STIMULATIVNA MJERA

E-SAVJETOVANJE Povećava se popis ambalaže za koju se dobiva povratna naknada

Autor

av/h

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u ponedjeljak je pokrenulo e-Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o predloženim izmjenama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, kojima se želi proširiti popis ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade od 50 lipa.

25.03.2019. u 15:51
Ispiši članak

E-Savjetovanje Ministarstvo je pokrenulo na središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

Predloženim izmjenama želi se proširiti popis ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade od 50 lipa tako da se doda ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda te jednokratne ambalaže (PET-a, Al/Fe i stakla) od pića volumena 0,20 litara, priopćilo je Ministarstvo. 

"Vraćanjem te ambalaže u sustav povratne naknade zasigurno će se značajno povećati stopa odvajanja i recikliranja otpadne ambalaže uz istovremeno smanjenje odlaganja kao i sprječavanje njezina odbacivanja u okoliš", poručili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Naglasili su kako je u 2014. godini dok je ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda bila uključena u sustav povratne naknade, od ukupnog broja sakupljenih jedinica oko 16 posto činila otpadna ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda.

"S obzirom na to da se povratna naknada (50 lipa) od uvođenja 2005. godine pokazala kao najbolja stimulativna mjera koja građane potiče na odvajanje otpadne ambalaže i njeno vraćanje u trgovine, procjenjuje se da će proširenjem popisa ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade, u sustav povratne naknade ući oko 70 milijuna novih ambalažnih jedinica, to jest oko 2,2 milijuna kilograma ambalažnog materijala pogodnog za recikliranje", ističu iz Ministarstva.

Poručili su kako će se Nacrtom Prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, uključivanjem ambalaže od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade, pridonijeti i ostvarenju ambicioznih ciljeva u području gospodarenja otpadom koje Hrvatska kao članica Europske unije treba ostvariti.

Jer, dodaje se, sustav povratne naknade je mjera koja osigurava kvalitetno odvojeno prikupljanje otpada s posljedičnim učinkovitim recikliranjem i smanjenje odlaganja otpada.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike kažu da je prilikom izrade Nacrta Prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži održano niz sastanaka i konzultacija s predstavnicima HGK i s predstavnicima trgovine i proizvođača HUP-a. 

E-Savjetovanje je otvoreno 30 dana, do 23. travnja, tijekom kojih zainteresirana javnost ima mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja pojašnjenja od Ministarstva.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.