MANJE NEGO U KOLOVOZU

Fina: Krajem rujna u blokadi 242.827 građana i 18.189 poslovnih subjekata

Autor

av/h

Krajem ovogodišnjeg rujna zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 242.827 građana, s ukupnom glavnicom duga od 16,76 milijardi kuna, kao i 18.189 poslovnih subjekata, s glavnicom duga od 5,96 milijardi kuna, najnoviji su podaci Fine.

10.10.2019. u 19:13
Ispiši članak

Broj blokiranih građana bio je za 8391 ili 3,3 posto manji nego u kolovozu, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bio je manji za 23,5 milijuna kuna ili za 0,1 posto.

U odnosu na isti mjesec lani, krajem ovogodišnjeg rujna u blokadi je bilo 31.296 građana manje, a iznos glavnice njihova duga smanjen je za gotovo 2 milijarde kuna, pokazuju podaci Fine.

Pribroji li se glavnici i dug po kamatama od 6,58 milijardi kuna, ukupan dug blokiranih građana krajem rujna ove godine iznosio je 23,35 milijardi kuna, što je 19 milijuna kuna manje nego krajem kolovoza ove godine.

Najveći dio duga, u iznosu od 6,4 milijarde kuna (bez kamata), odnosio se na dug građana prema cijelom financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing, factoring i osiguravajućim društvima te tvrtkama u djelatnosti kartičnog poslovanja), što je udio od 38,4 posto.

Najveći broj građana, 89.989, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području Informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.

Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna, njih 1468 (udio u broju blokiranih građana 0,6 posto), iznosi 6,5 milijardi kuna (udio u ukupnome dugu građana 39 posto), s tim da se najveći dio odnosi na dug prema vjerovnicima iz financijskog sektora (3 milijarde kuna), navode iz Fine. 

Podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja prošle godine, a u skladu s njime Fina je izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Broj blokiranih poslovnih subjekata 18,19 tisuća

Podaci Fine pokazuju i da su krajem rujna bila blokirana 18.189 poslovna subjekta (pravnih i fizičkih osoba), što je za 0,2 posto manje u odnosu na kolovoz. 

Njihov dug po osnovi glavnice iznosio je 5,96 milijarde kuna, što je smanjenje za 291,4 milijuna kuna ili za 4,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

S dugom po kamatama od 1,82 milijardi kuna, ukupni dug poslovnih subjekata krajem rujna iznosio je 7,78 milijardi kuna.

U odnosu na lanjski rujan, broj blokiranih pravnih subjekata smanjen je za 2048, a njihov dug za 1,7 milijardi kuna.

Po podacima Fine, u blokadi je krajem rujna bilo 7551 pravnih osoba s ukupnim dugom od 5,8 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 4,5 milijardi, a na kamatu 1,35 milijardi kuna.

U blokadi su bile i 10.638 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovu glavnice iznosio 1,46 milijardi kuna, a pribroji li se tomu i 476 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem rujna iznosio je 1,93 milijardi kuna.
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.