'OTVARA SE POTENCIJAL ZA 500 RADNIH MJESTA'

FOTO: GOSPODARSKI CENTAR Osječko-baranjska županija otvara ponude za izgradnju značajnog projekta

Autor

ri

Sve je bliži trenutak kada će započeti izgradnja Gospodarskog centra. Tijekom idućih nekoliko dana, Osječko-baranjska županija otvara ponude za izgradnju te čim se stvore pravni uvjeti potpisat će ugovor s najpovoljnijim izvođačem radova.

27.02.2021. u 11:55
Ispiši članak

Rezultat je to višemjesečne pripreme ovog, za cijeli istok Hrvatske, gospodarski značajnog projekta.

Gospodarski centar u Osijeku ima za cilj razvoj nove poslovne infrastrukture koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, osigurati prostore za gospodarske manifestacije i sajmove, kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Osječko-baranjske županije, a i šire. Inicijator i nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a zemljište na kojem će se graditi je u vlasništvu Grada Osijeka. 

Projekt će doprinijeti  unaprjeđenju poslovnih pomoćnih usluga kao i osigurati infrastrukturu za osnivanje, razvoj i širenje poslovanja i povećati promicanje poduzetništva u društvu kroz poboljšanje poduzetničkih vještina.

Gospodarski centar gradit će se najvećim dijelom europskim novcem, a prostirat će se na površini od 128.000 m2 zemljišta, odnosno 56.000 m2 neto poslovnog prostora, a bit će smješten u blizini "S" ceste Osijek. Zamišljen je kao kompleks od devet zatvorenih objekata – pet sajamskih hala, poslovni centar, kongresni prostor, multifunkcionalna zgrada i garaža s 500 parkirnih mjesta.

Sajamske hale predviđene su kao multifunkcionalni izložbeni prostor kroz pet povezanih zgrada između kojih su otvoreni izložbeni prostori. Hale su koncipirane s mogućnošću prilagodbe veličini i zahtjevima događaja. U poslovnom centru koji će se prostirati na 10.000 m2 predviđen je prostor za obrte i proizvodne djelatnosti, poslovni prostor, prostor za star up i inkubator.

Niz kongresnih dvorana imat će mogućnost prilagodbe veličini kongresa. Prva zgrada je multifunkcionalna zgrada koja će se prostirati na površini od 4950 m2 sastojat će se od prostora za start up poslovanje, inkubatora, kongresnog i sajamskog prostora, koncertnog prostora i ugostiteljskih sadržaja.

Za potrebe korisnika i posjetitelja Centra predviđena je izgradnja garaže na 10 etaža s 500 parkirnih mjesta kao i izgradnja 500 vanjskih parkirnih mjesta. Gradnja Gospodarskog centra će se odvijati u dvije faze. U travnju ove godine planira se započeti s izgradnjom multifunkcionalne zgrade te uređenje vanjskog izložbenog prostora, izgradnje trga, parkirališta kao i uređenja krajobraza. Procijenjena vrijednost investicije prve faze izgradnje iznosi 64 milijuna kuna.

U drugoj fazi planirana je izgradnja ostalih sajamskih hala, poslovnog centra, kongresnih dvorana i garaža koji se prostiru na ukupno 51.000 m2. U ovoj fazi nastavit će se i uređenje vanjskih izložbenih i demonstracijskih prostora, pristupnih cesta i puteva te sadržaja za posjetitelje na zelenim površinama.

Procijenjena ukupna vrijednost investicije prema novim procjenama projektanta iznosi 500 milijuna kuna. Važno je napomenuti kako je Gospodarski centar projektiran na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije na principu gotovo nulte energije u zgradama.

Izgradnjom Gospodarskog centra osigurat će se novi prostor za poslovanje poduzetnika, otvoriti potencijal za 500 novih radnih mjesta u prostoru poslovnog centra, dolazak novih domaćih i stranih investitora u osiguranu infrastrukturu, osigurati prostor za regionalne i međunarodne sajamske i druge manifestacije u svim granama gospodarstva te prostor za kongresna događanja, čiji kapaciteti trenutno nedostaju na cijelom ovom području, odnosno postojeća infrastruktura je nedovoljna za zahtjevnija međunarodna događanja.

Uz prometnice, dobro opremljena i razvijena poduzetnička infrastruktura, blizina europskih država i brzi pristup međunarodnim tržištima bit će pozivnica i poticaj domaćim i stranim poduzetnicima za poslovanje kako u Osječko-baranjskoj županiji, tako i ostalim slavonskim županijama, koje će izgradnjom ovog kompleksa imati mogućnost za poslovanje, te neposrednu promociju i prodaju vlastitih proizvoda, predstavljanje vlastitih resursa i kapaciteta, širenje tržišta stvaranjem novih poslovnih partnerstava na kongresnim događanjima i međunarodnim sajamskim manifestacijama.

Važnost ovog projekta ogleda se i u mogućnostima brendiranja Osijeka i Osječko-baranjske županije u smislu pozitivnog i poticajnog poduzetničkog okruženja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.