ULOŽENO 27 MILIJUNA KUNA

FOTO Od projekta do stvarno dostupnije primarne zdravstvene zaštite u OBŽ

Autor

ri

U novu zdravstvenu opremu i infrastrukturne radove u šest domova zdravlja tijekom protekle tri godine uloženo je 27 milijuna kuna, a najveći dio (20 milijuna kuna) čine bespovratna sredstva EU.

 

29.04.2021. u 15:27
Ispiši članak

Baš kako nalažu precizne procedure fondova Europske unije, krajem 2017. godine počela je provedba Projekta "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije",  a jasno definirani ciljevi, nositelji projekta, izvori novca, postupci i dinamika svih poslova omogućili su realizaciju projekta u roku od tri godine, što sada omogućava rezimiranje cijelog projekta.

Financijski gledano projekt je izuzetno vrijedan, više od 27 milijuna kuna, od čega 20 milijuna kuna čine bespovratna sredstva europskih fondova, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uložilo je 2,5 milijuna kuna, dok je Osječko-baranjska županija iz svog proračuna osigurala 4,5 milijuna kuna.

Najveća vrijednost projekta ipak je u ostvarenju njegovim temeljnih zamisli i učinaka koji postiže za građane kao korisnike zdravstvenih usluga.

"Naime, temeljni cilj projekta bio je poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u udaljenijim područjima Županije kako bi se smanjio pritisak na jedine dvije bolnice u Osječko-baranjskoj županiji (smanjenje broja uputnica u bolnice za 15 posto), a ujedno da se podigne razina i raznovrsnost usluga u ordinacijama Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, odnosno njegovih poslovnih jedinica Osijek, Našice, Đakovo, Donji Miholjac, Beli Manastir i Valpovo, ali i kod 20 koncesionara primarne zdravstvene zaštite s područja županije", istaknula je Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije.

"U sklopu projekta izvedeni su infrastrukturni radovi u vrijednosti gotovo 13 milijuna kuna, nabavljena je medicinsko-tehnička i dijagnostičko-terapijska oprema u iznosu od 12,6 milijuna kuna, a liječnici su educirani za rad na UZV i Color doppleru. Najviše sredstava uloženo je na području Doma zdravlja u Našicama gdje je čak dograđena nova zgrada Doma zdravlja, potom u Đakovu, Osijeku, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru i Valpovu", ističe Gabrijela Čurković, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije OBŽ.

Ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Mato Lukić naglašava kako je riječ o iznimno značajnom projektu, gotovo nestvarnom u sadašnje vrijeme, a uspješno završenom i s obuhvatom na gotovo svima od ukupno 74 lokacije županijskog Doma zdravlja, odnosno 104 liječnika, s nabavom 747 komada različite opreme.

"Projekt dostupnije primarna zdravstvene zaštite, kao i projekti energetske obnove zgrada javne namjene, svakako su među najvrjednijim realiziranim projektima na području Osječko-baranjske županije u protekle četiri godine, a njime smo sigurno napravili značajan korak naprijed u osiguranju kvalitetnije primarne zdravstvene zaštite", ističe župan Ivan Anušić te zahvaljuje svim sudionicima projekta, među kojima su i djelatnici Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvo i hrvatske branitelje OBŽ koji su operativno vodili projekt.

Novi sjaj i usluge ordinacija i domova zdravlja

Dom zdravlja u Našicama (vrijednost ulaganja osam milijuna kuna) dogradnjom je dobio nove prostore za ordinacije opće medicine, ginekologije, medicine rada, psihologije, kao i prostor za potrebe edukacije te patronažne zdravstvene zaštite. Nabavljena je nova ultrazvučna oprema, kardiološko-pulmološka oprema, digitalni ortopan, stomatološka, ginekološka te oprema za fizikalnu medicinu. Obnovljena je i ordinacija dentalne medicine u Podgoraču te su uređeni sanitarni prostori u prizemlju Doma zdravlja u Našicama, u opremanje ordinacije u Donjoj Motičini uloženo je pola milijuna kuna.

Dom zdravlja u Osijeku (vrijednost ulaganja 5,2 milijuna kuna) sredstva je usmjerio u izgradnju rampe za osobe s invaliditetom na sedam lokacija (za pristup ordinacijama u Antunovcu, Ernestinovu, Čepinu, Erdutu, Retfali, Jugu II i Reisnerovoj ulici u Osijeku), a ugrađena su dizala ili podizne platforme na tri lokacije (u Čepinu, Retfali i Jugu II). Izrađena je i projektno-tehnička dokumentacija za adaptaciju objekata/zgrada zdravstvenih ambulanti Doma zdravlja OBŽ u Osijeku. Procijenjena vrijednost nabave medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme za Dom zdravlja u Osijek je 1.772.000.00 kuna. Oprema je namijenjena djelatnostima obiteljske/opće medicine, ginekologije i pedijatrije. 

