PROIZVOĐAČI TVRDE DA JE SVE U REDU

Hrvati primijetili bizaran prizor na polici domaćeg trgovačkog lanca: 'Izuzetno nam je žao'

Autor

aks

Na Facebook stranici "Halo, inspektore", osvanula je poduža objava o kvaliteti pazinske šunke Pisinium koja se prodaje u Kauflandu.

26.08.2024. u 11:07
Ispiši članak

Sve je započelo jer su dobili dojave od nekolicine potrošača koji su tvrdili kako je "boja šunke različita", stoga su se obratili proizvođačima koji su im ubrzo odgovorili. "Kada u desetak dana dobijete tri slične, gotovo identične prijave, a potrošači traže odgovore, tada moramo reagirati. Ne samo zbog onih koji su (na žalost bacili račun) ostali bez svojih "uredno plaćenih proizvoda koji su bili gotovo nejestivi jer su bili (po ocjeni potrošača – op.a.) gotovo sirovi i kao pomalo krvavi, a onda i zbog činjenice da je to prema riječima našeg suradnika za kvalitetu i sigurnost hrane ipak – proizvod koji neće u cijelosti zadovoljiti okusom i mirisom potrošače tog suhomesnatog proizvoda", započeli su.

Objasnili su kako je na slikama koje su objavili u prilogu vidljiva velika razlika prije svega u boji (ali i u okusu i konzistenciji) "Suhe šunke" GP 536 od 230 grama s rokom trajanja do najmanje 24.12.2024. LOT broj 241224 kojeg proizvodi pazinski Pisinium, a prodaje Kaufland. "Kupci ozbiljno prigovaraju na ono što su kupili (ili htjeli kupiti) u Kauflandu: jedna šunka ima normalnu, zrelu boju, dok je druga intenzivno crvena, slična sirovom mesu, s mirisom koji nije svojstven suhoj šunki", nastavili su u svojoj objavi. Naveli su da je ono što zanima potrošače, ali i njih kao administratore je komentar proizvođača, odnosno "kako je došlo do te očito velike razlike u senzorici i kvaliteti? Gdje je nastao problem? Zašto je meso žilavo, nejestivo, pomalo sirovo i ima okus na - svinju (nerasta – op. ur.)", samo su neka od pitanja koja su naveli te su dobili odgovor proizvođača koji su prenijeli u cijelosti.

"Svi trajni proizvodi tvrtke Pisinium prolaze procesne i izlazne kontrole mjerenja aktiviteta vode (zakonski definiran sukladno Pravilniku o mesnim proizvodima NN 62/2018) koji je kritična kontrola točka našeg HACCP sustava. Nakon završetka procesa sušenja i tijekom procesa obrade provodi se nasumični odabir uzoraka svakog pojedinog LOT-a proizvoda kojem se potom određuje aktivitet vode i provodi organoleptička kontrola. Organoleptička kontrola proizvoda provodi se od strane djelatnika Sustava kvalitete te voditelja pojedinog odjela u proizvodnji, a koji čine tim za senzorsku analizu", započeli su.

Proizvođači tvrde kako je sve u redu

Istaknuli su kako je provedba organoleptičke kontrole propisana internim pravilnikom te je obavezna prije odlaska proizvoda na pakiranje. "Pregledom zapisa ustanovljeno je da su pod pakirnim LOT-om 241224 pakirana dva proizvodna LOT-a poluproizvoda suhe šunke za koje je prosječni aktivitet vode iznosio 0.9038 odnosno 0.8910, što se definira sukladnim za izlazak proizvoda na tržište kao trajni suhomesnati proizvod.Prema ocjeni senzorske analize, dva proizvodna LOT- broja suhe šunke se minimalno razlikuju te su oba sukladna i zadovoljavaju propisane standarde kvalitete po pitanju boje, okusa, mirisa, konzistencije i vanjskog izgleda", nastavili su.

Istaknuli su kako su na temelju priloženih fotografija uspoređeni proizvodi suhe šunke koji se nalaze u različitim pakiranjima čime se zaključuje da su proizvodi pakirani na različitim linijama te da su različitog pakirnog LOT-a. "Temeljem naših internih dokumenata pronađeni su svi pakirni i proizvodni LOT-ovi suhe šunke koji su isporučeni trgovačkom lancu Kaufland u periodu od 01. srpnja do 19. kolovoza. 2024. Navodimo sljedeće pakirne LOT-ove isporučene u tom periodu: 141224, 241224, 311224 i 100225. Prosječni aktivitet vode za navedene pakirne LOT-brojeve ne prelazi vrijednost od 0.9038. Ni jedan pakirni LOT nije imao nesukladnu ocjenu senzorske analize", napisali su i nastavili.

Poručili su kako su prema njihovoj specifikaciji mesnati dijelovi suhe šunke na presjeku crvene boje, masno tkivo bijele boje, a površinski slojevi masnog tkiva mogu biti žućkaste nijanse. "Miris i okus suhe šunke svojstven je za suhomesnati proizvod. Promjene u boji, okus i konzistencija suhe šunke u odnosu na propisanu može se objasniti tehnološkim odstupanjima – odstupanja u kvaliteti poluproizvoda zbog različite reakcije mesa svinje na fizikalno – kemijske promjene koje se javljaju tijekom sušenja i zrenja proizvoda. S obzirom na to da je evidentno riječ o različitim šaržama, postoji mogućnost da poluproizvodi različitih proizvodnih LOT-ova međusobno odstupaju (unutar dozvoljenih raspona) prema navedenim senzorskim karakteristikama", istaknuli su proizvođači i nastavili.

