JASNA PORUKA

HOK se protivi ograničavanju obavljanja paušalnog obrta

Autor

lb/h

Hrvatska obrtnička komora (HOK) poručila je u srijedu da se protivi ograničavanju obavljanja paušalnog obrta u pojedinim djelatnostima ili na bilo koji drugi način, a kako sve eventualne zloupotrebe treba rješavati kontrolom poslovnih subjekata.

18.09.2019. u 15:38
Ispiši članak

"Nastavno na najavljene izmjene Općeg poreznog zakona, HOK smatra da ograničavanje poduzetničkih sloboda nipošto nije rješenje koje će koristiti hrvatskom gospodarstvu. Paušalni obrti postali su najpopularniji organizacijski oblik za male poduzetnike, zahvaljujući prijedlogu HOK-a u suradnji s Ministarstvom financija. Protivimo se ograničavanju obavljanja paušalnog obrta u pojedinim djelatnostima ili na bilo koji drugi način", stoji u priopćenju HOK-a. 

Iz Komore ocjenjuju da je taj način poslovanja potaknuo je poduzetničku aktivnost što je dobro za cjelokupno gospodarstvo, podizanje životnog standarda svih građana, a doprinijelo je i zadržavanju mladih. Smatraju i da je podizanje praga za paušal potaknulo one koji su radili u "sivoj zoni" da uđu u zonu legalnosti.

"HOK osuđuje svaku zloupotrebu zakona, kao i poduzetnike koji posluju mimo propisa, jer oni predstavljaju nelojalnu konkurenciju. Smatramo da je eventualne zloupotrebe potrebno rješavati kontrolom poslovnih subjekata, kako je to uređeno i u ostalim zemljama EU-a. Podsjećamo, prema zakonima Republike Hrvatske poslodavac koji prima fakturu od svog djelatnika umjesto da isplaćuje plaću u poreznom je prekršaju i počinio je djelo tzv. prikrivenog zapošljavanja. Opći porezni zakon već i sada predviđa postupak u slučaju kada se prividnim pravnim poslom prikriva neki drugi pravni posao", navode iz HOK-a.

Osuđuju i stvaranje negativne medijske slike o obrtnicima koji su kao svoj način poslovanja izabrali paušalni obrt. 

"Kolektivno ih kroz medije prikazujući kao "varalice" i "nepoštene", čini se šteta njihovom ugledu i poslovanju. Također, protivimo se kažnjavanju svih radi prekršaja koje je počinila nekolicina. Za takve nadzorom treba utvrditi počinjeni prekršaj te ih sankcionirati", zaključuje se u priopćenju HOK-a.

Naime, kako stoji u predloženim izmjenama Općeg poreznog zakona, želi se urediti područje korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona.

"Ministarstvo financija tu primjećuje da se korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona manifestira u nekoliko modela postupanja, primjerice kada poslodavac za posao koji ima obilježja nesamostalnog rada ugovara s poreznim obveznikom druge načine za obavljanje posla ili koristi organizacijske oblike koji su oporezivi nižim poreznim stopama", navodi se.

Nadalje, tu je i slučaj kada poduzetnik mijenja organizacijski oblik u kojem posluje, odnosno za svaki ugovoreni posao koristi jedan organizacijski oblik koji zatim zamjenjuje drugim, a koji je oporeziv nižim poreznim stopama te isto obavlja na razini povezanih društava, a sve skupa radi izbjegavanja plaćanja poreza ili smanjenja porezne obveze.

U takvim slučajevima bi se, prema novom prijedlogu, obračunale porezne obveze kao da tih postupanja nije bilo, odnosno po propisanim poreznim stopama, kažu iz Ministarstva financija.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.