sjednica vlade u osijeku

Dvadesetak odluka za razvoj Osijeka i Osječko-baranjske županije

Autor

mn/h

Vlada je u petak na sjednici u Osijeku donijela dvadesetak odluka vezanih uz razvoj Grada i Osječko-baranjske županije kojima se, kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, šalje jasna poruka sinergije rada središnje državne vlasti sa županijama i gradovima.

01.12.2017. u 13:34
Ispiši članak

"Ovo je snažna poruka Slavoniji i ljudima koji ovdje žive", rekao je PLenković u uvodu sjednice.

Vlada je, među ostalim, na prijedlog Ministarstva zdravstva donijela odluku o nabavci angiografskog uređaja za dijagnostičko-terapijske endovaskularne intervencije i uređaja za razbijanje kamenca (litotriptor), vrijednih ukupno osam milijuna kuna za potrebe osječkog Kliničkog bolničkog centra.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako su sredstva osigurana u proračunu za iduću godinu.

Ministarstvo zdravstva Vlada je zadužila da u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike poduzme odgovarajuće mjere radi rješavanja problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode Kopački rit. Premijer Plenković tu je točku najavio kazavši u šali da je Vlada došla sada u Osijek, kada je manja opasnost od komaraca.

Za rekonstrukciju raskrižja s kružnim tokom u Donjem Miholjcu osigurano je u financijskom planu Hrvatskih cesta za iduću godinu 3,78 milijuna kuna, a za rekonstrukciju kolnika kod Riječne luke Tranzit osigurano je 7 milijuna kuna.

Također, država će sufinancirati s dva milijuna kuna izradu projektne dokumentacije za obnovu prostora bastione trase osječke Tvrđe.

Projekt izgradnje osječkog  Sveučilišnog kampusa radi osiguranja financijske potpore projektu, Vlada je odlučila uključiti u izmjenu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. godine, a radi nastavka izgradnje osječkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurat će dodatnih milijun kuna.

Usvojena je i uredba o osnivanju Arheološkog muzeja Osijek te donesen zaključak o izradi promotivne brošure o mogućnostima ulaganja u Osječko-baranjsku županiju.

Jedinicama lokalne samouprave  u županiji darovano je ili dano na korištenje više nekretnina. Osijek je tako dobio osam nekretnina na korištenje radi stambenog zbrinjavanja građana slabijeg imovinskog stanja i ugroženog socijalnog statusa, kao i smještaja Caritasa Osijek Đakovačko-osječke biskupije, a MORH-u je u vlasništvo dana zgrada bivšeg hotela "Mursa", vrijedna 24,36 milijuna kuna, koja će se koristiti za Veteranski dom u Osijeku.

Vlada je podržala i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak na području općine Antunovac. Izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom RH predviđeno je da će Centar obuhvatiti područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske županije.

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Čorić naveo da je u tijeku priprema cjelokupne dokumentacije, uključujući studiju izvodivosti i studiju utjecaja na okoliš.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.