REGISTRIRANO GOTOVO 2700 PROMETNIH NESREĆA

HUKA: Porast prometa i prihoda od cestarina na autocestama u 2019. godini

Autor

lš/h

Ukupan promet svih vozila na autocestama u 2019. porastao je za 4,91 posto u usporedbi s prethodnom godinom, dok su ukupni prihodi od cestarine iznosili 3,15 milijardi kuna bez PDV-a, što je 4,89 posto više, podaci su Hrvatske udruge koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA) objavljeni u ponedjeljak.

02.11.2020. u 15:18
Ispiši članak

U Nacionalnom izvješću o autocestama za 2019. godinu te udruge navedeno je da je ukupna mreža autocesta u Hrvatskoj krajem 2019. godine iznosila 1.306,53 kilometara te da su autocestama u Hrvatskoj upravljale  četiri tvrtke: Hrvatske autoceste,  Bina-Istra, Autocesta Rijeka-Zagreb te  Autocesta Zagreb-Macelj.

Duljina mreže autocesta nije se mijenjala u 2019. godini. Naime, u promet je lani puštena nova dionica brze ceste D12 od Vrbovca do Farkaševca, ukupne duljine 10,6 kilometara, koju je gradio HAC, a predana je na upravljanje Hrvatskim cestama (HC).

Investicije u izgradnju novih autocesta u 2019. godini iznosile su ukupno 434,56 milijuna kuna, a investicije u dionice u prometu 389,91 milijuna kuna,  a što ukupno iznosi 824,47 milijuna kuna. U planu za aktualnu godinu su investicije od 716,48 milijuna kuna u izgradnju novih dionica te 661,06 milijuna kuna u izgrađene dionice. 

Ukupan promet svih vozila na autocestama u 2019. godini porastao je za 4,91 posto u usporedbi s prethodnom godinom, na 86.660.015 vozila, pri čemu su sva društva ostvarila rast prometa.

U izvješću HUKE podsjeća se da se u Hrvatskoj na ukupnoj mreži autocesta primjenjuje prvenstveno zatvoreni sustav naplate cestarine s više ulaza i izlaza, dok je otvoreni sustav u primjeni na NP Bregana, NP Most Krk i NP Rupa.

Isto tako, ističe se i da je hrvatska Vlada pokrenula proces transformiranja postojećeg sustava naplate cestarine za korištenje autocesta u sustav koji će, uz ostalo, omogućiti elektroničku naplatu cestarine bez uporabe fizičkih pregrada, osigurati veću razinu sigurnosti prometa i bolju protočnost te biti prihvatljiv i nediskriminirajući za sve korisnike autocesta kojima se naplaćuje cestarina. Isto tako, novi bi sustav trebao osigurati optimalne troškove i prihode od naplate cestarine za upravitelje autocesta kao i biti interoperabilan s budućom uslugom EENC.

U izvješću se navodi i da je lani registirano ukupno 2697 prometnih nesreća na autocestama u kojima je smrtno stradala 31 osoba, a broj ozlijeđenih osoba iznosio je 459. Ukupan broj svih prometnih nesreća u 2019. godini povećao se za 3,71 posto, dok je broj poginulih smanjen za 8,82 posto u odnosu na prethodnu godinu, a broj ozlijeđenih u nesrećama za 18,76 posto.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.