OŠTRA REAKCIJA

Glas poduzetnika Ćoriću: Zar nemate nimalo obraza? Kitite se tuđim perjem

Autor

ig

Udruga Glas poduzetnika priopćenjem za medije osudili su "kićenje tuđim perjem" ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, te "besramno ignoriranje uloge UGP-a u pokretanju Centra novog života". 

28.07.2021. u 12:26
Ispiši članak

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon medijskog istupa ministra Ćorića prisiljeni smo reagirati i ovim se putem osvrnuti na zakašnjelu reakciju ministra, šestomjesečno zanemarivanje obveza države i besramno ignoriranje uloge UGP-a u pokretanju Centra novog života (CNŽ). UGP je projekt pokrenuo početkom godine jer nismo mogli stajati sa strane kao što su stajali HGK i HOK i gledati kako poduzetnici i obrtnici zajedno sa svojim obiteljima odlaze iz razrušene Petrinje, nešto smo morali učiniti. I uz to što gradimo UGP kuće za stradalnike, što smo donirali preko 20 stambenih kontejnera, odlučili smo pomoći i poduzetnicima i obrtnicima gradnjom jednog iznimno atraktivnog poslovnog kontejnerskog kompleksa.

UGP i Hrvatski Centar Potresnog Inženjerstva (HCPI) su 7. siječnja 2021. Gradu Petrinji predložili projekt CNŽ u vidu modularne gradnje i tražili od grada Petrinje zemljšte na kojem bi bilo smješteno kontejnersko naselje za 50 zatvorenih djelatnosti iz porušenog grada. Dva dana kasnije je počela koordinacija aktivnosti UGP, HCPI i grada Petrinje na izradi idejnog i izvedbenog projekta CNŽ. Odluka o pokretanju izgradnje donesena je 26.1.2021. na sastanku s tadašnjim gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem, HCPI i Stožerom u Petrinji na kojem je donesena odluka da je projekt CNŽ-a u Petrinji na lokaciji Sajmište od strateškog interesa za grad i poduzetništvo, te se krenulo u realizaciju projekta. Centar će biti u potpunosti u vlasništvu grada Petrinje, koji će financirati projekt, a u realizaciju su od prvog dana uključeni i vojska i Vlada RH.

Izvještaj s tog sastanka u siječnju s izjavama svih prisutnih dostupan je na poveznici.

Cijeli koncept CNŽ su pro bono projektirali članovi UGP-a na čelu s arhitektom Mislavom Bašićem, a dio novca prikupljen donacijama poduzetnika, obrtnika i fizičkih osoba UGP je uložila u kupnju 26 poslovnih kontejnera i iste donirala, te pronašla poduzetnike iz Petrinje kojima je nasušno trebao poslovni prostor jer je njihov bio devastiran potresom, a sve se radilo u koordinaciji s gradom Petrinjom.

Grad Petrinja je kao vlasnik projekta preuzeo na sebe financiranje izgradnje CNŽ-a, a ministar Tomo Medved, šef Stožera za obnovu, sve je od početka podržao, te je očekivani rok useljenja bio svibanj ili lipanj ove godine. Međutim, naknadno, nakon lokalnih izbora, ispostavilo se da je blagajna grada prazna, što onemogućava završetak radova. Nova gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, a na prijedlog lokalnog
ogranka UGP-a, kontaktira Vladu RH s prijedlogom za osiguranje financijskih sredstava za završavanje navedenog projekta.

Tek sada, nakon šest mjeseci od pokretanja projekta, pojavio se ministar Ćorić i prozvao UGP da je u projekt 'krenuo bez financijske konstrukcije', pravdajući se da bi ministarstvo za takav projekt i prije osiguralo novac da je bilo obaviješteno o problemu.

Ovdje moramo podsjetiti da Vlada svaki tjedan održava sjednice kojima prisustvuje ministar Medved koji je na čelu Stožera za obnovu te je sigurno imao nebrojeno mnogo prilika da izvijesti ostale ministre o stanju i fazama izgradnje CNŽ. Uostalom, ako jedna neovisna Udruga mora zatvarati financijsku konstrukciju za Centar u vlasništvu porušenog grada u kojem Vlada nije napravila i obnovila baš ništa do sada, pitamo se koja je uopće njihova uloga, jer im po riječima ministra 'nitko nije ukazao na problem'!

'Najbitnije je da poduzetnici i obrtnici u Petrinji napokon počnu raditi. Iznimno mi je drago da će CNŽ zaživjeti i biti prvi takav projekt u ovom dijelu Europe, držim da će stvoriti novu vizuru Petrinje i privući mnoge kupce i goste, a žao nam je da neki politikanti na njemu skupljaju jeftine političke poene umjesto da prihvate i naš prijedlog paketa ekonomskih mjera za navedeno područje i napokon mu daju šansu kakvu zaslužuje' - rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Naglašavamo da nam je drago da će CNŽ uskoro biti dovršen i da će pedestak zatvorenih djelatnosti sa 150 radnika konačno početi s radom, jer to je neizmjerno važno zbog Petrinje i njenih poduzetnika i građana, no smatramo da je degutantno da niti jednom riječju nije spomenut UGP, začetnik cijelog projekta i početni investitor! Dapače, sramotno je da one koji su cijelu priču pokrenuli i uložili donirani novac, vrijeme i trud volontera nisu niti pozvali na sastanak.

Na kraju ostaju činjenice i cijeli niz pitanja na koja vjerojatno nikada nećemo dobiti odgovor. Zašto se s financiranjem projekta u vlasništvu grada Petrinje čekalo punih sedam mjeseci? Gdje je nestalo 30 milijuna kuna koje ne Vlada 29.12.2020. Odobrila gradu Petrinji nakon potresa? Zašto je toliko dugo bilo zatvoreno

pedesetakak poslovnih objekata iz porušenog centra grada, dok su radnici ovisili o plaći iz proračuna? Kako je moguće da se ministar gospodarstva tek sada prvi put pojavio u razorenom gradu čije je gospodarstvo na koljenima, tvrdeći uz to da ga nitko ranije nije zvao?

'Smatramo ministra Ćorića u potpunosti odgovornim za nastalu situaciju. Ne samo da sedam mjeseci nije imao pojma o tome da je država zajedno s gradom Petrinjom odgovorna za izgradnju CNŽ, nego je jučerašnji dan iskoristio za iznošenje laži i omalovažavanje brojnih volontera i donatora koji su odrađivali posao državnih institucija. Zbog ovakvog ponašanja, ministar mora trenutačno podnijeti neopozivu ostavku!', rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge.

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 17.500 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.