ELEKTRIFIKACIJA PROMETA

HEP u pogon pustio jubilarnu stotu punionicu za električna vozila, evo gdje su ostale

Autor

lb

HEP je u Zagrebu pustio u rad jubilarnu stotu punionicu za električna vozila, čime je nakon otvaranja punionica na hrvatskim autocestama nastavljeno širenje ELEN mreže u gradovima kako bi se omogućile sigurne međugradske vožnje električnim automobilom u cijeloj zemlji.

20.11.2019. u 16:00
Ispiši članak

HEP-ova stota punionica smještena na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, sufinancirana je sredstvima iz EU projekta EAST-E, u sklopu kojeg će HEP postaviti 27 rapidnih punionica snage 50 kW diljem Hrvatske. HEP je do sada u Zagrebu postavio deset punionica (devet javnih i jednu u garaži poslovne zgrade u sjedištu), šest punionica je u postupku realizacije, dok se za 20 punionica trenutno definiraju lokacije postavljanja. Planiranom realizacijom, HEP će na području Grada Zagreba imati ukupno 35 javnih punionica. U ovom trenutku HEP-ova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka te se prostire na području Grada Zagreba i 18 županija.

"Puštanjem u rad stote punionice za električna vozila Hrvatska elektroprivreda se potvrđuje kao ključni subjekt u elektrifikaciji prometa u Hrvatskoj, koju provodimo u skladu sa smjernicama Vlade Republike Hrvatske i politikama Europske unije. U ovom trenutku u realizaciji i planovima imamo postavljanje više od stotinu punionica širom Hrvatske, a od čega 26 u Zagrebu“, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić i dodao kako je HEP tek na pola puta što se tiče planirane izgradnje infrastrukture za električna vozila, ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna.

Širenje ELEN mreže doprinosi elektrifikaciji hrvatskog prometa

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju 100. ELEN punionice na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu

HEP, ujedno, daljnjim širenjem ELEN mreže doprinosi elektrifikaciji hrvatskog prometa i doprinosi borbi protiv klimatskih promjena i ispunjava ciljeve energetske politike Europske unije.

Početkom 2015. godine HEP je započeo ciklus izgradnje ELEN punionica u hrvatskim gradovima prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, koja do 2020. godine predviđa dostupnost punionica na svakih 50 kilometara autocesta, u svim aglomeracijama s više od 20.000 stanovnika, u svim morskim, zračnim i lukama unutarnje plovidbe, kao i na željezničkim te autobusnim kolodvorima.

HEP-ova mreža trenutno broji više od 100 javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, a njihovo postavljanje financirano je vlastitim sredstvima HEP-a te sredstvima iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata. Trenutno se provode testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate koji će u narednim mjesecima rezultirati komercijalizacijom usluge. Trenutno se provode testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate koji će ove godine rezultirati komercijalizacijom usluge. Dodatne informacije svi korisnici mogu dobiti putem e-mail adrese [email protected]

Lokacije HEP-ovih ELEN punionica u Zagrebu

Punionice u pogonu:

Trg kralja Tomislava (Glavni kolodvor): 2 rapidne punionice od 50Kw i 1 brza punionica od 22 kW

Trg Luke Botića BB (Autobusni kolodvor): 2 rapidne punionice od 50 kWw i 1 brza punionica od 22 kW

BP Sesvetski Kraljevec (Selska ulica 16): 1 rapidna punionice od 50 kW

BP Zagrebačka avenija Sjever (Zagrebačka avenija 90): 1 rapidna punionica od 50 kW

Trg Stjepana Radića 1 (Gradsko poglavarstvo): 1 rapidna punionica od 50 kW

Koranska ulica (HEP): 1 x AC 22 kW i DC 20 kW

Punionice u procesu postavljanja:

BP Lučko Sjever (Zagrebačka obilaznica -motel Plitvice): 2 rapidne punionice od 50 kW

BP Lučko Jug (Zagrebačka obilaznica -motel Plitvice): 2 rapidne punionice od 50 kW

Bundek (Ulica Damira Tomljanovića Gavrana): 2 brze punionica od 22 kW

 

Podaci o ostalim lokacijama aktivnih ELEN punionica u Hrvatskoj prikazani su na interaktivnoj mapi, dostupnoj na internetskoj stranici elen.hep.hr.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.