'AMBICIOZAN PROGRAM'

HUP: Predstavljen program Copernicus vrijedan više od 10 milijardi eura

Autor

av/h

Venecija tone, Berlinski metro propada u zemlju, a površina zemlje se na pojedinim mjestima podigla i do dva metra nakon potresa u Japanu i nuklearne katastrofe u Fukushimi - podaci su poznati zahvaljujući programu Europske svemirske agencije i Europske komisije - Copernicus, teškom više od 10 milijardi eura, koji je u petak predstavljen u HUP-u. 

07.06.2019. u 15:41
Ispiši članak

"Taj ambiciozan program prati i nadzire atmosferu, oceane i kopnene površine,a temelji se na sustavu satelita dizajniranih za opažanje Zemlje, a korištenje i primjena njegovih podataka otvaraju velike mogućnosti za hrvatsko gospodarstvo", ističe se u priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Profesor sa zagrebačkog Geodetskog fakulteta Željko Bačić naveo je kako studije Europske komisije pokazuju da će do 2030. za poslove neposredno vezane uz Copernicus biti otvoreno 48.000 radnih mjesta.

"Do 2035. biznis zasnovan na EO podacima i servisima bit će težak 131 milijardu eura. Budući da Hrvatska predstavlja jedan posto EU-a, možemo povući paralelu i reći da bi u Hrvatskoj samo ovaj segment digitalnog biznisa trebao tada iznositi 1,3 milijarde eura, što je danas iznos opsega ukupnog IT biznisa u Hrvatskoj", rekao je Bačić. 

Predsjednik HUP-Udruge geodetsko geoinformatičke struke Željko Perić ističe kako je poznato da su informacije danas izuzetno važne, ali informacija koja je prostorno definirana je posebno važna i tiče se geodetske struke.

"Geoinformatika zauzima sve važnije mjesto i spaja klasičnu geodeziju i informatiku, a suradnja geodetskih i informatičkih tvrtki danas je sve veća. Interes naše struke je što brži razvoj geoinformatike. U tome ovdje vidim potencijal i dobrobit za gospodarstvo te općenito za stanovništvo", rekao je Perić, koji je izrazio zadovoljstvo što smo uključeni u taj projekt, čiju važnost vidi i u suradnji s akademskim institucijama. 

Po riječima predsjednika HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti Borisa Drila, program Copernicus se izvrsno uklapa u Nacionalnu koaliciju za digitalne vještine i radna mjesta, s ciljem razvoja informacijsko-komunikacijskog gospodarstva u Hrvatskoj.

"Nije riječ o znanstvenom projektu u laboratoriju relevantnom za uži krug ljudi, već o proizvodu istraživanja kojeg treba primijeniti u stvarnom životu i pokazati njegovu vrijednost", rekao je.

Copernicus je kreiran s ciljem razvoja informacijskih usluga utemeljenih na promatranju Zemlje, pomoću satelita i analizama in-situ podataka, a različite usluge koje nudi pomažu u rješavanju nekih od najtežih ekoloških izazova kao što su sigurnost hrane, porast razine mora, prirodne katastrofe, urbanizacija, otapanje ledenjaka ili sveobuhvatne klimatske promjene, podsjećaju iz HUP-a.

U priopćenju s predstavljanja tog programa izdvajaju primjer Estonije koja je koristila njegove podatke kako bi provjerila slijede li farmeri zadane uvjete za korištenje poljoprivrednih subvencija. Tako Copernicus je, kako ističu, pomogao u smanjenju lažnog korištenja subvencija, a uštede iznose oko 500 tisuća eura godišnje.

Izdvajaju i korištenje za kartiranje poplava podzemnih voda u Irskoj. Upravo zahvaljujući Copernicusu, podaci o poplavama danas se mogu prikupiti na razini koju se ranije smatralo neostvarivom i tako pravovremeno pružiti informacije relevantnim tijelima.

Sentinel sateliti koji se koriste u okviru programa ujedno mogu biti korisni u otkrivanju atraktivnih skrivenih mjesta kulturne baštine za kojima se traga desetljećima, kao i na temelju obrisa na tlu ukazati na skrivene arheološke artefakte, ističu iz HUP-a.

"Neograničenim načinima primjene ovih fascinantnih podataka koji mogu snažno utjecati na budućnost Zemlje, uskoro će moći pridonijeti hrvatski programeri, poduzetnici, stručnjaci različitih profila, kao i učenici i studenti, putem Copernicus Hackathona, 24-satnog natjecanja na kojem će timovi kreirati aplikacije za korištenje njegovih podataka", najavio je organizator Copernicus Hackathona Zvonimir Nevistić sa zagrebačkog Geodetskog fakulteta.

To će se natjecanje održati 23. i 24. listopada, s ciljem kreiranja proizvoda koji u odabranom području primjene mogu znatno unaprijediti kvalitetu života, ekonomiju ili pak zaštitu okoliša. Pobjednički tim u profesionalnoj kategoriji dobit će mjesto u Copernicus Accellerator programu, a vrijedne nagrade dobit će i pobjednici u učeničkoj kategoriji i po tematskim područjima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.