rezultati ohrabruju

HGK: Nastavljen rast vrijednosti građevinskih radova i novih narudžbi

Autor

Direktno.hr

U posljednjem kvartalu prošle godine vrijednost je izvršenih radova ostvarena s vlastitim radnicima poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih iznosila 4,1 milijardu kuna, što je 7,9% više nego u posljednjem kvartalu prethodne godine. Pritom je vrijednost radova na zgradama porasla za 9,1%, dok je istodobno vrijednosti radova na ostalim građevinama povećana za 7,1%. 

14.03.2017. u 16:14
Ispiši članak

Ostvareni rezultati ohrabruju jer je riječ je o najvišoj kvartalnoj vrijednosti radova zabilježenoj od četvrtoga kvartala 2012. godine te o uspostavljenom kontinuitetu rasta vrijednosti građevinskih radova na godišnjoj razini koji se sada protegao na posljednjih osam kvartala.

U takvim je okolnostima sumarno u 2016. godini vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima dosegla 14,0 milijardi kuna, što je 4,7% više nego u 2015. godini. To je druga godina zaredom u kojoj se bilježi rast vrijednosti radova s tim da je on, zbog niske baze, bio izraženiji u 2015. godini kada je iznosio 7,3%. U posljednje dvije godine rast je primarno bio potaknut povećanjem vrijednosti radova na zgradama (u 2016. godini za 5,4%) uz istodobno nešto umjereniji rast vrijednosti obavljenih radova na ostalim građevinama (u 2016. godini za 4,2%). Očito je da dinamika oporavka vrijednosti i obujma radova na infrastrukturnim objektima i dalje zaostaje za rastom radova na zgradama, ali se razlika u dinamici postupno sužava, i to sa 6,7 postotnih bodova u 2015. godini na 1,2 postotna boda u 2016. godini. U strukturi vrijednosti radova u 2016. godini radovi na zgradama sudjelovali su s 43,7% (11,9% stambene i 31,8% nestambene zgrade), dok se na ostale građevine odnosilo 56,3% ukupne vrijednosti radova izvršenih vlastitim radnicima (31,9% na prometnu infrastrukturu, 20,8% na cjevovode, komunikacijske i energetske vodove, 2,2% na složene građevine na industrijskim prostorima te 1,4% na ostale nespomenute građevine). U skladu s tim, u strukturi vrijednosti radova u prošloj je godini u odnosu na prethodnu godinu povećan udio vrijednosti radova na zgradama za 1,8 postotnih bodova (većinom na stambenim zgradama), dok je u strukturi radova na ostalim građevinama smanjen udio prometne infrastrukture za 7,4 postotna boda uz istodobno povećanje udjela vrijednosti radova na cjevovodima, komunikacijskim i energetskim vodovima za 5,6 postotnih bodova.

Rast vrijednosti izvršenih radova popraćen je još snažnijim porastom vrijednosti novih narudžbi koje su u posljednjem kvartalu prošle godine povećane za 28,3% u odnosu na posljednji kvartal 2015. godine, čime je i vrijednost narudžbi u cijeloj 2016. godini bila za 15,0% veća nego u 2015. godini. Pritom je 2016. godinu obilježio veći rast vrijednosti novih narudžbi za ostale građevine (+17,7%) od porasta vrijednosti narudžbi za zgrade (+11,9%), što upućuje na izgledno dinamiziranje ukupnih građevinskih radova u ovoj godini, ali i na to da će naredno razdoblje vjerojatno obilježiti nešto dinamičniji rast građevinskih radova na infrastrukturnim objektima.

S objavom podataka o vrijednosti građevinskih radova i novih narudžbi praktički su kompletirani najvažniji podatci o građevinskoj aktivnosti u prošloj godini koji potvrđuju pozitivne pomake u građevinarstvu te istodobno upućuju na izgledan nastavak takvih tendencija i u ovoj godini. Tako je u 2016. godini, u odnosu na prethodnu godinu, uz rast vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima za 4,7% i narudžbi za 15,0%, zabilježen rast fizičkog obujma građevinske aktivnosti za 2,9%, rast broja izdanih građevinskih dozvola za 26,7%, rast u dozvolama predviđene vrijednosti radova za 11,7% i rast bruto dodane vrijednosti građevinarstva za 2,7%. U takvim se okolnostima problematika građevinske aktivnosti postupno pomiče s nedostatka poslova prema nedostatku dovoljnog broja radnika određenih struka i kvalifikacija neophodnih za obavljanje poslova.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.