2 MILIIJUNA PUTNIKA SAMO U KOLOVOZU

DZS: U hrvatskim zračnim lukama više putnika nego lani

Autor

lub/h

Više od 8,2 milijuna putnika prošlo je ukupno kroz hrvatske zračne luke od početka ove godine do kraja kolovoza, što je porast od 8,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

11.10.2019. u 16:21
Ispiši članak

Od ukupnog broja putnika u zračnim lukama, gotovo 24,5 posto njih ili 2 milijuna zabilježen je samo u kolovozu, čime je za 8 posto premašen promet putnika iz istog lanjskog mjeseca.

Više putnika u zračnim lukama pratio je i porast operacija zrakoplova u osam mjeseci ove godine, za 5,2 posto, na ukupno 93,2 tisuće tih operacija, od čega je 21,5 posto bilo samo u kolovozu ove godine.

To znači i da je na zračnim lukama u kolovozu operacija zrakoplova bilo gotovo 20 tisuća, što je tri posto više nego u kolovozu prošle godine.

Sve luke u kolovozu s porastima osim osječke

Po prometu putnika u kolovozu, s njih 669,4 tisuće ili 7,1 posto više, ističe se Zračna luka Split. Slijedi Zračna luka Dubrovnik, s 522,4 tisuće putnika, koja je time i u plusu od 9,2 posto u odnosu na kolovoz 2018.

Zagrebačka zračna luka je s nešto malo više od 374 tisuće putnika na trećem mjestu, zabilježivši porast njihova broja od 0,6 posto u odnosu na kolovoz lani.

Slijedi Zračna luka Pula sa 174,3 tisuće putnika i porastom od 8,3 posto, dok je Zračna luka Zadar s nešto malo više od 151 tisućom putnika na petom mjestu, no u kolovozu je ostvarila najveći rast broj putnika, za 31 posto.

Za 14 posto, na 46 tisuća porastao je i broj putnika na Zračnoj luci Rijeka/Krk, dok je Zračna luka Brač s gotovo sedam tisuća putnika u plusu od 8,4 posto.

Jedina zračna luka u Hrvatskoj koja je imala manje putnika nego u lanjskom kolovozu je Zračna luka Osijek i to za 36,4 posto, odnosno kroz nju je prošlo 6102 putnika.

Najmanja zračna luka u Hrvatskoj, na Malom Lošinju, bilježila je u tom mjesecu malo više od 1100 putnika te je bila u plusu za 4 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je među stranim zemljama najviše putnika u kolovozu na hrvatske zračne luke doletjelo iz Njemačke, 367,3 tisuće ili 11,6 posto više nego u lanjskom kolovozu, a blizu su im i putnici iz Ujedinjenog Kraljevstva, kojih je bilo gotovo 350 tisuća ili 8,3 posto više.

Na trećem su mjestu putnici iz Francuske, njih 161 tisuća ili 7,6 posto više te potom 103 tisuće Talijana ili 4,3 posto više, i 99,1 tisuća Španjolaca ili 7,3 posto više.

Nešto više od 82,2 tisuće turista iz Nizozemske su po broju na šestom mjestu među ukupnim putnicima na svim zračnim lukama u kolovozu, ali su time i ostvarili najveći porast u odnosu na lanjski kolovoz, od 22,4 posto.

Ukupno gledano, među deset zemalja iz koje su putnici u kolovozu najviše dolazili na hrvatske zračne luke iz svih je zabilježen porast broja putnika, osim iz Švedske i Norveške, odakle je stiglo tri odnosno šest posto manje putnika, ili njih 70,5 tisuća i 55,6 tisuća.

Time su ta dva tržišta na sedmom i osmom mjestu, a iza njih su Švicarska i Austrija, s oko po 50 tisuća putnika na hrvatskim zračnim lukama, što su i porasti od 3,1 posto i 5 posto u odnosu na kolovoz 2018.

Za razliku od putnika, promet tereta na zračnim lukama i u kolovozu i u osam mjeseci bio je manji nego prošle godine - u kolovozu je tereta bilo 933 tone ili 8,3 posto manje, dok je u osam mjeseci tereta bilo 4,4 posto manje ili nešto malo više od 7.500 tona.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.