EUROSTAT

Hrvatska među zemljama EU-a s najnižom inflacijom, upola nižom od prosjeka u Uniji

Autor

mo/h

Hrvatska je u veljači ponovno bila među zemljama Europske unije s najnižom godišnjom stopom inflacije, upola nižom od prosjeka Unije, pokazalo je u petak najnovije izvješće Eurostata.

15.03.2019. u 14:36
Ispiši članak

Na razini 28-članog EU-a, godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u veljači je iznosila 1,6 posto, nakon 1,5 posto u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće Eurostata.

U istom mjesecu godinu dana ranije iznosila je 1,4 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u veljači porasla na 0,8 posto, s 0,6 posto u prethodnom mjesecu. U veljači prošle godine bila je na više-manje sličnim razinama, u visini 0,9 posto.

Istu godišnju stopu inflacije imale su Grčka i Cipar, a najnižu je stopu bilježila Irska, od 0,7 posto, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.

Daleko najviša godišnja stopa inflacije u prošlom je mjesecu zabilježena u Rumunjskoj, od četiri posto. Slijede Mađarska s 3,2 posto i Latvija, s 2,8 posto.

U usporedbi sa siječnjem, godišnja je stopa inflacije uvećana u 19 zemalja, stagnirala je u jednoj, a u sedam ih je smanjena, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.

U eurozoni i dalje znatno ispod ciljane u ECB-u

U 19-članoj eurozoni u veljači je zabilježena godišnja stopa inflacije od 1,5 posto, potvrdio je Eurostat procjenu objavljenu početkom mjeseca.

Time je, kao i na razini EU-a, blago uvećana u odnosu na siječanj, kada je iznosila 1,4 posto.

U veljači prošle godine bila je pak znatno niža, u visini 1,1 posto.

Najveći udio u stopi inflacije u eurozoni imale su ponovno cijene usluga, od 0,61 postotni bod. Slijede cijene hrane, alkohola i duhana, s udjelom od 0,44 postotnih bodova, te energenata, s udjelom od 0,35 postotnih bodova.

Najmanji su udio u inflaciji imale cijene industrijskih proizvoda, bez energenata, od 0,09 postotnih bodova, pokazuju izračuni Eurostata.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.