenju navodi da je jučer održana prezentacija istraživanja "Mjerenje incidencije pušenja i neoporezivog tržišta duhanskih proizvoda" agencije Ipsos plus, koje je napravljeno na zahtjev HUP-ove Koordinacije duhanskih proizvoda.

Cilj tog istraživanja bio je dobiti što preciznije i potpunije procjene utjecaja tržišta neoporezivih duhanskih proizvoda na tržište tvornički proizvedenih cigareta i oporezovanog brandiranog duhana u Hrvatskoj.

Istraživanjem, koje je provedeno na uzorku od 3183 ispitanika, istražena je potrošnja neoporezivog duhana te industrijski proizvedenih cigareta bez porezne markice ili s poreznom markicom iz neke druge zemlje (neslužbena prodaja zemlje), a radi praćenja trenda, rezultati istraživanja su uspoređeni s dostupnim podacima iz 2014. godine.

Istraživanje je pokazalo da iako je niža cijena duhanskih proizvoda na regularnim prodajnim mjestima najznačajniji okidač za prestanak pušenja duhanskih proizvoda s neregularnog tržišta, na više od 30 posto korisnika to ne bi imalo nikakav utjecaj, a dio pušača nije niti svjestan da koristi takve proizvode.

Više od tri četvrtine pušača neoporezivog duhana kupuje ga u Hrvatskoj, dok ih jedna petina kupuje u inozemstvu. Većina pušača rezanog duhana ga nabavlja preko preprodavača/na tržnici, te se trend nije mijenjao u odnosu na razdoblje prije 5 godina. U odnosu na 2014. godinu, značajno je veći udio kupovine rezanog duhana na benzinskim stanicama, navodi se u priopćenju.

Kada je riječ o neoporezivom duhanu, u Hrvatskoj je trenutno najveći problem ilegalni duhan porijeklom iz Hrvatske i drugih zemalja. Puno veći od ova dva izvora je domaći, koji je potpomognut nekim važnim faktorima poput: ekonomskih uvjeta, poreza na duhanske proizvode, neadekvatnih zakonskih temelja, neefikasnog sustava kažnjavanja itd.

U zajedničkom je interesu Vlade, legalnih duhanskih kompanija i javnosti da se riješi rastući problem neoporezivog tržišta duhanskim proizvodima u Hrvatskoj, a jedan od prvih koraka bio je provođenje istraživanja kako bi se utvrdila incidencija pušenja različitih duhanskih proizvoda te veličina i oblici legalnog, odnosno ilegalnog tržišta duhanskih proizvoda u Hrvatskoj, poručuju iz HUP-a.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.