UKUPNO 934.762 KORISNIKA

E-GRAĐANI Broj korisnika usluga u tjedan dana porastao za više od 80 tisuća

Autor

iz

Slijedom proglašene epidemije na području Republike Hrvatske i mjera ograničavanja društvenog okupljanja i socijalnog distanciranja, pojačana je potreba građana za sigurnim i pouzdanim načinom pristupanja javnim elektroničkim uslugama. Ministarstvo uprave intenzivno nastavlja s digitalizacijom javne uprave u Republici Hrvatskoj te se sustavu e-Građani konstantno dodaju nove e-usluge za građane, priopćili su iz tog ministarstva.

10.04.2020. u 12:45
Ispiši članak

Trenutačno sustav e-Građani zbog sve veće potrebe koristi 934,762 korisnika, a samo u razdoblju od 1. do 8. travnja broj korisnika narastao je za više od 80.000. Sam sustav je postao bogatiji i za dvije nove e-usluge te ih ukupno ima 72.

Financijska agencija (FINA) razvila je uslugu "e-Blokade" koja građanima omogućuje uvid i preuzimanje podataka iz njihovog Očevidnika neizvršenih osnova za plaćanje te preuzimanje slika dokumenata osnova za plaćanje koje su evidentirane u FINA-i. 

Putem usluge "Otočna iskaznica" Agencije za obalni linijski pomorski promet, korisnicima koji ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz za osobe i vozila u obalnom linijskom prometu omogućeno je: podnošenje e-zahtjeva za izdavanje otočne iskaznice za osobu i vozilo, uvid u aktivne otočne iskaznice, pregled ostvarenih putovanja, pregled podnesenih zahtjeva te administriranje korisničkih podataka. 

Na aktualni izazov borbe s COVID-19 virusom, temeljem adekvatnog prijedloga, Ministarstvo uprave pronašlo je rješenje kojim se povezuju sustavi potrebni za elektroničko izdavanja e-propusnica, čiji je cilj izdavanja regulacija i evidencija svih propusnica, sprječavanje sve većeg broja kršenja mjera samoizolacije kao i izdavanje propusnica za zaista nužne situacije. 

"Sustav e-Propusnica je usluga u sklopu Centra dijeljenih usluga, strateškog projekta Vlade RH, koji će omogućiti povezivanje svih tijela državne uprave te daljnju digitalizaciju  procesa i razvoja e-usluga, kako bi građani i poduzetnici dobili brzu i kvalitetnu uslugu s ciljem uspostave jedinstvenog načina komunikacije s tijelima državne uprave. Krajnji cilj sustava je da građani nisu dužni prilagati dokumente koje im je izdala država, već ih sustav sam povlači", izjavio je ministar uprave Ivan Malenica.

Od uspostave sustava e-Propusnica dosad je odobreno preko 860.700 propusnica, a više od 34.000 zahtjeva je odbijeno. "Kroz sustav e-Propusnica dokazali smo da se to može, u izrazito kratkom roku su povezana nadležna tijela i sustav umjesto vas povlači dokumente i provjerava ih. Vođeni ovim iskustvom snažno ćemo nastaviti dalje u digitalizaciji javne uprave", dodao je ministar Malenica.

Ovo su samo neke od usluga koje građanima uvelike olakšavaju komunikaciju s tijelima javne vlasti, kao i ostvarivanje njihovih prava. Ministarstvo uprave podsjetilo je i na druge usluge sustava e-Građani.

Jedna od ključnih usluga u sustavu e-Građani je e-Novorođenče, kojom se roditeljima omogućava prijava rođenja djeteta putem interneta tako da roditelji iz vlastitog doma mogu obaviti prijavu rođenja identično kao i u matičnom uredu. Pritom roditelji trebaju posjedovati elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. Prijavom rođenja djeteta putem usluge e-Novorođenče roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti: elektronički zapis iz matice rođenih, elektronički zapis iz evidencije državljanstva, uvjerenje o prebivalištu, potvrdu o prijavi na obvezno zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznicu na tiskanicu prijave na obvezno zdravstveno osiguranje, potvrdu o odobrenoj isplati jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete i ako je roditelj registriran u sustavu ePorezne, obavijest o dostavi Obrasca PK u roku od 3 dana. Također, roditelji će kroz nekoliko mjeseci automatski moći predati zahtjev za novčanu naknadu za rođenje djeteta od jedinica lokalne samouprave. 

Građani mogu podnijeti i zahtjev za izdavanje vozačke dozvole i putovnice, imati uvid u Matične knjige, u izabranog liječnika, laboratorijske nalaze, terapije i drugo. 

Nadalje, građani mogu provjeriti i ocjene svog djeteta u školi unutar usluge e-Dnevnik, kao i dugi niz usluga koje su dostupne na internetskoj stranici

Također, Ministarstvo uprave intenzivno komunicira s Ministarstvom zdravstva oko digitalizacije usluga te spajanja na sustav e-građani. Kroz nadolazeće razdoblje građani mogu očekivati nekoliko novih e-usluge poput e/m Potpis i e/m Pečat pomoću kojeg se omogućava elektroničko ili mobilno potpisivanje i pečatiranje dokumenata. e-Poslovanje će omogućiti jedinstveni pristup javnim elektroničkim uslugama koje javnopravna tijela pružaju poslovnim korisnicima, kao što su podnošenje zahtjeva, uvid u podatke ili preuzimanje dokumentacije na svom računalu, primjerice, potrebnih dokumenata iz porezne ili carinske uprave, zdravstvenog osiguranja, mirovinskog sustava, graditeljstva, pomorstva i drugo. E-Pristojbe omogućavaju elektroničko plaćanje upravnih pristojbi i naknada u Županijama i matičnim uredima, a uskoro će usluga biti omogućena i za plaćanja kroz sustav e-Građani. Konkretno, građani više neće morati ići na kiosk ili u poštu po biljege, već će POS uređajem/internet bankarstvom platiti pristojbe.

Budimo odgovorni, ostanimo doma i iskoristimo mogućnosti koje nam pruža sustav e-Građani, apeliraju iz Ministarstva uprave i podsjećaju što je sve potrebno za korištenje sustava.

Za pristup sustavu e-Građani potrebno je posjedovati jednu od vjerodajnica (sredstvo prijave u sustav) s liste prihvaćenih vjerodajnica koja je dostupna putem poveznice.

Važno je napomenuti da građani koji posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu (eOI) mogu odmah koristiti sve usluge visoke razine sigurnosti u sustavu e-Građani. Da bi se eOI mogla koristiti potrebno ju je aktivirati prema uputi koja se dobije s osobnom iskaznicom. Detaljnije informacije i upute o aktivaciji možete pronaći na portalu eOI. Uz eOI potrebno je posjedovati čitač pametnih kartica koji se može pribaviti u web trgovini informatičke opreme ili u poslovnicama Hrvatske pošte te putem njihovog weba.

Isto tako, korisnici internet bankarstva pojedinih banaka, elektroničkih servisa, studenti, djelatnici visokog učilišta ili djelatnici u zdravstvu već posjeduju vjerodajnicu te se odmah mogu prijaviti u sustav e-Građani.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.