PPD UŠAO U FORTENOVU

Hoće li Vujnovac pomoći Perušku da isplati Srbe i Slovence?

Autor

Dragana Radusinović

ENNA Grupacija Pavla Vujnovca izrasla iz Prvog plinarskog društva obavila je jeftin šoping. Vujnovac si je povoljno pribavio 6,4 posto Fortenova Grupe, bivšeg Agrokora koji zahvaljujući problemima u Sloveniji i Srbiji još uvijek nije biti blizu tome da se pohvali kako je nakon bankrota opet postao – regionalno poduzeće. 

19.01.2020. u 08:24
Ispiši članak

Prije tri godine Vujnovčeva ENNA je od Agrokorova Tiska, baš u vrijeme kad se Todorićevo carstvo stvaralo, preuzela e-Kolektor koji se bavi gospodarenjem otpadom. 

Sada su zakoračili u cijelu sustav. Veliki popust na vlasničke udjele u Fortenova Grupi neodoljivo podsjeća upravo na vrijeme prije tri godine kada je isto tako obveznica tadašnjeg Agrokora prodavana za sitniš. Baš kao što su kupili mali udio u ENNA grupaciji su odlučili malo o tome i reći. Uglavnom već ono što su rekli, a to se svodi na to da je ENNA koja se primarno bavi i bavit će se energetikom i logistikom, ali i da će kontinuirano ulagati u projekte i kompanije u hrvatskom gospodarstvu za koje smatraju da imaju potencijal razvoja. 

Izvori bliski kompaniji ipak su natuknuli da će nešto više reći kad, odnosno ako kupe još udjela što u budućnosti nije nemoguće. Iako se to što je moguće ne mora dogoditi, već se dogodilo dovoljno da je Pavla Vujnovca opravdano pitati zašto misli da Fortenova Grupa ima potencijal razvoja i još zanimljivije, kako ENNA misli sudjelovati u ostvarivanju tog potencijala. 

Kupnja koja nije čak ni sitna, jer da je Fortenova na burzi ENNA bi morala prijaviti stjecanje više od pet posto kompanije i oprezan komentar neodoljivo podsjećaju na vrijeme kada je prije gotovo deset godina Mesna Industrija Braća Pivac počela pomalo kupovati dionice Kraša kojem su danas većinski vlasnici. 

Teško je očekivati da bi se isti scenarij mogao preslikati na Fortenovu, međutim, izvjesno je da se bivši Agrokor ne može pohvaliti baš najboljim poslovnim zdravljem. 

U iščekivanju rezultata za cijelu proteklu godinu treba podsjetiti da je kompanija koju vodi Fabris Peruško u prvih devet mjeseci lani poslovala sa 100 milijuna eura gubitka, da proizvodne perjanice Ledo i Jamnica stagniraju, te da iako će poput papagaja stalno ponavljati da implementiraju Nagodbu vjerovnika istini je bliže da implementiraju ono što poslovno mogu i ono što im je dozvoljeno. 

Nije im tako uspjelo uhvatiti korak s dinamikom isplate domaćih dobavljača pa su izvan Nagodbe s velikima dogovorili da im ipak plaćaju manje od obećanog, odnosno da se otplata produlji. Takvi su dogovori vrlo slični načinima poslovanja u Todorićevoj eri, no ne treba očekivati veću uzbunu sve dok sustav Fortenove plaća tekuće troškove.  

Iako se već dvije godine i Vlada i poslovno vodstvo Fortenove hvale da je posebni zakon kojim je Agrokor oduzet njegovu vlasniku priznat u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u i Švicarskoj te da su njegove odredbe postale dio pravne stečevine Europske unije, za poslovanje koncerna bi s financijskog aspekta bilo korisnije da su zakon priznali u Sloveniji i Srbiji. Međutim, nisu. Tamošnji sudovi donijeli su odluke koje su onemogućile Perušku da prenese slovensku i srbijansku  imovinu bivšeg Agrokora na Fortenovu. 

Slovenci traže 53,9 milijuna eura nakon što je slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja propisala Agrokoru kaznu zbog neprijavljivanje agenciji male punionice vode Costella  za ocjenu koncentracije na tržištu. Čeka se još odluka višeg suda, a u međuvremenu je blokiran kompletan Agrokorov udio u Mercatoru od 69 posto. Nerealno je očekivati da će prema aktualnim prijetnjama dionice Mercatora završiti na dražbi, međutim, poznavatelji situacije ocjenjuju da se spor sa Slovenijom neće moći riješiti, a da vlasnici Fortenove za to ne plate neku svotu novca u konačnici. Bez obzira na pritiske preko EU. Srbija koja nije članica Unije nema formalnu obvezu poštivanja odredbi Unije.

Zbog presude u korist talijanske Banco Intese na beogradskom sudu Fortenova ne može prenijeti u svoje vlasništvo tvornicu ulja Dijamant jer je talijanska banka dobila pravo naplate duga od 15 milijuna eura ovrhom nad imovinom. U Fortenovi, odnosno bivšem Agrokoru tvrde da se Banca Intesa naplatila kroz Nagodbu vjerovnika Agrokora uzimajući 0,5 posto udjela u vlasništvu nove grupacije, te su najavili žalbu na beogradskom sudu.

Međutim, u Srbiji Lex Agrokor također nije priznat niti postoje ikakve naznake da će biti priznat. Dapače, prije se može očekivati da će bitka za Agrokorovu imovinu u Srbiji zahtijevati još novčanih ulaganja. 

Stoga je najzanimljivije pitanje za Pavla Vujnovca uvoznika i distributera plina, suvlasnika Petrokemije jest – je li spreman i koliko novca uložiti novo spašavanje starog Agrokora? Prije samo šest godina Prvo plinarsko društvo Pave Vujnovca hvatalo je granicu od milijardu kuna prihoda. U 2018. godini taj je prihod iznosio 8,14 milijardi kuna. Kako je 2015 godine rekao hrvatskom izdanju časopisa Forbes Pavao Vujnovac ne vjeruje u sreću.  Objasnio je tada kako smatra da sreća dolazi onima koji su se dobro pripremili da je uhvate, pa to zapravo nije sreća. 

Nema sumnje da je ulazak u vlasništvo Fortenove pripremljen.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.