FOTO: Unsplash (Ilustracija)

Angažirali su i vanjski laboratoriji koji bi potvrdio rezultate internog testiranja

Naglasili su kako se osim internih kontrola, redovite provode i fizikalno – kemijske i mikrobiološke kontrole od strane akreditiranog laboratorija. "Pregledom analitičkih izvješća, proizvod suha šunka je bio sukladan prema odredbama Priloga I, Poglavlja 1, točka 1.2. Uredbe Komisije (EZ) br. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu sa svim izmjenama i dopunama, Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima (NN 83/22) te prema Pravilniku o mesnim proizvodima NN (62/2018). Po primitku prigovora potrošača, kako bi provjerili stvarno stanje proizvoda koji se nalaze na policama, kupili smo iz spomenutog trgovačkog lanca uzorke navedenog LOT-a 241224 proizvoda suhe šunke na kojim je dana 20.08.2024. ponovljena interna organoleptička kontrola, određivanje aktiviteta vode i provjera sukladnosti ambalaže", poručili su.

Također, su istaknuli kako su 21.08.2024. zaprimljeni uzorci proizvoda iz trgovine Kaufland LOT broja 100225 koji izgledom najviše odgovara reklamiranom proizvodu koji se nalazi na fotografiji. "Te se kao takav smatra reprezentativnim uzorkom za dokazivanje ispravnosti proizvoda. Proizvod je provjeren prema navedenim internim kontrolama. Na temelju dobivenih rezultata, proizvodi oba pakirna LOT-a smatraju se sukladnima: prosječni aktivitet vode na kupljenim uzorcima za LOT: 241224 iznosi 0.8737, dok za LOT:100225 iznosi 0.8712. Osim toga, pregledani su kupljeni paketi oba pakirna LOT-a te je provjerom vara (hermetičnost paketa) i mjerenjem plinova kontrolirane atmosfere utvrđeno da su oba parametra sukladana propisanim parametrima. Propisane koncentracije plinova u paketima su validirane od strane vanjskog laboratorija (proizvodima je ispitana mikrobiološka ispravnost i organoleptička svojstva)", poručili su iz Pisiniuma .

Proizvođači sporne šunke istaknuli su kako su proizvodi organoleptički ispitani od strane njihovog tima te je ocjena po svim kategorijama bila sukladna, a zatim su istaknuli kako su neke uzorke poslali i na analizu u vanjski laboratoriji kako bi se njihove interne kontrole potvrdile. "Određeni broj uzoraka LOT-a 241224, poslan na analizu u vanjski laboratorij kako bi interne kontrole bile potvrđene te se očekuju rezultati u što kraćem roku. Na temelju svega navedenog se zaključuje da se proizvodi međusobno mogu razlikovati prema fizikalno – kemijskim i organoleptičkim svojstvima ovisno o proizvodnim LOT-u (šarži), kao što su moguće i razlike između poluproizvoda istog proizvodnog LOT-a (šarže)", objavili su.

FOTO: Unsplash (Ilustracija)

Za kraj su poručili kako ipak ne mogu pregledati svaki komad mesa

Proizvođači su još jednom istaknuli kako sporni proizvod, točnije meso svinje koje se koristi u proizvodnji može različito reagirati na fizikalno – kemijske procese tijekom faze sušenja i zrenja poluproizvoda. "Osim toga, iako se provode opsežne procesne i završe kontrole na proizvodu, svaka šarža proizvedena je od nekoliko tona mesa te nismo u mogućnosti detaljno pregledati svaki komad poluproizvoda prije pakiranja. Na policama trgovačkih lanaca se tako mogu naći proizvodi koji odstupaju u senzorskim svojstvima. Kako su opsežne kontrole Sustava kvalitete pokazale da su proizvodi različitih pakirnih i proizvodnih LOT-ova ispravni i spremni za tržište te da su odstupanja u boji, okusu i konzistenciji unutar dopuštenog raspona svojstvenom proizvodu, smatramo da smo na tržište pustili zdravstveno ispravan proizvod što je najbitnija činjenica".

Šokova iz hrvatskih trgovačkih lanaca ne nedostaje: Ovaj put zaraza dolazi iz hladnjaka

Iz pazinske tvornice poručili su kako je izuzetno važno da su svojim kontrolama potvrdili da su parametri proizvoda sukladni prije puštanja proizvoda na tržište. "Aktivitet vode (aw) je sukladan; razina plina u paketima je unutar dozvoljenog raspona i u ispravnim omjerima; na paketima nema oštećenja vara; interna organoleptička kontrola tima je sukladna. Dio koji ne ispunjava očekivanja potrošača jest izgled, okus i konzistencija proizvoda za što nam je izuzetno žao. Ispričavamo se za nastalu neugodnost te molimo potrošače za razumijevanje, a mi ćemo ulagati dodatan napor da usavršimo postojeće procese sušenja i zrenja. Svi kupci koji su nezadovoljni kupljenim proizvodom mogu nam se javiti na elektroničku poštu tvrtke: [email protected] kako bi se reklamacije riješile u najkraćem mogućem roku", poručila je mag. ing. bioproc, voditeljica sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane iz Pisiniuma Mattea Živković.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.