EVO KAKO SE RADI

Gotovo je s tradicionalnom mesnom industrijom? Na police trgovina stigao prvi 3D printani losos

Autor

kj

Riblji file kreatora "Revo Foods" iz djelatnosti prehrambene tehnologije, nazvan "THE FILET – Inspired By Salmon", smatra se prvom 3D printanom hranom koja je stigla na police trgovačkih lanaca.

20.09.2023. u 17:36
Ispiši članak

Kao i neki drugi zamjenski proizvodi za meso, alternativa lososu je napravljena od mikoproteina, koji dolazi iz filamentoznih gljiva.

Sadrži slične sastojke kao meso životinjskog podrijetla

Što se tiče sastava prehrane, proizvod sadrži različite vitamine i, kao i slični proizvodi životinjskog podrijetla, sadrži omega-3 masne kiseline. Također se smatra bogatim proteinima, s 9,5 grama proteina na 100 grama proizvoda, iako je to još uvijek manje u usporedbi s količinom proteina u istoj količini "običnog" lososa.

Revo Foods surađivao je s drugim startupom, Mycorenom, kako bi razvili mikoprotein posebno prilagođen za upotrebu u 3D printerima.

Znanstvenici već nekoliko godina rade na stvaranju 3D tiskanih prehrambenih proizvoda, uključujući laserom obrađene kolače od sira i laboratorijski uzgojeno slojevito meso.

Nova revolucija?

Jedan dio ovog programa ističe mogućnost da bi 3D printane zamjene za hranu mogle pridonijeti održivosti proizvodnje hrane, što je posebno relevantno u ribarstvu. Prema procjenama, čak 34 posto svjetskih zaliha ribe je prekomjerno iskorišteno, što se događa kada se riba lovi brže nego što se može razmnožavati, što rezultira smanjenjem populacije riba.

Također, emisije stakleničkih plinova predstavljaju značajan problem u proizvodnji hrane, budući da preko četvrtine globalnih emisija stakleničkih plinova potječe iz ove industrije.

To uključuje 31 posto emisija koje proizlaze iz stočarskih i ribljih farmi, te dodatnih 18 posto emisija koje se odnose na faktore lanca opskrbe poput prerade i transporta hrane. Prema informacijama na web stranici tvrtke Revo Foods, proizvodnja veganskog losos filea troši između 77 i 86 posto manje ugljičnog dioksida i 95 posto manje slatke vode u usporedbi s ulovom i preradom konvencionalnog lososa.

ŽUČNA PREHRANA Što jesti, a što izbjegavati?

Bez obzira na to što se dogodi, komercijalno izdavanje 3D printane hrane moglo bi potencijalno označiti novu eru u proizvodnji hrane.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.