NEJASNO I NETRANSPARENTNO

HANFA UTVRDILA NEPRAVILNOSTI Raiffeisen leasing jednostrano i neopravdano mijenjao fiksni dio kamatne stope

Autor

bkk

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) na sjednici  je utvrdilo nepravilnosti i nezakonitosti u radu Raiffeisen Leasinga zbog čega je tom društvu naloženo da iste otkloni te da izvijesti Agneciju o poduzetim aktivnostima prema primateljima leasinga koji su oštećeni.

18.03.2020. u 16:32
Ispiši članak

HANFA je nakon provedenog nadzora u navedenoj leasing kući utvrdila nepravilnosti u radu u razdoblju između 31. listopada 2008.  do 28. žujka 2013. Kako su priopćili iz Agencije, društvo Raiffeisen leasing je "neopravdano i jednostrano mjenjalo fiksni dio kamatne stope (maržu) u aktivnim ugovorima o leasingu pri čemu za navedeno nije postojala jasna podloga u ugovornim odredbama niti opravdani razlozi te o izmjenama nije obavijestilo primatelje leasinga, iako je to bilo izričito propisano". 

Kamatne stope u Raiffeisenu su se određivale jednostrano na temelju čega su se obračunavale leasing rate po kamatnoj stopi većoj od inicijalno ugovorene pa su korisnici u konačnici platili veći iznos kamata neto nego što su stvarno dugovali.

Raiffeisen Leasing korisnike nije obavijestio o promjenama kamatnih stopa, što je trebao napraviti te je HANFA ustvrdila da su postojeće ugovorne odredbe koje se primjenjuju nejasne i nerazumljive, a cijeli proces obračuna i izmjeni kamatnih stopa odvija se na nejasan i netransparentan način.

"Slijedom navedenog, Hanfa je naložila Društvu da, u svrhu otklanjanja nadzorom utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti nakon primitka rješenja Hanfe: s primateljima leasinga počne sklapati ugovore o leasingu na jasan i razumljiv način; da u roku od 30 dana dostavi pisano očitovanje Hanfi o aktivnostima koje su poduzete prema svim primateljima leasinga čije su ugovorne obaveze neosnovano i netransparentno jednostrano izmijenjene te da na početnoj internetskoj stranici objavi informaciju o donošenju ovog rješenja Hanfe te da ista, s mrežnom poveznicom, bude istaknuta na početnoj internetskoj stranici 60 dana, a kako bi sve zainteresirane osobe bile obaviještene o navedenom nalogu" stoji u propćenju Agencije.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.