Dom zdravlja u Đakovu konačno je dočekao prenamjenu bivšeg rodilišta u kojem se sada nalaze oftalmološka, psihijatrijska te ordinacija opće interne medicine u kojoj će raditi dijabetolog. Ostale četiri ambulante namijenjene su liječnicima obiteljske medicine. Preseljenjem ambulanti obiteljske medicine postiže se veća kvaliteta zdravstvene usluge jer zbog nedostatka prostora ambulante su radile u istom prostoru, ali različitim smjenama. Ukupno procijenjeno ulaganje u Dom zdravlja u Đakovu kroz projekt "Dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području Osječko-baranjske županije" iznosi 5,67 milijuna kuna.

Dom zdravlja u Donjem Miholjcu preuređenjem je dobio ordinacije opće obiteljske, radiološke i ultrazvučne dijagnostike, ginekologije i stomatologije. Nabavljen je digitalni RTG uređaj, digitalni ortopan, ultrazvučna oprema (UZV aparat za gustoću kostiju, ginekološki ultrazvuk 2 3D/4D), kardiološko-pulmološka oprema, stomatološka oprema, fizikalna, te ginekološka oprema. Ukupna ulaganja u obnovu i opremanje Doma zdravlja iznose 3,7 milijuna kuna.

Dom zdravlja u Belom Manastiru (dva milijuna kuna) zahvaljujući Projektu svojim stanovnicima nudi usluge fizikalne medicine i rehabilitacije u novouređenom prostoru koji zajedno s ordinacijama psihijatrije, kardiologije i opće interne medicine čini primarnu zdravstvenu zaštitu na tom području još snažnijom i kvalitetnijom. Ukupna vrijednost ulaganja u Dom zdravlja OBŽ u Belom Manastiru od Osječko-baranjske županije, Doma zdravlja, fondova Europske unije i resornog ministarstva iznosi gotovo 10 milijuna kuna.

Dom zdravlja u Valpovu (1,5 milijuna kuna) kroz Projekt je opremljen sa 100 komada različitih vrsta opreme, a sve je raspoređeno u neku od ambulanti Doma zdravlja u Valpovu. Vrijednost nabavljene i ugrađene opreme je 1.329.600.00 kuna, a namijenjena je djelatnostima opće/obiteljske medicine, interne/specijalističko-konzilijarne zaštite, fizikalne, ginekološke i dentalne medicine. Uz sredstva iz ovog europskog projekta, Osječko-baranjska županija je u Dom zdravlja u Valpovu prošle godine uložila još 1,35 milijuna kuna, i to 1,15 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava te 200.000 kuna vlastitih sredstava koja su utrošena za adaptacije prostorija, sanaciju krovišta i edukacije osoblja.

Dodatnih 87 milijuna kuna za Objedinjeni hitni prijem KBC-a

U protekle četiri godine uz projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite Osječko-baranjska županije je realizirala ili započele i niz drugih projekata i programa u zdravstvu. Kako ističe župan Anušić, nedavno je osigurano i dodatnih 87 milijuna kuna u državnom proračunu za projekt izgradnje objedinjenog hitnog bolničkog prijema u sklopu Kliničkog bolničkog centra Osijek, projekta ukupno vrijednog 152 milijuna kuna čiju realizaciju očekujemo tijekom iduće dvije i pol godine.

Dvije milijarde kuna za KBC Osijek

U tijeku su pripreme za izgradnju najvećeg zdravstvenog projekta u povijesti Osječko-baranjske županije; novog KBC-a Osijek čija se izgradnja i opremanje procjenjuje na dvije milijarde kuna, a prošle je prošle godine uvršten u Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem, što je dodatno jamstvo njegove izgradnje. Uskoro očekujemo potpisivanje ugovora o  izradi studije izvedivosti i analize troškova i koristi za Projekt "Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek". Projektom se planira priprema potrebne dokumentacije za pripremu strateškog projekta izgradnje i opremanja zgrade novog Kliničkog bolničkog centra Osijek. U sklopu projekta planirano je financiranje troškova pripreme projektno–tehničke dokumentacije, studijske dokumentacije, troškove upravljanja te ostalih troškova koji proizlaze iz aktivnosti pripreme strateškog projekta u sklopu EU sufinanciranog projekta.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.