U RAZDOBLJU OD 2012. DO 2018. GODINE

Eurostat: Hrvatska i Bugarska najviše povećale poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem

Autor

av/h

Hrvatska je uz Bugarsku najviše povećala poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem u razdoblju od 2012. do 2018. godine među zemljama Europske unije, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

29.01.2020. u 14:08
Ispiši članak

Ukupno je u Europskoj uniji u 2018. pod ekološkim uzgojem bilo 13,4 milijuna hektara, odnosno 7,5 posto ukupne aktivne poljoprivredne površine, navodi Eurostat.

Time je u razdoblju do 2012. do 2018. povećana za 34 posto.

U Eurostatu napominju da poljoprivredna površina pod ekološkim uzgojem predstavlja zbroj 'područja u postupku konverzije' i "certificiranih područja". Postupak konverzije uvjet je za dobivanje ekološkog certifikata a "može trajati dvije do tri godine, ovisno o poljoprivrednoj kulturi", navodi se u priopćenju.

Najveći udio u Austriji

Među zemljama EU-a najveći je udio poljoprivredne površine pod ekološkim uzgojem u 2018. imala Austrija, gotovo četvrtinu. Slijede Estonija i Švedska s petinom udjela ekološke u ukupnoj poljoprivrednoj površini.

U Italiji, Češkoj i Latviji bio je nešto niži od šestine a u Sloveniji je pod ekološkim uzgojem bila desetina ukupne površine.

Hrvatska je sa 6,9 posto udjela u 2018. u skupini s Njemačkom, Francuskom i Belgijom. Ukupno je u 2018. pod ekološkim uzgojem u Hrvatskoj bilo 103.166 hektara poljoprivredne površine, više nego trostruko više nego u 2012. godini.

Time se Hrvatska zajedno s Bugarskom svrstala na čelo zemalja EU-a koje su od 2012. do 2018. najviše povećale poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem.

Samo su dvije zemlje u razdoblju od 2012. do 2018. bilježile smanjenje ekološke poljoprivredne površine - Velika Britanija, za nešto više od petine, i Poljska, za više od četvrtine.

Najveća površina pod ekološkim uzgojem u Španjolskoj

Najveću je ukupnu poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem u 2018. imala Španjolska, ukupno 2,2 milijuna hektara i udjelom u ukupnoj ekološkoj poljoprivrednoj površini u EU od 16,7 posto.

Na drugom je mjestu Francuska s dva milijuna hektara i udjelom od 15,1 posto. Treće mjesto pripada Italiji s 1,95 milijuna hektara i udjelom u europskoj ekološkoj poljoprivrednoj površini od 14,6 posto.

Među zemljama s velikim udjelima izdvajaju se još Njemačka s 9,1 posto, Austrija sa 4,8 posto i Švedska sa 4,5 posto.

Poljska je na devetom mjestu s 3,6 posto udjela u ukupnoj ekološkoj poljoprivrednoj površini u EU, pokazuje izvješće Eurostata.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.