GOSPODARSTVO U VRIJEME KORONE

HS Produkt - Primjer uspješnog poslovanja i zaštite radnika 

Autor

ri

Pandemija korona virusa paralizirala je svjetsko gospodarstvo. Republika Hrvatska nije iznimka. Brojne tvrtke bile su primorane privremeno de facto zaustaviti poslovanje, a one koje rade suočile su se s pravim izazovom - kako u vrijeme korone uskladiti poslovanje sa strogim higijenskim preporukama ili, jednostavno rečeno, kako u isto vrijeme zaštititi svoje radnike, a održati financijsku likvidnost.

31.03.2020. u 09:22
Ispiši članak

Tvrtka koja je među prvima krenula s mjerama zaštite na svom radnom mjestu je HS Produkt d.o.o., vodeći hrvatski proizvođač oružja. Već nakon prvih preporuka Ministarstva zdravstva, na oglasnim pločama unutar tvrtke postavljeni su plakati s mjerama i načinima prevencije širenja COVID-a 19, a u svim toaletima postavljeni su plakati Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o pravilnom pranju ruku.

Kako su zaštitne mjere uslijed opasnosti od širenja korona virusa u RH bile sve strože, a vjerojatnost dolaska virusa u lijepu našu sve veća, u HS Produktu svojim su radnicima izdali dodatne upute o održavanju higijene na radnom mjestu, ali i pravila društvene interakcije na radnom mjestu u kojima se propisuje izbjegavanje direktnog tjelesnog kontakta te pridržavanje propisane udaljenosti. Zaštitna jednokratna oprema te dezinfekcijska sredstva postali su nezaobilazan alat u radu. 

Primjer drugima

Tvrtka HS Produkt d.o.o. bila je prva u Karlovačkoj županiji, a među prvima u Hrvatskoj koju je posjetila inspekcija Županijskog stožera civilne zaštite ne bi li se uvjerili provode li se sve mjere zaštite od korona virusa. 

"Mogu pohvaliti njihovu odluku da su sve svoje zaposlenike, koji su kronični bolesnici, poslali kućama da koriste stari godišnji odmor. Kad ih iskoriste, ne trebaju koristiti nove i sve će im biti plaćeno na račun tvrtke. Kod obilaska pogona, vidjeli smo da je i više od dva metra razmak između svih radnika. Predočeni su nam računi da je kupljeno 800 kilograma alkohola i zaštitnih dezinfekcijskih sredstava i možemo u ime Stožera civilne zaštite pohvaliti menadžment tvrtke jer je vidljivo da se postupa po svim mjerama koje su donesene", izjavio je tom prigodom Josip Ribar, načelnik Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Na svakoj porti nalaze se sredstva za dezinfekciju, a obaveznu opremu prilikom ulaska u krug tvornice čine i zaštitne maske i rukavice. U skladu s preporukama Stožera, u tvornici je rad organiziran na način na koji su se osigurale mjere socijalne distance; uveden je naizmjenični izlazak radnika nakon završetka radnog vremena, uveo se rad u više smjena, radnicima s kroničnim bolestima odredio se rad od kuće, a onima iznad 65 godina starosti korištenje godišnjeg odmora iz 2019. godine.

Interes i zaštita radnika broj jedan

Iz HS Produkta poručili su nam da su poduzeli sve u smislu sprečavanja širenja virusa, a s druge strane ipak uspjeli osigurati funkcionalnost tvrtke u ovim ekstremnim uvjetima:

"Sama inspekcija i njezin nalaz dovoljan je dokaz i potvrda da se dosljedno pridržavamo svih propisanih mjera kao što je i vidljivo da usprkos teškoj situaciji ne otpuštamo nikoga te da isplaćujemo pune plaće čak i za one radnike koji ne dolaze na posao".

HS Produkt d.o.o. tvrtka je najvećim dijelom orijentirana na izvoz te su se samo u ožujku suočili s otkazivanjem narudžbi iz inozemstva u visini od sedam milijuna dolara! Međutim, tvrtka ima vrhunski menadžment i zdravu financijsku sliku te je svojom politikom usmjerena  prema zaštiti prava radnika. Shodno tome, plaće se nisu smanjile, a svi daljnji koraci bit će usmjereni ka osiguranju rada tvrtke u propisanim uvjetima prema preporukama nadležnih institucija, poručili su iz karlovačke tvrtke.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.