'IPAK, NAŠE KOMPANIJE SU NADMAŠILE...'

Evo koliki prihod je Fortenova grupa ostvarila u 2020., Peruško: Pandemija na svemu ostavila trag

Autor

bl/h

Fortenova grupa je u 2020. ostvarila ukupni konsolidirani prihod iz kontinuiranog poslovanja u iznosu od 21 milijardu kuna, a ukupna konsolidirana prilagođena EBITDA iznosila je 1,3 milijarde kuna, objavili su u četvrtak iz te kompanije.

29.04.2021. u 16:33
Ispiši članak

U usporedbi s pro forma konsolidiranim rezultatima Fortenova grupe iz 2019. te uz isključenje rezultata diskontinuiranog poslovanja Kompasa Ljubljana, Kompasa Poreč i Kompasove mreže za oba razdoblja, konsolidirani ukupni prihod Fortenova grupe manji je za 11,7 posto, dok je na tako prilagođenoj osnovi, konsolidirana EBITDA niža za 30,1 posto, navodi se u priopćenju.

Objavljeni rezultati za 2020. ne uključuju Mercator, koji će u Fortenova grupu biti integriran u 2021. godini, napominju iz Fortenove.

U priopćenju se ocjenjuje kako je Fortenova grupa u 2020. ostvarila dobre rezultate poslovanja, unatoč negativnom utjecaju covid-19 pandemije na poslovanje od travnja do prosinca 2020. godine te kako se utjecaj covida 19 osobito osjetio u Hrvatskoj, s obzirom na značaj turizma u državi.

"Grupa je održala ili čak i povećala tržišne udjele u nizu ključnih kategorija proizvoda, realizirala nekoliko ključnih strateških projekata te je, zahvaljujući provedenim preventivnim mjerama, ublažila utjecaj krize i povećala svoju novčanu likvidnost za 350 milijuna kuna, na iznos od dvije milijarde kuna na kraju 2020. godine", navodi se u priopćenju o osnovnim obilježjima poslovanja koja su istaknuta u predstavljanju rezultata za 2020. imateljima depozitarnih udjela Fortenova grupe.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško u priopćenju ističe da je Covid-19 pandemija na svemu ostavila trag, pa tako i na rezultatima poslovanja njihovih tvrtki, a najveći negativan utjecaj imala je na kompanije koje su usko vezane uz turističku industriju odnosno Horeca (hoteli, restorani, kafići) kanal.

Peruško je naveo i da su više bila pogođena tržišta u kojima turistička sezona ima veliki utjecaj na bruto nacionalni prihod, poput Hrvatske i Crne Gore, dok primjerice Srbija nije osjetila posljedice turističke sezone, ali je bila suočena sa svim drugim posljedicama pandemije.

"Ipak, naše su kompanije uspješno ostvarile i nadmašile svoje planove za 2020. godinu, koji su s obzirom na pandemiju prošle godine bili korigirani i predviđali su rezultate manje nego u 2019. godini", istaknuo je.

Nekonsolidirani prihod manji šest posto, EBITDA niža 16,8 posto

U priopćenju se iznosi i usporedba nekonsolodiranih rezultata temeljnih djelatnosti, koji se odnose na 16 kompanija u poslovnim područjima maloprodaja, prehrana i poljoprivreda, a koji pokazuju da su nekonsolidirani ukupni prihodi u 2020. iznosili 23 milijarde kuna, što je šest posto manje nego u godini prije, a EBITDA u iznosu od 1,6 milijardi kuna je niža za 16,8 posto. 

Iz Fortenove navode da je najveći negativni utjecaj pandemija imala na poslovanje tvrtki iz poslovnog područja prehrana, koje su i najizravnije vezane uz Horeca kanal i potrošnju u turističkoj sezoni, te na poslovno područje maloprodaja i veleprodaja. 

Nekonsolidirani ukupni prihod poslovnog područja prehrana u 2020. je prema godini ranije manji za devet posto, maloprodaje za pet posto, a poslovnog područja poljoprivrede za jedan posto.

Nekonsolidirana EBITDA prehrane je u odnosu na 2019. niža za 12,5 posto, dok pad u maloprodaji iznosi 6,5 posto.

EBITDA poljoprivrede niža je za 56,8 posto, što iz Fortenove objašnjavaju negativnim utjecajem velikog pada cijena svinja u zadnjem tromjesečju 2020. te pada cijena junadi i nižih prinosa poljoprivrednih kultura.

Kako se navodi u priopćenju, trgovački lanac Konzum je, usprkos manjem broju turista, uspio očuvati prihod od prodaje na razini 0,3 posto većoj nego 2019. zahvaljujući dobrim rezultatima u upravljanju lancem opskrbe i korištenju prednosti svojih formata dućana i online ponude.

"Kako Konzum ostvaruje oko 40 posto svojih ukupnih prihoda i oko 70 posto godišnje EBITDA u četiri mjeseca od lipnja do rujna, rezultati koji su postignuti u 2020. zaista su odlični", ocjenjuje izvršni direktor za financije Fortenova grupe James Pearson.

Navodi i kako, gledajući cijelu Fortenova grupu, ukupan negativan utjecaj pandemije, kao i negotovinskih tečajnih razlika, nažalost nije bilo moguće nadoknaditi, ali s obzirom na projekte koje su započeli već u 2021. očekuju poboljšanje rezultata.

Pearson: U iduće dvije godine planiramo refinanciranje duga, uz povoljnije uvjete

"U iduće dvije godine planiramo i refinanciranje duga Fortenova grupe uz povoljnije uvjete, koje će dodatno ojačati financijsku poziciju kompanije", najavio je Pearson.

Fabris Peruško ističe kako su "zadovoljni rezultatima poslovanja u 2020. zahvaljujući, između ostalog, provođenju cijelog niza mjera za ublažavanje negativnih utjecaja pandemije, kao i dodatnih poboljšanja koje smo postigli u operativnom poslovanju i kontroli troškova".

Naglasio je i kako su, usprkos krizi izazvanoj pandemijom, uspjeli realizirati i više razvojnih projekata - prošle godine preuzeli su imovinu osječke mljekare Meggle, nedavno lansirali novi mliječni brand Kravica Kraljica, a Jamnica je lansirala novi proizvod Botanica te prvu alkoholnu gaziranu vodu Barts itd.

Kao dva velika projekta koja će pozitivno utjecati na rezultate u 2021. godini, iz Fortenove izdvajaju prodaju poslovnog područja zamrznute hrane te integraciju Mercatora.

Nadaju se kako će "već ove godine i turistička sezona biti bolja od prošlogodišnje, uoči povratku pune turističke sezone u 2022. godini".

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.