IZVJEŠTAJ HNB-A

Hrvatska lani ostvarila najviše izravnih stranih ulaganja u pet godina, a mnoge će iznenaditi otkud je došao najveći iznos

Autor

lb

Hrvatska narodna banka je objavila podatke za investicijski ciklus u 2019. godini. Prema izvještaju HNB-a, Hrvatska je lani ostvarila 1,24 milijardi eura izravnih stranih investicija, što je najbolji godišnji rezultat od 2014. godine.

06.06.2020. u 12:00
Ispiši članak

Riječ je o objektivno dobrom rezultatu. Naime, samo u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini, vrijednost izravnih stranih ulaganja viša je za 196 milijuna eura, što je oko 19 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu na 2018. godinu, povećana su i izravna vlasnička ulaganja u nekretnine te u prerađivačku industriju, s posebnim naglaskom na automobilsku industriju te proizvodnju prehrambenih proizvoda.

Prema revidiranim podacima, u razdoblju od 1993. godine (otkako je dostupna statistika izravnih stranih ulaganja) do kraja 2019. godine Hrvatska je zabilježila 31,8 milijardi eura vrijednosti izravnih stranih ulaganja.

Najveća strana ulaganja proizašla su u tom razdoblju iz sektora financijskog posredovanja te čine više od 22 posto ukupnih ulaganja za promatrano razdoblje. Slijede ulaganja u sektor trgovine na veliko koja čine 9,3 posto ukupnog iznosa te ulaganja u poslovanje nekretninama sa 6,9 posto udjela u ukupnoj svoti. 

Najveće investicije iz Luksemburga

Zanimljivo, najveća ulaganja ne dolaze iz susjednih zemalja. Iako je dobar dio ulaganja u 2019. godini, oko 140,8 milijuna eura, došlo iz Slovenije, iz Austrije su u Hrvatsku stigle direktne investicije u vrijednosti od 257 milijuna eura. Njemačka ulaganja u iznosu od 135 milijuna eura zauzeli su tek četvrto mjesto, a rekordna ulaganja od 286 milijuna eura u 2019. zabilježili smo iz Luksemburga. 

Iako su statistički podaci pozitivni, stručnjaci i dalje upozoravaju kako poduzetnička klima u Hrvatskoj nije na razini na kojoj bi trebala biti. Prema posljednjem izvješću o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma iz 2019. godine, Hrvatska je napravila tek manji napredak u poboljšanju efikasnosti pravnog sustava u rješavanju sporova, smanjenju opterećenja vladinim propisima, efikasnosti pravnog sustava u osporavanju propisa, lakoći zapošljavanja strane radne snage,  sklonosti prema poduzetničkim rizicima, fokusiranosti vlade prema budućnosti, pronalaženju kvalificirane radne snage te zapošljavanju i otpuštanju radnika. Međutim, financije su pokazale da stvari ipak idu u dobrom smjeru.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.