UPOZORENJE

Hanfa: Neovlaštene ponude za trgovanjem špekulativnim proizvodima

Autor

Direktno.hr

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama upozorenje javnosti na marketinške agencije koje bez ovlaštenja građanima putem telefona ili e-pošte nude trgovanje špekulativnim financijskim instrumentima putem određenih, uglavnom inozemnih brokerskih kuća.

17.07.2017. u 16:03
Ispiši članak

 Hanfa je uočila kako se hrvatskim građanima sve češće putem telefona ili e-pošte predlaže ili nudi trgovanje špekulativnim financijskim proizvodima putem određenih, uglavnom inozemnih, investicijskih, odnosno brokerskih društava. Pri tome se kontakt osobe na hrvatskom jeziku obraćaju potencijalnim klijentima.

Izravno ili neizravno se predstavljaju se kao zaposlenici tih brokerskih društava, ne daju potpune informacije o tome s kakvim financijskim instrumentima bi klijenti trgovali i koje su im osnovne karakteristike te upotrebljavaju neprimjerene i agresivne prodajne tehnike odnosno uvjeravaju potencijalne klijente kako trgovanjem putem tog brokerskog društva mogu ostvariti isključivo dobit te da bi odmah trebali iskoristiti jedinstvenu tržišnu priliku i zaraditi novac, upozoravaju iz Hanfe.

 Dodaju i kako takve osobe kao kontakt uglavnom ostavljaju brojeve mobitela čije vlasništvo nije moguće provjeriti ili se radi o brojevima registriranim na pravne osobe osnovane u  Hrvatskoj, a naizgled nisu povezane s brokerskim društvom.

 "Budući da se radi o promociji usluga stranih brokerskih društava, neovisno o tome smiju li ista pružati investicijske usluge na području Republike Hrvatske, a kontaktiraju vas osobe na hrvatskom jeziku i s hrvatskih mobilnih brojeva, velika je vjerojatnost da je riječ o zaposlenicima marketinških agencija koje su od strane tih brokerskih društava angažirane za promoviranje odnosno nuđenje usluga tih društava na području Republike Hrvatske", ističu iz Hanfe.

 Pritom podsjećaju kako, sukladno Zakonu o tržištu kapitala, promotivne usluge za stranog brokersko društvo iz Europske unije ili ponudu usluga tog brokerskog društva na području Hrvatske smiju obavljati sama brokerska društva iz EU ako su upisana u registar koji vodi Hanfa, potom podružnica takvog brokerskog društva ili vezani zastupnik sa sjedištem u Hrvatskoj koji prethodno za to mora dobiti odobrenje Hanfe. Pri tome, osoba zaposlena u vezanom zastupniku u komunikaciji s klijentom ili potencijalnim klijentom mora obznaniti da nastupa kao vezani zastupnik i navesti naziv brokerskog društva u čije ime djeluje, ističu iz Hanfe.

 "Na dan objave ovoga upozorenja za javnost niti jedna domaća pravna osoba nije zatražila i nema odobrenje Hanfe biti vezani zastupnik stranog brokerskog društva na području Republike Hrvatske", naglašava se u upozorenju Hanfe.

 Stoga građanima savjetuju da, ukoliko ih putem telefona, e-pošte ili na neki drugi način kontaktira osoba koja im se obraća na hrvatskom jeziku i nudi im usluge trgovanja financijskim instrumentima ili ih na drugi način pokušava zainteresirati za trgovinu putem konkretnog stranog brokerskog društva, od te osobe zahtijevaju da se predstavi i jasno kaže iz koje pravne osobe zove i ima li ovlaštenje nuditi usluge te na koji način se ti podaci mogu provjeriti. Ako ih, pak, kontaktira strana osoba, iz Hanfe savjetuju da građani obavezno provjere i smije li to strano brokersko društvo uopće pružati usluge na području Hrvatske uvidom u službene registre.

 Ako sumnjaju u identitet osobe koja nudi usluge trgovanja financijskim instrumentima ili ako smatraju da im je takve usluge nudila neovlaštena osoba, građani se pozivaju da se obrate Hanfi.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.