USPJEH HS PRODUKTA

Hrvatski pištolji ruše sve podjele i kategorije: Osvajaju cijelo američko tržište, a najveći hit je Hellcat

Autor

ri

Već dugo se u javnosti može čuti kako se upravo u Hrvatskoj proizvode jedni od najboljih, a po mnogima i najbolji pištolji na svijetu. Hrvatska tu reputaciju može zahvaliti karlovačkom proizvođaču oružja HS Produkt, tvrtki koja se, kako pojašnjava balistički stručnjak i sudski vještak za vatreno oružje Dubravko Gvozdanović, toliko dobro prilagodila potrebama tržišta da će se u oko 150 modela pištolja naći nešto za baš svakog kupca.

30.09.2020. u 14:50
Ispiši članak

U industriji vatrenog oružja još uvijek vrijedi pravilo da će oni koji uspiju na američkom tržištu uspjeti bilo gdje, a činjenice da je upravo hrvatski proizvođač na najvećem tržištu na svijetu prodao oko šest milijuna pištolja te da je upravo šest modela pištolja HS Produkta osvojilo nagradu Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA) za "Pištolj godine" govore za sebe. Kako naglašava Gvozdanović, to kao referenca nadmašuje čak i kada vaše oružje počne koristiti nečija vojska ili policija jer to pokazuje da kao proizvođač imate kontinuiranu kvalitetu.

"Priča HS Produkta počinje prije oko 30 godina s razvojem prvog pištolja PHP. Njime su opremane jedinice Zbora narodne garde i Hrvatske vojske… Nastavlja se sa suvremenijim pištoljem HS-95 u koji su implementirane nove tehnologije i koji je služio kao temelj za skupljanje iskustva. Nakon toga je uslijedio pištolj HS 2000. To je model koji se u potpunosti razlikovao od prijašnja dva modela. S tim pištoljem kreće međunarodni uspjeh tvrtke HS Produkt i suradnja s američkim proizvođačem naoružanja Springfield Armory. Sklapa se ugovor i Springfield Armory počinje prodavati proizvode HS Produkta na američkom tržištu", istaknuo je Gvozdanović.

"Veliki uspjeh modela HS 2000 doveo je do toga da se paleta proizvoda proširila s kalibra 9 mm PARA na kalibre .40 S&W, .45 ACP, .45 GAP i .357 SIG… To znači da je došlo do potrebe za potpuno drugačijom klasifikacijom modela pa je napušteno označavanje modela HS 2000. Njega mijenja HS-9 koji se na američkom tržištu prodaje pod nazivom XD (eXtreme Duty). To korisniku sugerira da su naši proizvodi napravljeni za uistinu ekstremne uvjete, da su robusni, pouzdani, a ujedno jednostavni i sigurni za uporabu. 'User friendly' dizajn hrvatskih pištolja naprosto je oduševio Amerikance", ističe Gvozdanović.

Temeljni tzv. "full size" modeli prvenstveno su bili namijenjeni za potrebe vojske i policije, odnosno službenoj uporabi gdje se oružje nosi vidljivo, no ponudili su se i civilnom tržištu. Nakon temeljnih modela koji su u punom smislu riječi bili vojno-policijski pištolji, vrlo brzo su uslijedili i zahtjevi za izradu kompaktnih manjih modela pa HS Produkt širi paletu proizvoda na modele s kraćim cijevima, kraćim rukohvatima i manjim kapacitetom spremnika… Međutim, kako pojašnjava Gvozdanović, kada govorimo o službenoj vojno-policijskoj uporabi, zahtjevi specijalnih postrojbi i njihovi taktičko-tehnički uvjeti zahtjevali su drugačije modele s nešto dužom cijevi i većim kapacitetom spremnika što je dovelo do izrade nove XDM linije pištolja, modela s 4.5 inča cijevi i većim kapacitetom spremnika.

"Danas, a u sklopu novog rebrendiranja HS Produkta i njegovog pozicioniranja na globalnom tržištu, taj se pištolj za ostatak svijeta izvan SAD-a prodaje pod oznakom SF-19. Naravno, za razliku od klasičnog XDM-a to je usavršeni model, ima obostrane komande, redizajnirani mehanizam okidanja i kapacitet spremnika od 19+ metaka što znači da su u ponudi i spremnici s većim brojem metaka. Taj model počinje privlačiti pozornost vojnih i policijskih specijalnih postrojbi", naglašava Gvozdanović te dodaje da svaka linija danas ima niz podmodela, sve kako bi se ispunili zahtjevi koje kupci danas traže od suvremenog vojno-policijskog oružja.

