podrška izvanrednoj upravi

Financijski vjerovnici Agrokora smatraju kako su jamstva zakonita i valjana, a da osporavanja ugrožavaju rad koncerna

Autor

rj/h

Financijski vjerovnici Agrokora u srijedu su objavili izjavu u kojoj ističu da su tražbine s osnove jamstava koje su izdale Agrokorove tvrtke u potpunosti zakonite i valjane, a da mnoga jamstva sada osporavaju različiti dionici iz "vlastitih, uskih interesa, ugrožavajući uspjeh postupka izvanredne uprave".

25.04.2018. u 17:05
Ispiši članak

U izjavi ključnih vjerovnika - Fidelity International, Knighthead Capital Management, Sberbank of Russia, VTB Bank (Europe) i Zagrebačka banka - koja je objavljena na web stranicama Agrokora, navodi se kako su Agrokorovi financijski i pravni savjetnici izvršili iscrpan pregled svih prijavljenih tražbina, uključujući prijave tražbina s osnove jamstava koja su izdala Agrokorova ovisna društva.

"Tražbine na temelju jamstava ispitane su te je utvrđeno da su u potpunosti zakonite i valjane te ih je izvanredni povjerenik priznao kao osnovane tražbine, odnosno pravno valjane obveze svake od operativnih kompanija koje su se odnosnim ugovorima o jamstvu obvezale", navode ključni financijski vjerovnici u izjavi o valjanosti jamstava.

Dodaju i kako je uobičajeno da se u poslovima financiranja koriste jamstva, osobito u konglomeratima kao što je Agrokor te da ih hrvatski zajmodavci često koriste.

"U slučaju Agrokora, operativne su kompanije dale jamstva financijskim i kreditnim institucijama koje su financirale koncern. Ta jamstva omogućila su odobrenje nekoliko milijardi eura financiranja, od kojih je koristi imao koncern, te neizravno i hrvatsko gospodarstvo u cjelini", ističu ključni vjerovnici u izjavi. 

Također navode kako su sve jamstvene obveze bile u skladu s mjerodavnim pravom dokumenata o financiranju te su pravovremeno i na primjeren način javno objavljene.

"Mnoga jamstva sada, upravo u specifičnim, izrazito osjetljivim okolnostima vođenja zakonski uređenog postupka izvanredne uprave, čiji su ciljevi nedvojbeno od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koja su prijavljena i priznata u postupku izvanredne uprave, osporavaju različiti dionici iz vlastitih, uskih, interesa, ugrožavajući uspjeh postupka izvanredne uprave", ističu u izjavi ključni vjerovnici.

Nadalje navode kako "neosnovane medijske tvrdnje osoba koje javno promoviraju svoje partikularne interese, predstavljajući ih kao da su pitanje općeg i javnog interesa, ne koriste Agrokorovom poslovanju, Agrokorovim dobavljačima, Agrokorovim radnicima, kao ni ostvarenju ciljeva Zakona o postupku izvanredne uprave".

"Budući da je ovo pitanje od velike važnosti za hrvatsko gospodarstvo, neophodno je da se koncern pridržava svojih ugovornih obveza kako bi se postupak izvanredne uprave mogao nastaviti prema planu i osigurati najpovoljniji ishod te ispunjenje svrhe Zakona. Uz nužni cilj ostvarenja nagodbe što je ranije moguće zbog zakonskog roka, kontinuirana osporavanja prava financijskih vjerovnika ugrožavaju postupak i destabiliziraju sadašnju pozitivnu perspektivu Agrokora", tvrde ključni vjerovnici Agrokora u izjavi.

Financijski su vjerovnici iskazali kontinuiranu podršku koncernu Agrokor i aktivno sudjeluju u postupku izvanredne uprave, kako bi se osigurala dugoročna održivost koncerna i s punim uspjehom ostvarili svi ciljevi Zakona o postupku izvanredne uprave, zaključuje se u izjavi izdanoj u ime Fidelity International, jednog od najvećih svjetskih fondova za upravljanje imovinom, potom Knighthead Capital Managementa, Sberbank of Russia, VTB Bank (Europe) i Zagrebačke banke. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.