objekti više kategorije

Hrvatsku u idućih pet godina očekuju rekordna ulaganja u hotelijerstvo

Autor

rj/h

U idućih pet godina Hrvatsku očekuju rekordna ulaganja u hotelijerstvo od 1,2 milijarde eura, od čega 90 posto na obali i priobalju, i to većinom u objekte viših kategorija, ističe se u novom istraživanju koje je provela revizorsko-konzultantska tvrtka Ernst&Young (EY). 

28.05.2018. u 11:04
Ispiši članak

Temeljem istraživanja "Ulaganja u razvoj hotelijerstva 2018. – 2022.", koje je proveo hrvatski ured EY-a, detektirana su ukupno 83 hotelska projekta u poodmakloj fazi planiranja, razvoja i gradnje ili stavljanja na tržište u razdoblju od 2018. do 2022. godine.

Od toga se čak 50 posto projekta odnosi na novoizgrađene greenfield investicije, dok će se sve investicije provesti u ukupno 12 hrvatskih županija.

Od ukupnog broja projekata koji su obuhvaćeni istraživanjem čak 90 posto njih usmjereno je na obalu i priobalno područje, a po broju i vrijednosti projekata posebno se ističu dvije županije – Splitsko-dalmatinska i Istarska – iza kojih slijede opatijsko, zagrebačko i dubrovačko područje.

Istraživanje je pokazalo značajne promjene po pitanju zemlje podrijetla investitora u hotelske kapacitete u Hrvatskoj. Do sada su tradicionalno prevladavali europski investitori, a do 2022. godine čak 42 posto investicija će provesti azijski hotelijeri i investitori. Time će azijski investitori biti jednako zastupljeni kao i domaći, dok će tek 13 posto investicija provesti oni iz europskih zemalja.

Investitori očekuju da će se njihovi projekti isplatiti u roku od 4 do 15 godina, ovisno o investiciji, dok predviđeni prosjek isplativosti iznosi 10 godina.

Većina investitora sudjelovat će s 25 do 40 posto vlastitih sredstava, a za ostatak tražiti zaleđe komercijalnih banaka, dok će investitori koji se odluče za povlačenje sredstava iz fondova EU morati sudjelovati sa 70 do 75 posto vlastitog kapitala. 

Menadžerica u Odjelu savjetovanja za turizam i ugostiteljstvo u EY-u Marija Noršić ističe kako će od ukupnog broja investicija njih 60 posto biti potpuno novi projekti i hoteli, dok se 40 posto odnosi na preuređenja postojećih smještajnih kapaciteta.

"U navedenom razdoblju investicijama će tako biti obuhvaćeno ukupno 9.700 hotelskih soba, od kojih se gotovo 6.000 soba odnosi na potpuno nove ili proširene kapacitete primarno u hotelima visoke kategorizacije, onima sa četiri i pet zvjezdica", ističe Noršić.

Dodaje da će se hotelijerstvo u Hrvatskoj ubrzano razvijati zahvaljujući milijunskim ulaganjima najvećih igrača na tržištu, no jednako tako i strateškim preuzimanjima i spajanjima.

Tvrdi i da nas očekuje dolazak najjačih svjetskih hotelskih kuća, kao i da će polovicu investicija u ovom ciklusu činiti projekti do 200 soba, pri čemu je prosječna vrijednost ulaganja po sobi za hotele od četiri zvjezdice 140.000 eura, a za hotele od pet zvjezdica oko 370.000 eura. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.