POŠTUJMO GRAD – ODGOVORNI TURIZAM

Dubrovnik na dobrom putu ka održivosti u turizmu

Autor

ri

Kao odgovor na pojavu nekontroliranog masovnog turizma, kroz projekt Poštujmo Grad od 2017. gradska uprava Grada Dubrovnika usredotočena je na ulaganja, suradnju i najbolje prakse u dugoročnom upravljanju odredištem u svrhu dobrobiti stanovnika i posjetitelja.

30.12.2019. u 16:23
Ispiši članak

Jedan od ključnih koraka ka tom cilju je bilo uspostavljanje partnerstva s CLIA-om, krovnim udruženjem kruzing industrije, kako bi ova popularna destinacija boljim rasporedom ticanja kruzera kontrolirala protok turista. Rezultati nisu izostali, a Grad Dubrovnik nastavlja razvijati održivi turizam izradom Ocjene odredišta, dokumentom koji će uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom biti temelj za definiranje daljnjih koraka u kreiranju politike odgovornog upravljanja destinacijom.

Ocjenu odredišta za Grad provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC), temeljem kriterija za održivi turizam i destinacijski menadžment utvrđenih od strane Ujedinjenih naroda, a pokrovitelj projekta je CLIA. Gradska uprava formirala je radni tim sastavljen od širokog kruga dionika u dubrovačkom turizmu koji su kroz intervjue, fokus grupe i radionice aktivno sudjelovali u radnoj fazi projekta. Početkom prosinca u Dubrovniku su predstavljeni preliminarni rezultati mjerenja održivosti, a konačno izvješće očekuje se u veljači 2020. Gradska uprava dobit će praktične smjernice, osnovu za mjerenje te hodogram razrađen od strane dionika, a sve kako bi se poboljšali rezultati u najvažnijim područjima održivosti odredišta: destinacijski menadžment, koristi za lokalno gospodarstvo, životna i kulturna dobrobit te zaštita prirode i prirodnih resursa.

"Rezultati mjerenja održivosti pokazat će nam na kojem smo stupnju održivosti, ali i definirati prioritete, od onih na kojima je potrebno odmah uvesti promjene do onih koji su na zadovoljavajućoj razini održivosti. Dobit ćemo konkretne podatke pomoću kojih ćemo definirati daljnje korake u upravljanju destinacijom. Iznimno smo zahvalni CLIA-i na sponzorstvu u ovom projektu, a potrebno je naglasiti i to da je GSTC neovisno tijelo te da ni CLIA ni Grad ne mogu utjecati na rezultate mjerenja", izjavila je zamjenica Tepšić o ovom projektu.

Pokrovitelj projekta je udruženje Cruise Lines International Association (CLIA), partner Grada Dubrovnika i potpisnik Sporazuma o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika. Grad Dubrovnik je jedna od 30 svjetskih destinacija za koju će GSTC provesti Ocjenu odredišta te jedina destinacija čije mjerenje sponzorira CLIA.

Grad Dubrovnik

Deligianni: Organizacija CLIA Cruise Lines predana je kooperativnom radu s odredištima diljem svijeta

"Organizacija CLIA Cruise Lines predana je kooperativnom radu s odredištima diljem svijeta s ciljem zaštite i očuvanja jedinstvene kulture i baštine svake lokacije kao i povijesnog bogatstva koje privlači nove posjetitelje iz godine u godinu, te je tako naš kooperativni rad s Gradom Dubrovnikom potvrda uspjeha naših nastojanja", izjavila je Maria Deligianni, predstavnica organizacije CLIA za odnose s javnošću za istočni Mediteran.

Grad Dubrovnik

Durband:  Javno-privatna partnerstva od ključne su važnosti za osiguravanje dijaloga

"Ocjena odredišta GSTC-a uključit će širok krug dubrovačkih dionika pri planiranju maksimalizacije koristi od turizma te istovremene minimalizacije negativnih učinaka na grad i njegove stanovnike, uz primjenu GSTC standarda za odgovorni destinacijski menadžment. Javno-privatna partnerstva kao što je ono koje se temelji na suradnji između Dubrovnika i organizacije CLIA, od ključne su važnosti za osiguranje dijaloga, predanosti i resursa potrebnih za upravljanje odredištima", izjavio je izvršni direktor GSTC-a Randy Durband.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.