NAKON PADA U LIPNJU

Eurostat: Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU i Hrvatskoj stabilizirale su se u srpnju

Autor

av/h

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni stabilizirale su se u srpnju, nakon pada u mjesecu ranije, a slična kretanja bilježi i Hrvatska, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

03.09.2019. u 15:01
Ispiši članak

U EU su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju uvećane za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima Eurostata bile smanjene za 0,7 posto.

U eurozoni su porasle za 0,2 posto, nakon pada za 0,6 posto u prethodnom mjesecu.

Izračuni Eurostata pokazuju da je glavni razlog stabilizacije cijena u srpnju bio energetski sektor, s rastom proizvođačkih cijena za 1,3 posto u EU te 1,0 posto u eurozoni. U prethodnom su mjesecu cijene u energetskom sektoru potonule za 2,7 posto u EU te za 2,2 posto u eurozoni.

Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU-a i eurozone u srpnju pale za blagih 0,1posto.

Među zemljama EU-a najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježio je u srpnju Cipar, za 1,7 posto. Slijede Bugarska i Finska s rastom cijena od 1,5 odnosno 1,4 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju porasle 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su bile smanjene za 1,1 posto.

Najveći je pak pad cijena u srpnju imala Belgija, od jedan posto, a slijede Nizozemske i Latvija, s padom cijena od 0,4 odnosno 0,3 posto.

Slabašan rast cijena na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU u cjelini u srpnju porasle za 0,6 posto, nakon 0,9-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Na području primjene zajedničke europske valute gotovo su stagnirale, nakon 0,7-postotnog rasta u lipnju.

Najviše su na oba područja uvećane cijene kapitalnih dobara, za 1,6 posto u EU te 1,5 posto u eurozoni. U stopu ih prate trajna potrošačka dobra, sa stopom rasta od 1,5 posto u EU, te 1,4 posto u eurozoni.

U energetskom su sektoru pale, za 1,0 posto u EU, te za 1,7 posto u eurozoni, izračunali su u Eurostatu.

Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU-a u srpnju na godišnjoj razini uvećane 0,9 posto a u eurozoni 0,6 posto.

Među zemljama EU-a najveći je rast cijena na godišnjoj razini u srpnju zabilježila Rumunjska, od 6,2 posto. Slijede Bugarska i Latvija sa stopom rasta od četiri posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju na godišnjoj razini porasle 0,1 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Najviše su pak na godišnjoj razini smanjene cijene u Danskoj, za tri posto, Portugalu, za 1,3 posto, te u Španjolskoj i Italiji za po 0,8 posto.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.