S druge pak strane zbog potrebe za čistim samoobrambenim pištoljima, dolazi i do pokretanja XDS linije koja je potpuni odmak od prijašnjih modela jer umjesto dvorednog upotrebljava jednoredni spremnik smanjenog kapaciteta. Linija nudi modele u nekoliko kalibara (9 mm, .40S&W i .45 ACP), a namjena tih pištolja je isključivo samoobrana. Oni su zamišljeni za prikriveno nošenje te su, kako ističe stručnjak, brzo postali vrlo popularni među američkim policajcima kao sekundarno oružje.

Riječ je o takozvanom "back up" oružju s kojim se inače naoružavaju američki policajci. Osnovni pištolj je veći i, recimo, to je primarno oružje te se nosi na vidljivijem mjestu, a drugi je prikriven, obično se nosi na nozi i smatra se sekundarnim oružjem. Taj pištolj krase glatke linije, uska silueta, jednostavna uporaba i laka mogućnost prikrivanja, pojasnio je Gvozdanović.

Međutim, hrvatski pištolj o kojem se ovih dana najviše priča je onaj koji trenutno niže prodajne rekorde po SAD-u. Riječ je o vrlo naprednom mikrokopmaktnom pištolju H-11. Kao i svi njegovi prethodnici, H-11 je uz najmoderniju tehnologiju napravljen od suvremenih materijala, visokokvalitetnih čelika i polimera. Za izradu ovog modela stručnjaci iz HS Produkta su prilikom dizajniranja potrošili dvije godine mukotrpnog rada kako bi tržištu isporučili ovaj vrhunski "state of the art" proizvod.

Gvozdanović: Hellcat je u potpunosti nova kategorija, stavlja se u rang mnogih većih vojno-policijskih pištolja

"Vrhunac potražnje za samoobrambenim oružjem rezultira pojavom modela H-11, u SAD-u poznatom pod nazivom Hellcat. Taj pištolj je trenutno prodajni hit u Americi i vodeći u takozvanoj kategoriji mikrokompakt pištolja. Naime, upravo taj model ima spremnik najvećeg kapaciteta u svojoj kategoriji u odnosu na konkurenciju, a to znači 11 metaka plus jedan u cijevi, a sve u vrlo malim dimenzijama. To je jedna u potpunosti nova kategorija oružja zbog koje se čak i subkompaktna kategorija čini velikom", ističe Gvozdanović.

Kako pojašnjava stručnjak, Hellcat je vrlo jednostavan za prikriti, a ima spremnik izuzetno velikog kapaciteta, što ga u tom smislu stavlja čak i u rang mnogih većih vojno-policijskih pištolja. Također, ističe kako je vrlo zanimljivo da su se kratki modeli pokazali izuzetno precizni na udaljenostima na kojima se to ne bi očekivalo odnosno 25 m, posebno uzimajući u obzir da su ti modeli dizajnirani za samoobranu koja u pravilu ne prelazi sedam metara.

Zaključno, Gvozdanović ističe kako klasične podjele na vojno-policijski i civilni pištolj više ne postoje, ali da to za HS Produkt više nije nikakav faktor jer je tržište pozicioniralo hrvatske pištolje među sve kategorije kupaca.

"Danas je nemoguće napraviti distinkciju po kriteriju je li nešto vojno-policijski ili civilno samoobrambeni pištolj. Svi pištolji stavljaju se na tržište gdje traže svoju priliku. HS-9 se u izvedbi druge generacije pokazao kao izvanredan vojno-policijski pištolj, dok se SF19 iz serije XDM pozicionirao kao pištolj pogodan za specijalne vojno-policijske postrojbe. S druge strane XDS i H-11 su čisti samoobrambeni pištolji, ali se mogu naći u službenoj uporabi kao 'back up' oružje uniformiranih policajaca, ali i kao osnovno oružje onih službenika vojske i policije koji posao obavljaju u civilu. To su prije svega djelatnici krim-policije, tajni agenti, službenici za suzbijanje trgovine drogama… U konačnici, H-11 je idealan i za službe koje se bave osiguranjem VIP osoba", zaključio je stručnjak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.