na sve radnike

HUP: Primjena kolektivnih ugovora u ugostiteljstvu i graditeljstvu dodatno se proširuje

Autor

rj/h

Primjena kolektivnih ugovora koje su sklopili Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i sindikati u sektorima ugostiteljstva i graditeljstva proširena je na sve poduzetnike i radnike navedenih djelatnosti, izvijestili su u petak iz HUP-a.

01.06.2018. u 14:20
Ispiši članak

Ta je proširena primjena kolektivnih ugovora rezultat odluka ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, koje su objavljene u najnovijem broju Narodnih novina (broj 49 od 30. svibnja).

Iz HUP-a u priopćenju ističu da su u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora postavili i okvir za uređenje radnih odnosa i uvjeta poslovanja s ciljem postizanja ujednačenih i viših standarda poslovanja u graditeljstvu i ugostiteljstvu te s ciljem suzbijanja nelojalne konkurencije.

"Nadležna tijela prepoznala su napore i aktivnosti HUP-a koje kao socijalni partner poduzima za jačanje konkurentnosti gospodarstva i uređenja radnih odnosa te unapređenja uvjeta rada u ta dva strateški važna sektora. Proširenje primjene znači da su svi obrti i tvrtke u Hrvatskoj u tim sektorima obvezni unijeti pozitivnu promjenu u pravima radnika, jer su bolji radni uvjeti i povećanje standarda zaposlenika preduvjeti borbe protiv rada na crno i odljeva kvalitetnih i stručnih ljudi", poručio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Iz HUP-a ocjenjuju i da su proširenje primjene kolektivnih ugovora rezultat dugogodišnjeg kvalitetnog dijaloga socijalnih partnera, kao i da su krajem veljače HUP-Udruga poslodavaca u graditeljstvu i Sindikat graditeljstva Hrvatske potpisali Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, prema kojima se povećava osnovica za plaću s ciljem ujednačavanja uvjeta rada u građevinarstvu Hrvatske s uvjetima razvijenih zemalja zapadne Europe.

U ožujku su, pak, HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma i Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sklopili Kolektivni ugovor ugostiteljstva koji, uz ostalo, donosi značajnija povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja.

"Kroz novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva dogovorene su izmjene na tragu tržišnih kretanja, potreba i trendova u ugostiteljskoj djelatnosti te je ugovoreno povećanje plaća od 10 posto. Ugovoreni su i novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4.700 kuna za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara itd. a navedeni iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni i rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad", kažu iz HUP-a.

S obzirom na različit intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena za ugostitelje je pritom posebno važna i mogućnost primjene preraspodjele u maksimalnom trajanju 60 sati unutar šest mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od osam sati, a koje bez proširene primjene ne bi mogli koristiti ugostitelji koji nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor, ističu iz HUP-a.

“Turistički sektor suočava se s nizom izazova, a ljudski potencijali jedan su od najvećih. Cijela industrija se trudi kontinuirano unapređivati uvjete rada za zaposlenike kako bi osigurali konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u okruženju, te je i proširenje kolektivnog ugovora još jedan korak u tom smjeru. Granski sindikati važan su partner na tom putu i zato mi je drago da s njima postižemo konsenzus oko važnih pitanja", poručio je predsjednik HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin.

Iz HUP-ove Udruge poslodavaca graditeljstva ističu da se proširenom primjenom Kolektivnog ugovora za graditeljstvo na čitav sektor osigurava razina radnih prava i obveza u toj djelatnosti za sve radnike i sve poslodavce na jednak i ravnopravan način, kao i socijalna jednakost za sve zaposlene u sektoru, fer tržišna utakmica za sve i jednaka obaveza odgovarajućih uplata poreza, doprinosa i ostalih davanja.

Proširena primjena odnosi se i na poslodavce i građevinske radnike iz drugih zemalja koji radove izvode na teritoriju RH te oni stoga neće predstavljati nelojalnu konkurenciju domaćim radnicima i izvođačima radova, naglašava se u priopćenju.

"Ugovorili smo i veće plaće te poboljšanje položaja građevinskih radnika radi motiviranja kvalitetne stručne radne snage na zapošljavanje u graditeljstvu u RH i sprječavanja daljnjeg iseljavanja. Osnovica za plaću svih građevinskih radnika u Hrvatskoj time iznosi 3.750 kuna, i uvećava se za pripadajuće dodatke prema tarifama i uvjetima rada, pri čemu se osnovna plaća u graditeljstvu mora u najkraćem roku povećati na minimalno 5.000 kuna, s time da je prethodno potrebno mijenjati pojedine odredbe Zakona o radu po pitanju određenih prava iz radnog odnosa koje se zlorabe u odnosu na poslodavce", naglasio je predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva Mirko Habijanec.

U toj udruzi smatraju da je nužno provoditi i intenzivni inspekcijski nadzor primjene Kolektivnog ugovora, jer će u protivnom ostati "mrtvo slovo na papiru", kao i da nadležno ministarstvo mora organizirati sposobne inspekcijske službe koje mogu provesti kontrolu, ne simboličku, već sveobuhvatnu isplate plaća po tarifama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.