KOMENTIRALI STRUČNJACI
Evo koliko Hrvati plaćaju kruh u odnosu na ostatak Europe: 'Očito je da se tu nešto dogodilo'
Usporedbom cijene kruha u raznim europskim zemljama saznalo se da je kruh najskuplji u Skandinaviji, a najjeftiniji u Ukrajini i Rusiji. Hrvatska je na sredini europske ljestvice.
Otkupna cijena pšenice tijekom godina jedva da se mijenjala, no kruh je višestruko skuplji. Ne iznenađuje stoga što ratari najavljuju da će ove jeseni zasijati još manje površine pšenice. "Nama je cijena primarne pšenice toliko pala prema dolje, izjednačeno s 25 godina prije, a kruh je otišao 10 puta gore", započeo je Matija Brlošić, član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.
"Očito se tu nešto dogodilo. Dakle, svi ovi u lancu od brašna nadalje imaju nekakve troškove koji su porasli, jesu li doista toliko porasli, mi ne znamo", nastavio je. Također, kupci tvrde kako je kruh preskup. "Za mene je! Ja sam umirovljenik, mirovinu koju imam, trebaš preživjeti. A i inače je kruh dosta skup", kaže Marija Narančić iz Piškorevaca.
Ove godine požnjevena je pšenica s otprilike 138 tisuća hektara. Procjenjuje se da je proizvedeno između 850 i 900 tisuća tona. Površine manje nego lani, no urod bolji. Polovina će završiti u izvozu. No cijena pšenice i cijena kruha dvije su različite priče. "O cijenama kruha i finalnih proizvoda teško je govoriti. Jer uvijek postoje i različite marže i postoji, na kraju krajeva, proizvodnja, postoje drugi troškovi", kaže Igor Mikulić (Hrvatska gospodarska komora).
FOTO: Screenshot/HRT
Kruh je preskup
Potrošačima bi trebao ići u prilog pad cijene pšenice na burzama. No, oni koji kruh proizvode reći će da cijena nikad nije dovoljno visoka. U samim ulaznim troškovima, osim sirovine, kažu, treba uzeti u obzir i cijenu rada, ali i drugo. "Pa evo, režije, margarin, mesne sirovine, ulje... Otprilike 20 do 30 posto je sve otišlo gore, kaže Tomislav Satler, vlasnik pekarskog obrta iz Osijeka. Također, i turizam je jedan od razloga viših cijena kruha i drugih pekarskih proizvoda.
"Možemo to protumačiti velikom potražnjom usred turističke sezone, odnosno ponuda i potražnja je takva da zapravo takve cijene visoke i opstaju. Ono što smo vidjeli, Eurostat je procijenio da su cijene domaćeg kruha negdje oko 15 posto više od prosjeka EU-a, kaže Nada Barišić, direktorica Žitozajednice. No, ne može se očekivati da će kruh pojeftiniti sa završetkom turističke sezone. Jedino to da njegova cijena neće dalje rasti.
O cijeni kruha za HRT govorila savjetnica za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdanom Blažić. "Cijene žitarica su značajno pale od 2022., ali kad pogledamo u odnosu na prošlu godinu, to je porast cijena oko pet do sedam posto, ovisi kako koja vrsta. S druge strane, cijene kruha su na godišnjoj razini sada rasle oko dva posto. Znači, taj porast, kao i svaka druga hrana, zapravo pomalo usporava, rekla je Blažić.Dodala je da cijene kruha ne ovise samo o cijeni žitarica.
FOTO: Pixabay
Što sve utječe na cijene
"Žitarice čine kao sirovina nekih 20 posto, čak i manje od 20 posto u sastavu, kalkulaciji kruha, tako da na cijene utječu mnogobrojni drugi faktori, tu su i ostale sirovine, tu je energija i tu je radna snaga. Znamo da danas cijena radne snage značajno raste, visoki su nam troškovi logistike", rekla je Blažić. Rekla je i da imamo jako visoku potrošnju kruha te da to nema veze s turističkom sezonom.
Mislili ste da su cijene hrane sulude u Hrvatskoj: U moćnoj članici EU maslac poskupio 20 posto
"Taj nivo ponude i potražnje uvijek utječe na cijene", rekla je Blažić. "S druge strane, trošimo sve više i više nekih specijalnih vrsta kruha (...) i to jako utječe na tu prosječnu cijenu, dodala je. Blažić je među ostalim rekla da ove godine nismo imali gotovo nikakav rast cijene voća, dok je cijena povrća čak pala. Rekla je i da su cijene na pojedinim obalnim tržnicama i dvostruko više nego na kontinentu.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.